Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση Τζαβίντ για περιοριστικά μέτρα το χειμώνα – Παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας

Στη Βρετανία, ο Σατζίντ Τζαβίντ προειδοποίησε για ένα καινούριο κύμα πανδημίας αν χαλαρώσουν οι πολίτες. Ο Independent γράφει σχετικά: «Δράστε τώρα ή αντιμετωπίστε περιοριστικά μέτρα, προειδοποιεί ο Τζαβίντ». Ο υπουργός Υγείας απευθύνεται στους πολίτες καθώς ο φόβος μιας χειμερινής κρίσης μεγαλώνει. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Κάνετε την ενισχυτική δόση για να κρατήσετε τις ελευθερίες σας». Ο υπουργός Υγείας ανεβάζει τις πιθανότητες χειμερινών περιορισμών εκτός ο ρυθμός των ενισχυτικών δόσεων αυξηθεί. Οι Times έχουν σήμερα τίτλο: «Ο Τζαβίντ προειδοποιεί ότι τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 100.000». Το κοινό παροτρύνεται να φοράει μάσκες και να κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου. Τέλος, ο Guardian: «Ο Τζαβίντ προειδοποιεί για 100.000 ημερήσια κρούσματα και παροτρύνει τους βουλευτές να δώσουν το καλό παράδειγμα». Ο υπουργός είπε ότι οι πολιτικοί έχουν καθήκον να φορούν μάσκα σε μέρη με πλήθος κόσμου.

Στη Γερμανία, παραιτήθηκε ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Βάιντμαν ανακοινώνει την παραίτησή του από την Μπούντεσμπανκ». Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο για τον ίδιο και την τράπεζα». Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μια αμφιλεγόμενη αποχώρηση». Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, αποχωρεί πριν λήξει η θητεία του. Ο διάδοχός του μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στον εκκολαπτόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ειδικά μεταξύ των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων. Τέλος, η Die Welt: «Ο Ζέεχοφερ επικρίνει τη μετανάστευση από την Λευκορωσία και την Ελλάδα». Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ βασίζεται στην λύση της ΕΕ για την αναχαίτιση της μετανάστευσης στη Γερμανία και αποκλείει ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Τιμές ενέργειας, κλίμα: η ώρα των αποφάσεων». Η άνοδος του κόστους της ενέργειας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Γαλλία, με την κυβέρνηση να κινείται προς την μείωση των φόρων για να ανακουφίσει τα πιεσμένα νοικοκυριά. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η διαμάχη με την Πολωνία βαθαίνει το διχασμό της Ευρώπης». Με το να κηρύξει την ανωτερότητα του εθνικού της δικαίου πάνω στο κοινοτικό, η Βαρσοβία ανοίγει ένα ρήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι Βρυξέλλες θέλουν να την τιμωρήσουν, φοβούμενες μια «μετάδοση» στα ανατολικά της ηπείρου. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Η τρίτη ηλικία παίρνει τα ηνία: ο χρόνος πιέζει». Μιας και θα μετρά 4,8 εκατομμύρια πολίτες άνω των 85 από τώρα μέχρι το 2050, η Γαλλία δυσκολεύεται να περιμένει το φαινόμενο μιας κοινωνίας της μακροζωίας. Τέλος, η Humanité: «Total: προπέτασμα καπνού». Γνωρίζοντας τους κινδύνους από το 1971, η πετρελαϊκή εταιρεία έχει κάνει τα πάντα για να τροφοδοτήσει τις αμφιβολίες πάνω στα γεγονότα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνει την έκθεση που ζητούν οι Βρυξέλλες για την κατάργηση της εργατικής μεταρρύθμισης». Η Κομισιόν φοβάται ότι η αγορά εργασίας της Ισπανίας δεν έχει ελαστικότητα. Και η El Mundo: «Το Μπιλντού σχεδιάζει μια νομική αλλαγή για να αποφυλακίσει 177 μέλη της ΕΤΑ». Ο επικεφαλής του βασκικού κόμματος Αρνάλντο Οτέγκι, αναζητά μια τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα του 2003 που επιτρέπει την μείωση των ποινών και την αποφυλάκιση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πρώτες ύλες και τσιπ, το παγκόσμιο μποτιλιάρισμα του εμπορίου». Η αύξηση της ζήτησης αγαθών δημιουργεί κόλλημα στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Το όχι των συνδικάτων για τις συντάξεις». Το πρόγραμμα 102 (σύνταξη στα 64 με 38 χρόνια εργασίας) είναι μια κοροϊδία, λένε τα εργατικά σωματεία. Ο επικεφαλής της Εργατικής Συνομοσπονδίας Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, ζητά να πέσει ηλικία συνταξιοδότησης στα 62. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ντράγκι στην ΕΕ: συναγερμός για το αέριο». Ο ιταλός πρωθυπουργός προτείνει να υπάρξουν κοινά αποθέματα και τσιπ για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, η Ιταλία βιώνει τις πρώτες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως το γάλα και το ψωμί. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εμβόλια: η Ιταλία επιταχύνει». Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε ότι θα εγκριθεί η τρίτη δόση και για τους πολίτες κάτω των 60 ετών.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο FDA διευρύνει την χρήση των ενισχυτικών δόσεων». Η ρυθμιστική αρχή για τα τρόφιμα και τα φάρμακα υποστηρίζει τις επιπλέον δόσεις από την Moderna και την Johnson & Johnson όπως και την χορήγηση δόσεων από διαφορετικά εμβόλια. Η Washington Post έχει τίτλο: «Οι συλλήψεις στα νότια σύνορα σπάνε κάθε ρεκόρ». Οι φύλακες στα σύνορα με το Μεξικό έχουν συλλάβει 1,7 εκατομμύρια μετανάστες στο 12μηνο του Σεπτεμβρίου 2020 με Σεπτέμβριο 2021. Οι παράνομες διελεύσεις αυξήθηκαν δραματικά μετά την εκλογή του Μπάιντεν στην προεδρία, αναφέρει η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Βάιντμαν παραιτείται καθώς η καίρια σύνοδος της ΕΚΤ πλησιάζει». Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ήταν επικριτικός για την υπερβολικά χαλαρή οικονομική πολιτική. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «λυπήθηκε πολύ» για την απόφασή της παραίτησης. Και τέλος, οι New York Times: «Ο Μπάιντεν προσαρμόζει την ατζέντα για να κλείσει τη συμφωνία». Ο πρόεδρος Μπάιντεν, για να ψηφιστούν τα πακέτα ανάκαμψης από τους κεντρώους Δημοκρατικούς, παίρνει πίσω την πρότασή του για δυο χρόνια δωρεάν στα δημόσια κολλέγια, το σχέδιο για ηλεκτρισμό από «καθαρές» πηγές ενέργειας και την οικονομική βοήθεια σε οικογένειες.

Ετικέτες