Διεθνής Τύπος: Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον από επικεφαλής των Τόρις – Ανησυχία για αστάθεια στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον από επικεφαλής των Τόρις – Ανησυχία για αστάθεια στη Βρετανία

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Τζόνσον πετά πετσέτα». Ο ηγέτης των Συντηρητικών παραιτείται, ενώ οι επικριτές του τον καλούν να παραιτηθεί άμεσα και από την πρωθυπουργία. Ο πικρός διαγωνισμός για τη διαδοχή ξεκινά, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Έχει (σχεδόν) τελειώσει». Μετά από 59 παραιτήσεις και μια κυβερνητική ανταρσία, ο αμετανόητος Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε τελικά να παραιτηθεί από ηγέτης των Τόρις την Πέμπτη, ενώ πυροδότησε νέα διαμάχη για το πότε θα αποχωρήσει πραγματικά. Στον Independent διαβάζουμε: «Φεύγει… παραμένοντας στο Νο. 10». Μετά από ένα νέο κύμα παραιτήσεων, ο Τζόνσον παραδέχεται ότι πρέπει να παραιτηθεί όταν εκλεγεί νέος ηγέτης. Όμως οι ανησυχίες μεγαλώνουν για τους επόμενους μήνες που θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο μακρύς αποχαιρετισμός του πρωθυπουργού αφήνει την Βρετανία σε κατάσταση παράλυσης». Υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις παρακαλούν τον Τζόνσον να ορίσει έναν προσωρινό ηγέτη αμέσως για να αποφευχθούν μήνες πολιτικής αβεβαιότητας.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Τζόνσον στην έξοδο, βάζει τέλος σε μια θητεία γεμάτη σκάνδαλα». Ο βρετανός πολιτικός υποκύπτει στην πίεση από το κόμμα του, ενώ μεγάλες δοκιμασίες περιμένουν τον διάδοχό του. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον παραιτείται, αμετανόητος μέχρι το τέλος». Δίχως να απολογείται και ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του στράφηκε εναντίον του, ο πρωθυπουργός αντιστέκεται στην πίεση να αποχωρήσει άμεσα. Τέλος η Washington Post: «Ο Τζόνσον υποχωρεί, θα παραιτηθεί και από ηγέτης της Βρετανίας». Η πίεση αυξάνεται για πιο άμεση αποχώρηση από την πρωθυπουργία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι Τόρις αναζητούν τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον». Μετά την παραίτησή του από αρχηγός του κόμματος, ο πρωθυπουργός θέλει να συνεχίσει να κυβερνά προς το παρόν. Το Εργατικό κόμμα λέει ότι: «Αυτό είναι ανοησία». Στη Handelsblatt διαβάζουμε: «Κρύος, σκοτεινός, ακριβός». Ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι έκτακτης ανάγκης – τι πρέπει να αλλάξει στη γερμανική ενεργειακή πολιτική τώρα. Τέλος, η Die Welt: «Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται – και δεν θέλει να φύγει». Ο βρετανός πρωθυπουργός παραμένει αμετανόητος την ημέρα της παραίτησής του από ηγέτης των Τόρις. Μπορεί να κρατήσει τη θέση του ως πρωθυπουργός μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μπόρις Τζόνσον, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός πέφτει». Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα της λογικής της αγέλης, ενώ η κομματική βάση εκτιμά ότι ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είναι ο καταλληλότερος να τον αντικαταστήσει. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αμέσως η τέταρτη δόση για τους άνω των 60». Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα το πράσινο φως για τον εμβολιασμό 18 εκατομμυρίων Ιταλών. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «O Τζόνσον μένει μόνος: “Παραιτούμαι”». Η αποχώρησή του αναβάλλεται για το Σεπτέμβριο. Η εφημερίδα σχολιάζει την πτώση του βρετανού πρωθυπουργού ως την αδυναμία του εθνικισμού να φέρει οφέλη. Τέλος, η Corriere della Sera: «H ώρα της παραίτησης για τον Τζόνσον». Σκάνδαλα και ψέματα, ο βρετανός πρωθυπουργός παραιτείται αλλά παραμένει. Το Λονδίνο αναζητεί νέο ηγέτη ανάμεσα στον Γουάλας και την Τρας.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η έξοδος του Τζόνσον». Στην τρίτη μέρα μιας πολιτικής κρίσης δίχως προηγούμενο, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτησή του από Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Στη Libération διαβάζουμε: «Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος λουκουμάς». Χτυπημένος από το κόμμα του και την κυβέρνησή του, ο βρετανός πρωθυπουργός ωθήθηκε σε παραίτηση την Πέμπτη. Η θητεία του, που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και ψέματα, πλήγωσε κι άλλο μια χώρα ήδη διχασμένη από το Brexit. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «O Μπόρις Τζόνσον εξωθείται σε παραίτηση». Πνιγμένος στα σκάνδαλα και εγκαταλειμμένος από την κυβέρνησή του, ο βρετανός πρωθυπουργός άφησε την ηγεσία του κόμματός του την Πέμπτη. Ο Τζόνσον ελπίζει ότι θα μείνει ως προσωρινός πρωθυπουργός, μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου του στο κόμμα. Τέλος, η Le Figaro: «O Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείπει τα όπλα». Εξωθημένος από το κόμμα του, ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται με βαριά καρδιά να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Τζόνσον παραιτείται αφού μένει μόνος». Ο βρετανός πρωθυπουργός έριξε λευκή πετσέτα όταν ήρθε αντιμέτωπος με την εξέγερση στο κόμμα του, το οποίο χαρακτήρισε αγέλη. Και η El Mundo: «Η τελευταία πιρουέτα του Τζόνσον: παραιτείται αλλά θέλει να παραμείνει». Ο βρετανός πρωθυπουργός παραιτείται όμως καθυστερεί την έξοδό του για τουλάχιστον δυο μήνες μέχρι οι Τόρις να εκλέξουν νέο αρχηγό. Αυξάνονται οι φωνές μέσα και έξω από το κόμμα του ότι η αποχώρησή του πρέπει να γίνει άμεσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter