Διεθνής Τύπος: Προεκλογικό «φλερτ» της Αριστεράς με το SPD στη Γερμανία – Πραξικόπημα στη Γουινέα

Διεθνής Τύπος: Προεκλογικό «φλερτ» της Αριστεράς με το SPD στη Γερμανία – Πραξικόπημα στη Γουινέα

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η Αριστερά κάνει καμπάνια για το SPD και τους Πράσινους». Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) προωθεί ένα ‘σχέδιο έκτακτης ανάγκης’ για έναν συνασπισμό των κομμάτων σε περίπτωση εκλογής του Σολτς στη θέση του καγκελάριου. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο: «Το SPD προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το κόμμα της Αριστεράς». Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επικρίνει την Αριστερά για «κακή συμπεριφορά» στην ψήφιση των θεμάτων για το Αφγανιστάν. Ο Λάσετ, ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του SPD.Τέλος, η Die Welt: «Οι Γερμανοί θέλουν μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα». Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί τις παροχές στην τρίτη ηλικία το σημαντικότερο θέμα. Ο πρόεδρος των εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ προειδοποιεί για τυχόν ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο πρόεδρος της Γουινέας συνελήφθη από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς». Ο πρόεδρος Άλφα Κοντέ συνελήφθη την Κυριακή ενώ ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων, Μαμαντί Ντουμπουγιά δήλωσε ότι θα καταλυθεί το Σύνταγμα, οι θεσμοί και η κυβέρνηση ενώ θα κλείσουν τα σύνορα της χώρας. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δεν σταματά την φθορά και τώρα πάει για κάτω από 100 έδρες». Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη για την εφημερίδα φαίνεται ότι ο ανασχηματισμός δεν άλλαξε την τάση πτώσης του Σοσιαλιστικού κόμματος. Το Λαϊκό κόμμα μεγαλώνει την διαφορά του από το κόμμα του Σάντσεθ και μαζί με το ακροδεξιό Vox μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Οι οικολόγοι ψάχνουν τον υποψήφιό τους και την γραμμή τους». Αν και οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν ξυπνήσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, αυτό δεν μεταφράζεται σε υποστήριξη για το κόμμα. Ο Γιανίκ Ζαντό φαίνεται να είναι αυτός που θα τα πάει καλύτερα στις εκλογές, ενώ ο Ερίκ Πιολ, ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ, έχει την εύνοια του κόμματος. Παράλληλα, η Σαντρίν Ρουσό, με μια οικο-φεμινιστική ατζέντα, θέλει να ανατρέψει το σκηνικό. Στην Humanité διαβάζουμε: «Μακρονία 2022: όλο δεξιά». Υγειονομικοί νόμοι, μεταρρύθμιση για τις συντάξεις… Εν όψει των προεδρικών εκλογών, το κόμμα του Μακρόν θέλει να συνεχίσει την εκστρατεία κατάκτησης των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων. Η Le Figaro έχει σήμερα κύριο τίτλο: «2022: ο Μακρόν και η Λεπέν παραμένουν φαβορί». Μια δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας δείχνει ότι οι δύο φιναλίστ των εκλογών του 2017 είναι πρώτοι στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των επερχόμενων εκλογών. Ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να επανεκλέγεται στον δεύτερο γύρο πανηγυρικά. Τέλος, η Libération: «Δικαστής Τρεβιντίκ: είκοσι χρόνια αντιμέτωπος με τρομοκράτες». Λίγο πριν τις εκδηλώσεις της επετείου της επίθεσης στο Μπατακλάν στο Παρίσι αλλά και της 11ης Σεπτεμβρίου, ο νομικός Μαρκ Τρεβιντίκ θυμάται τις δύο δεκαετίες αγώνα ενάντια σε ένα τζιχαντισμό που υφίσταται μονίμως μεταλλάξεις.

Στη Βρετανία, οι Times έχουν τίτλο: «Ο πρωθυπουργός θα αψηφήσει τους ‘στασιαστές’ για την αύξηση των φόρων με σκοπό την κοινωνική μέριμνα». Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος να περάσει τη νομοθεσία για μεγαλύτερους φόρους παρά τις σημαντικές αντιδράσεις από υπουργούς της κυβέρνησης. Οι φήμες για ανασχηματισμό μετριάζουν κάπως την αντίσταση των υπουργών. Στον Guardian διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός αντιμέτωπος με ανταρσία σχετικά με το σχέδιο αύξησης των φόρων για κοινωνική μέριμνα». Το σχέδιο να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για να παράσχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο NHS έχει επικριθεί ιδιωτικώς από υπουργούς της κυβέρνησης. Η Daily Telegraph γράφει: «Μεγαλοστελέχη των Τόρυδων συμμετέχουν στην ανταρσία του φόρου». Οι πρώην υπουργοί συντηρητικών κυβερνήσεων Φίλιπ Χάμοντ, Κεν Κλαρκ και Νόρμαν Λάμοντ ενώνουν την φωνή τους με τους τωρινούς υπουργούς και βουλευτές που αντιδρούν στην αύξηση των φόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας. Ισχυρίζονται ότι η αύξηση των εισφορών θα χτυπήσει δυσανάλογα τους νέους εργαζόμενους και θα αφήσει ανέγγιχτους τους πλούσιους συνταξιούχους. Τέλος, ο Independent: «Οι κατασκευαστικές εταιρείες αντιμέτωπες με το χάος της μετα-Brexit γραφειοκρατίας». Η αύξηση κατά 20% στις τιμές των πρώτων υλών, η ελλείψεις εργατών και οι καθυστερημένες παραδόσεις υλικών λόγω της παγκόσμιας κρίσης στην προσφορά συνδυάζονται με την γραφειοκρατία της μετα-Brexit εποχής και αποδυναμώνουν τον κατασκευαστικό τομέα της Βρετανίας.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μαστίγιο Ματαρέλλα στους αντιεμβολιαστές». Ο ιταλός πρόεδρος είπε ότι «είναι απαράδεκτο να επικαλείσαι την ελευθερία για να αποφύγεις το εμβόλιο και να βάζεις σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων», ζητώντας αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.  Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία». Τέλος στην διαφορά Βορρά-Νότου επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση με τη μεταρρύθμιση που προβλέπει το επίπεδο του κατώτατου μισθώματος. Παράλληλα, δίνεται πράσινο φως για το επίδομα επανεγκατάστασης ενώ θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος κατά 6%. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Καταφθάνει το εκτεταμένο πράσινο πάσο». Μέσα σε ένα μήνα το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους. Τέλος, η La Stampa κυκλοφορεί με τις φωτογραφίες των αθλητών που κέρδισαν μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες, γράφοντας: «Μη μας ξεχάσετε τώρα».

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Εκατομμύρια πολίτες χάνουν το επίδομα ανεργίας». Η οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε εξ αιτίας της κρίσης της πανδημίας θα σταματήσει οσονούπω. Οι ανησυχίες για αύξηση της φτώχειας εντείνονται. Στους New York Times διαβάζουμε: «Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, οι αμερικανοί τρέμουν το πισωγύρισμα». Εκατομμύρια αρνούνται να εμβολιαστούν με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων να εξαπλασιαστεί μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, οι Financial Times: «Σε επίπεδα ρεκόρ οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μετά από συμφωνίες που ξεπερνούν τα $4 τρισεκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος». Σχεδόν 40.000 συμφωνίες έχουν επιτευχθεί ενώ το καλοκαίρι ήταν ξέφρενος ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας. Ο τομέας της τεχνολογίας είναι αυτός που οδηγεί την κούρσα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter