Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση για «αποκαλυπτικές τιμές» στα τρόφιμα από τον κεντρικό τραπεζίτη της Βρετανίας

Στη Βρετανία, σοκάρουν οι προβλέψεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Η προειδοποίηση του επικεφαλής της Τράπεζας για ‘αποκαλυπτικές τιμές στα τρόφιμα’». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έριξε το φταίξιμο για την άνοδο των τιμών στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι οι αυξημένες τιμές στα τρόφιμα θα έχουν τρομακτικές συνέπειες στις φτωχές χώρες. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο επικεφαλής της Τράπεζας προειδοποιεί για ‘αποκαλυπτικές τιμές στα τρόφιμα’». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, μιλώντας την Δευτέρα σε βουλευτές, προειδοποίησε για την επερχόμενη έκρηξη στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως. Επίσης, έκανε λόγο και για ένα «μεγάλο σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών» λόγω του πληθωρισμού. Αρνήθηκε όμως ότι άργησε να δράσει για να αποφύγει τα χειρότερα. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Επικεφαλής Τράπεζας: οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων θα είναι αποκαλυπτικές». Ο Άντριου Μπέιλι προειδοποιεί για τα επερχόμενα σοκ ενώ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Τέλος, οι Times: «Οι ευνοημένες πετρελαϊκές εταιρείες δεν περνάνε τις μειώσεις στην τιμή του καυσίμου». Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και έχει αποδειχθεί ότι έχουν βγάλει τεράστια κέρδη από την κρίση, συνεχίζουν να βγάζουν εκατομμύρια κάθε μήνα καθώς δεν έχουν περάσει τη μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση στην τιμή του καυσίμου, επιβαρύνοντας τους οδηγούς.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει για το διορισμό της νέας πρωθυπουργού: «Το κοινωνικό ρήγμα στο Ματινιόν». Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την Ελιζαμπέτ Μπορν για να διαδεχθεί το Ζαν Καστέξ. Η πρώην νομάρχης και υπουργός έχει επιβλέψει «μεταρρυθμίσεις» όπως η ιδιωτικοποίηση των Γαλλικών Σιδηροδρόμων. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πραξικόπημα για τον κόσμο της εργασίας, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Ελιζαμπέτ Μπορν στο Ματινιόν: Η δεύτερη πρωθυπουργός». Η πρώην υπουργός Εργασίας αντικαθιστά το Ζαν Καστέξ στην πρωθυπουργία. Με την επιλογή μιας γυναίκας χωρίς πολιτικό βάρος, ο Μακρόν επιλέγει τη συνέχεια της πολιτικής του. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Ο Μακρόν επιλέγει την Ελιζαμπέτ Μπορν, τεχνομεταρρυθμίστρια από τα αριστερά». Η πρώην υπουργός Εργασίας διαδέχεται το Ζαν Καστέξ στην πρωθυπουργία. Η πρώτη επικεφαλής κυβέρνησης από την Εντίτ Κρεσόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα στοιχήματα στην οικονομία, σχετικά με τον πληθωρισμό και τις συντάξεις. Τέλος, η Le Monde, σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Σουηδία και Φινλανδία έτοιμες να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ». Μην ακολουθώντας το δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι επισημοποίησαν την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Κυριακή.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ρωσική πολιορκία του Χάρκοβου έληξε». Ο πρόεδρος Πούτιν ισχυρίζεται ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ από μόνη της «δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το CDU και οι Πράσινοι προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον». Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όλα δείχνουν ότι θα σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Χέντρικ Βουστ, επειδή το FDP δεν ενδιαφέρεται για έναν συνασπισμό «φανάρι» στο Ντίσελντορφ. Τέλος, η Die Welt: «Η χώρα θα γίνει ξένη προς τις ελίτ του αύριο». Εκτός από το CDU του Φρίντριχ Μερτς, οι Πράσινοι βγήκαν ιδιαίτερα ισχυροί μετά τις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, επειδή η ομοσπονδιακή τους ηγεσία κάνει πολλά αυτή τη στιγμή. Όμως, η μελλοντική ευημερία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πράσινη ιδεολογία, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País συνεχίζει τις αποκαλύψεις των συνομιλιών που δείχνουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού κόμματος πίεζαν για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των κρυφών ταμείων, έχοντας τίτλο: «Αγκίρε προς Βιγιαρέχο: “το κλειδί είναι να μη ζητήσεις έρευνες”». Η πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης, Εσπεράνθα Αγκίρε, πίεζε τον κομισάριο της αστυνομίας Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο να βάλει στο αρχείο την υπόθεση.

Στην El Mundo δυο φωνές-κλειδιά προειδοποιούν για τα δημόσια οικονομικά. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δηλώνει ότι: «Η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιήσει τους κανόνες ελλείμματος το συντομότερο δυνατό». Επίσης, ο γερμανός πολιτικός είναι κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους, λέγοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να είναι υπεύθυνη». Επίσης, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, λέει ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε με την Ισπανία τη βιωσιμότητα των συντάξεων».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η τελευταία πράξη στο Αζοφστάλ». Οι 264 υπερασπιστές της χαλυβουργίας στη Μαριούπολη παραδίδονται στη Ρωσία. Πολλοί είναι τραυματίες, ενώ ο Ζελένσκι λέει ότι «χρειαζόμαστε τους ήρωες ζωντανούς». Η La Stampa έχει τίτλο: «Βγήκαν οι τραυματίες από το Αζοφστάλ. Θα τους σώσουμε όλους, λέει ο Ζελένσκι». Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα απαντήσει στο ΝΑΤΟ, ενώ επιτίθεται στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι εργάζεται πάνω σε βιολογικά όπλα. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Οι Αζόφ εκτός χαλυβουργίας». Ο διοικητής του τάγματος δήλωσε πως «υπακούω στην διαταγή εκκένωσης της κυβέρνησής μου». Μετά από 82 μέρες, μια συμφωνία επιτυγχάνεται με τη Μόσχα για την έξοδο των ουκρανών στρατιωτών που είναι τραυματίες. Άγχος από το Κίεβο για την έξοδό τους. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Ευρώπη διχασμένη για τις κυρώσεις». Παράλληλα, η Σουηδία και η Φινλανδία αιτούνται την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει αντιρρήσεις.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο ύποπτος για τη σφαγή του Μπάφαλο σχεδίαζε την επίθεση για μήνες». Περισσότερες από 600 σελίδες διαδικτυακών μηνυμάτων ανακαλύφθηκαν, με το σούπερ-μάρκετ που τελικά έκανε την επίθεση να είναι επισημασμένο ως «περιοχή επίθεσης 1». Στους New York Times διαβάζουμε: «Ενάντια στον πολιτειακό νόμο, ο ύποπτος για τη σφαγή στο Μπάφαλο αγόρασε τυφέκιο». Οι αναρτήσεις του στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν ότι σχεδίαζε την επίθεση καιρό και ότι είχε πει ψέματα στις αστυνομικές αρχές. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Τα McDonald’s αποχωρούν από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία». Την έξοδο της αλυσίδας ταχυφαγείων, μετά από τρεις δεκαετίες, ακολουθούν και άλλες εταιρείες από τη Δύση. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Πούτιν θέτει τα όρια αντοχής στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Ο ρώσος πρόεδρος αποδέχεται την διεύρυνση της συμμαχίας, όμως προειδοποιεί για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.