Διεθνής Τύπος: Πέρασε η συμφωνία για το χρέος από τη Βουλή στις ΗΠΑ – Ο Μακρόν τορπιλίζει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό

Διεθνής Τύπος: Πέρασε η συμφωνία για το χρέος από τη Βουλή στις ΗΠΑ – Ο Μακρόν τορπιλίζει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Βουλή εγκρίνει το όριο χρέους και τη συμφωνία για τις δαπάνες». Το νομοσχέδιο προχωρά στη Γερουσία, με ψήφους 314-117 και από τα δύο κόμματα, βάζοντας ένα τέλος στον αγώνα για αποφυγή της στάσης πληρωμών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Βουλή περνά νομοσχέδιο για να αποφύγει τη στάση πληρωμών, με ψήφους και από τα δύο κόμματα». Ο συνασπισμός ψηφίζει το συμβιβασμό μετά την ‘ανταρσία’ της άκρας δεξιάς και της αριστεράς. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Συμφωνία για το χρέος: Οι ελπίδες διατηρούνται στο λόφο του Καπιτωλίου». Μακάρθι και Μπάιντεν έκλεισαν συμφωνία για να επεκταθεί η ισχύς του ορίου χρέους μέχρι και μετά τις προεδρικές εκλογές το 2024. Τέλος η Washington Post: «Η συμφωνία για το χρέος περνά από τη Βουλή». Βιασύνη για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Γερουσία, ενώ γίνεται ένα βήμα πίσω από το γκρεμό της χρεοκοπίας με ψήφους και από τα δύο κόμματα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «H μακρονία τορπιλίζει το κείμενο της ομάδας Liot». Η πρόταση του νόμου για την ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ‘ακρωτηριάστηκε’ στην επιτροπή της Βουλής. Η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστεί η ψήφισή του στο κοινοβούλιο, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Κλίμα: Το γαλλικό δάσος χάνει τις υπερδυνάμεις του». Η ικανότητα των δασών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα χάνεται. Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία και περιπλέκει ακόμα περισσότερο τον αγώνα κόντρα στην κλιματική απορρύθμιση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η πρόκληση του αφεντικού της Wagner στο ρωσικό κράτος». Ο ιδιοκτήτης της στρατιωτικής εταιρείας, Εβγκένι Πριγκόζιν, θέτει επί τάπητος την έκτακτη κατάσταση στο διάλογο για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσίως. Ο Πριγκόζιν καταφέρεται εναντίον των ελίτ, ενώ η κριτική του στοχεύει τον Πούτιν, δια της πλαγίας οδού. Τέλος, η Le Figaro: «Η κατανομή των μεταναστών δημιουργεί εντάσεις στη Γαλλία». Κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης, οι περιφέρειες αναγκάζονται να δημιουργήσουν «προσωρινούς χώρους υποδοχής», ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ανησυχούν και κινητοποιούνται, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ρωσία πρέπει να κλείσει τέσσερα προξενεία». Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στον περιορισμό της Μόσχας στους γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους». Επειδή το σωματείο απορρίπτει την προσφορά για τους μισθούς, επιβάλλονται περιορισμοί στους ταξιδιώτες. Οι στάσεις εργασίας -που δε θα ξεκινήσουν άμεσα- θα πρέπει να ανακοινωθούν εγκαίρως. Τέλος, η Die Welt: «Η αριστερή εξτρεμιστική Λίνα Ε. καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση». Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ βλέπει έναν αυξανόμενο κίνδυνο από τους αριστερούς βίαιους εγκληματίες, σχολιάζει η εφημερίδα. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Βουλγαρία θα βοηθήσει το Σούνακ να σταματήσει περισσότερες μικρές βάρκες». Συνάφθηκε συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών για την ανακάλυψη των διακινητών. Η Βρετανία επιζητά στενότερους δεσμούς και με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το μοντέλο χρηματοδότησης είναι προβληματικό, λένε οι πρυτάνεις». Η κυβέρνηση παροτρύνεται να επανεξετάσει το τρέχον σύστημα διδάκτρων, που έχει πλαφόν £9.000 πάνω από δέκα χρόνια. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Μπόρις παραδίδει τα μηνύματα του WhatsApp: Τώρα, η σειρά σου, Ρίσι». Ο πρωθυπουργός υπό πίεση να σταματήσει τη φάρσα και να αναγκάσει το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου να περάσει τα αλογόκριτα μηνύματα στην ερευνητική επιτροπή για τον κορονοϊό, πριν από τη σημερινή λήξη της προθεσμίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Κατάργησε τον άδικο φόρο κληρονομιάς, λένε οι βουλευτές στον Σούνακ». Η «εισφορά θανάτου», όπως χαρακτηρίζεται ο φόρος, σε εκείνους που έχουν αποταμιεύσει όλη τους τη ζωή είναι ηθικά λανθασμένη, λένε 50 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ εξισώνει την ισπανική δεξιά με τον τραμπισμό». Ο πρωθυπουργός καλεί τους βουλευτές του να «σταματήσουν το αντιδραστικό κύμα». Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ ριζοσπαστικοποιεί το Σοσιαλιστικό κόμμα μπροστά στην ‘έρημο’ που άφησαν οι Podemos». Ο Σάντσεθ σκίζει το ψηφοδέλτιο που έφτιαξε με την Ντίαθ και λέει στους ψηφοφόρους του: «Η ψήφος του ταμία μετράει το ίδιο με αυτή ενός ισχυρού άνδρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter