Διεθνής Τύπος: Πέφτουν οι τιμές πετρελαίου – Ρεκόρ 37ετίας ο πληθωρισμός στην Ιταλία – Αναστολή έκδοσης βίζας για Ρώσους στην ΕΕ

Διεθνής Τύπος: Πέφτουν οι τιμές πετρελαίου – Ρεκόρ 37ετίας ο πληθωρισμός στην Ιταλία – Αναστολή έκδοσης βίζας για Ρώσους στην ΕΕ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να πέφτουν εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη». Το αργό συνεχίζει για τρίτο μήνα να πέφτει ενώ η αγορά βλέπει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας ύφεσης. Οι New York Times έχουν τίτλο: «O FDA εγκρίνει την επικαιροποιημένη ενισχυτική δόση για την αναχαίτιση της Όμικρον». Η υπομετάλλαξη γίνεται στόχος ενώ οι δόσεις θα είναι έτοιμες ακόμα και την επόμενη εβδομάδα για την αποφυγή μιας έξαρσης το χειμώνα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα γερμανικά εργοστάσια σταματούν την παραγωγή μετά την ανησυχητική πίεση της Ρωσίας στο αέριο». Η Μόσχα σταματά τις ροές στον αγωγό Nord Stream 1, προκαλώντας την στάση της παραγωγής στην μεταποίηση της Γερμανίας. Τέλος η Washington Post: «Προειδοποιήσεις για αυξανόμενο νομικό κίνδυνο για τους δικηγόρους και τον Τραμπ». Το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για παραπλανητικές ενέργειες από την νομική ομάδα του πρώην προέδρου στην ποινική έρευνα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Νέοι, η χαμένη ψήφος». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι νέοι 18-24 είναι οικολόγοι, ευρωπαϊστές και προοδευτικοί αλλά κρατούν απόσταση από τα κόμματα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αέριο και πληθωρισμός αυξάνουν το έλλειμμα». Οι τιμές έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 8,4%. Το κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά αυξάνεται κατά 600 ευρώ κατ’ έτος. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κορύφωση του πληθωρισμού, συναγερμός για τις τιμές». Η ακρίβεια της διαβίωσης έφτασε στο 8,4%, το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 1985. Παράλληλα, η ΕΝΙ θα πληρώσει 1,4 δις ευρώ περισσότερα στο φόρο των υπερκερδών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Διάταγμα για τους υψηλούς λογαριασμούς». Η κυβέρνηση επιταχύνει τα μέτρα για τα υπερκέρδη, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 8,4%.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι χώρες της ΕΕ θέλουν να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την είσοδο των Ρώσων». Η συμφωνία για την έκδοση βίζας θα ανασταλεί. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το υπουργικό συμβούλιο εμπνέει συνοχή». Ο καγκελάριος Σολτς επαινεί την συνεργασία. Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ επαινεί τον καγκελάριο. Και ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ υπόσχεται «μαζική» ανακούφιση «για ολόκληρη την κοινωνία». Τέλος, η Die Welt: «Ξαφνική χαλάρωση στην αγορά ενέργειας». Η Ρωσία μπλοκάρει τον αγωγό Nord Stream 1. Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας πέφτουν. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Τρας υπόσχεται ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους στις τελευταίες προσυνεδριακές ομιλίες». Η υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι δεν φορολογήσει επιπλέον τους πολίτες αν γίνει πρωθυπουργός αλλά δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για το πώς θα ελαφρύνει τα νοικοκυριά από τα ενεργειακά κόστη. Ο Guardian έχει τίτλο: «Μπορεί να πεθάνουν παιδιά αν οι οικογένειες κόψουν τη θέρμανση, λένε ειδικοί». Τα κρύα σπίτια θα προκαλέσουν ζημιά στους πνεύμονες των παιδιών και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, προειδοποιούν ειδικοί της Υγείας. Στον Independent διαβάζουμε: «Η μεγαλύτερη πίεση στο επίπεδο διαβίωσης για έναν αιώνα». Δεξαμενή σκέψης προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα ρίξει 3 εκατομμύρια πολίτες επιπλέον στην φτώχεια. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Τρας υπονοεί ότι μπορεί να κόψει τα όρια ταχύτητας στις λεωφόρους». Η Συντηρητική πολιτικός λέει ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τους νόμους και να καταργήσει του «έξυπνους δρόμους».

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Goodbye Gorby». O τελευταίος επικεφαλής της ΕΣΣΔ πέθανε το απόγευμα της Τρίτης. Επιστροφή στην αντιφατική κληρονομιά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990. Στη Libération διαβάζουμε: «Good Bye Gorbi». O Μιχαήλ Γκορμπατσώφ είναι νεκρός, σε ηλικία 91 ετών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενεργειακή κρίση: η αναγκαστική επιστροφή στο κάρβουνο». Η Gazprom έχει κόψει το αέριο στη γαλλική Engie ενώ οι προμήθειες στην Ευρώπη μέσω Nord Stream 1 διακόπτονται για τέσσερις μέρες. Με το φόβο των blackout πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ξανα-ανοίγουν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που καίνε κάρβουνο. Τέλος, η Le Figaro: «Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο αρχιτέκτονας της πτώσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας». Πέθανε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, σε ηλικία 91 ετών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H Ρωσία του Πούτιν περιφρονεί την κληρονομιά του Γκορμπατσώφ». Η Μόσχα κρατά αποστάσεις από τον πρώην επικεφαλής και δεν ανακοινώνει αν θα ταφεί με δημόσια κηδεία. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν καταγγέλλει τον Γκορμπατσόφ και αντιστέκεται στην κρατική κηδεία». Περιορίζεται να πει ότι ‘λυπάται βαθιά’ ενώ κανείς στο Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει αν θα αποδοθούν τιμές στον πρώην πρόεδρο της ΕΣΣΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter