Διεθνής Τύπος: Παράπονα Ζελένσκι στη Γερμανία για έλλειψη αλληλεγγύης – Αυξάνονται οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων

Διεθνής Τύπος: Παράπονα Ζελένσκι στη Γερμανία για έλλειψη αλληλεγγύης – Αυξάνονται οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων
Members of the German government with German Chancellor Olaf Scholz, first row center, listen to Ukraine President Volodymyr Zelenskyy during his virtual address to the parliament Bundestag at the Reichstag Building in Berlin, Germany, Thursday, March 17, 2022. (AP Photo/Markus Schreiber)

Στη Γερμανία, ο Τύπος ασχολείται με τις αιχμές που άφησε ο ουκρανός πρόεδρος στην έκκληση για βοήθεια που έκανε στην Bundestag. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Γερμανία για έλλειψη δέσμευσης». Ο Σολτς ανακοινώνει περαιτέρω βοήθεια για την Ουκρανία. Τα ομόσπονδα κρατίδια λένε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει ένα ποσοστό προσφύγων που θα πρέπει να δεχθεί. Στην Die Tageszeitung διαβάζουμε: «Ανήκουστο». Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τη Γερμανία στην Bundestag: την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή, οι εκκλήσεις από την Ουκρανία παραμερίστηκαν. Η Βουλή χειροκροτεί – και μετά προχωρά στην ημερήσια διάταξη. Τέλος, η Die Welt: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία». Ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, απαιτεί περισσότερα όπλα για τη χώρα του. Ο νέος επικεφαλής των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπού θέλει να ελέγξει τις νέες παραδόσεις.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Ουκρανία φέρνει τη μάχη στον Πούτιν». Οι δυνάμεις του Ζελένσκι ‘αντεπιτίθενται» αφού η προέλαση των Ρώσων σταματά. Εκτιμήσεις στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι εισβολείς έχουν χάσει 7.000 στρατιώτες και 230 άρματα. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Πούτιν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου καθώς πλήττονται ένα σχολείο κι ένα θέατρο». Η Ρωσία κατηγορήθηκε την Πέμπτη από έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ενώ η Γαλλία είπε ότι ο Πούτιν δείχνει προσποιητό ενδιαφέρον για επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης. Ο Independent έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μια ολοκληρωτική επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο ‘μπορεί να μη συμβεί ποτέ’». Η Δύση λέει ότι ο Πούτιν μπορεί να αποσυρθεί από μια κοστοβόρα επίγεια επίθεση. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι Ρώσοι στοχεύουν την Πατέλ και το Γουάλας με ψεύτικες βιντεοκλήσεις». Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας έγιναν στόχος «βρώμικων παιχνιδιών» από απατεώνες που παρίσταναν τον ουκρανό πρωθυπουργό.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει σήμερα: «Οι καταστροφές του πολέμου βασανίζουν τους ουκρανούς πολίτες». Ο απολογισμός σε θύματα αυξάνεται στο Χάρκοβο, ενώ βασίζονται πολλά στην επιχείρηση διάσωσης στο θέατρο στη Μαριούπολη. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι Ουκρανοί ψάχνουν στα συντρίμια των καταφυγίων για επιζώντες». Ο Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους ότι βομβάρδισαν σκόπιμα το θέατρο στη Μαριούπολη. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Επιζώντες βρέθηκαν στα συντρίμια του θεάτρου, όμως τα βάσανα διευρύνονται». Έχοντας μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, οι Ρώσοι στοχεύουν τους πυραύλους τους στις πόλεις. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Ζελένσκι κατσάδιασε το Βερολίνο που βάζει τους εμπορικούς δεσμούς πάνω από την ασφάλεια της Ευρώπης». Ο ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε την περίπτωση του Nord Stream 2 ενώ είπε ότι με την τακτική αυτή είναι σαν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο Πούτιν αναγεννά το ΝΑΤΟ». Η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία έχει αναζωογονήσει την Ατλαντική Συμμαχία, τι στιγμή που φαινόταν έτοιμη να ξεφουσκώσει. Η Libération κυκλοφορεί με ένα σκωπτικό τίτλο: «Δεύτερη σαιζόν Μακρόν: το σκέφτεται ενώ μας ξυρίζει». Ο πρόεδρος-υποψήφιος ξανακατέβηκε στην αρένα για περισσότερες από τέσσερις ώρες την Πέμπτη το απόγευμα για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του που γέρνει ολοένα και περισσότερο προς τα δεξιά αλλά δεν είχε καμιά μεγάλη έκπληξη. Η Le Monde έχει τίτλο: «Πόλεμος στην Ουκρανία: το μαρτύριο της Μαριούπολης». Ένας ρώσικος βομβαρδισμός κατέστρεψε την Τετάρτη ένα θέατρο στην ουκρανική πόλη που χρησίμευε ως καταφύγιο αμάχων. Η εφημερίδα καταγράφει μαρτυρίες κατοίκων που λένε ότι «η Μαριούπολη είναι μια επίγεια κόλαση». Τέλος, η Le Figaro: «Μακρόν: η αλλαγή μέσα στη συνέχεια». Σύνταξη στα 65, ενεργειακή ανεξαρτησία, υγεία, σχολεία, θεσμοί… Ο υποψήφιος-πρόεδρος ξετύλιξε ένα κυβερνητικό σχέδιο το οποίο εκτίμησε ότι θα κοστίζει περί τα 50 δις το χρόνο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ συζητά τώρα την διακοπή της αγοράς αερίου από τη Ρωσία». Η διάρκεια της σύγκρουσης πιέζει τη Γερμανία να αποδεχθεί ένα δύσκολο μέτρο. Και η El Mundo: «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν τα ‘εγκλήματα πολέμου’ του Πούτιν». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά την επίθεση στο θέατρο στη Μαριούπολη.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αιματηρό κόλλημα». Ξεκίνησε η τέταρτη εβδομάδα του πολέμου, ενώ η πρόοδος του ρωσικού στρατού έχει σταματήσει. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι νεκροί από την πλευρά της Ρωσίας είναι 7.000. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δέκα μέρες για την ειρήνη». Σύμβουλος του Ζελένσκι λέει: «τώρα είναι πιθανή μια λύση». Ντράγκι και Μακρόν εκφράζουν το σκεπτικισμό τους: «ο Πούτιν δε θέλει συμφωνία». Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Πίεση για ειρήνη». Κι άλλες βόμβες έπεσαν σε αμάχους, ενώ η απειλή από τη Λευκορωσία μεγαλώνει, αναφέρει η εφημερίδα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή την Παρασκευή θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Μπάιντεν ραπίζει τον Πούτιν: δολοφόνε». Το Κίεβο λέει ότι μια συμφωνία με τη Μόσχα μπορεί να έχει επιτευχθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter