Διεθνής Τύπος: Επισημασμένος από το 2021 ο δράστης της ρατσιστικής σφαγής του Μπάφαλο

Διεθνής Τύπος: Επισημασμένος από το 2021 ο δράστης της ρατσιστικής σφαγής του Μπάφαλο

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει για την κηδεία της παλαιστίνιας δημοσιογράφου, Σιρίν Αμπού Ακλέχ: «Η ποταπή πρόκληση του Ισραήλ». Η εφημερίδα καλεί το Διεθνές Δικαστήριο να αναλάβει την υπόθεση της επίθεσης της ισραηλινής αστυνομίας στη νεκρική πομπή της δημοσιογράφου που έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή έφερε τη σφραγίδα της εποικιστικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ. Στη διαβάζουμε Libération: «Καλά νέα, τέλος η μάσκα». Δυο χρόνια μετά από την επιβολή της, η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στα μέσα συγκοινωνίας από αυτή την Δευτέρα. Όμως η χρήση της συνιστάται καθώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Η Le Monde κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Η Γαλλία αντιμέτωπη με μια πολύ πρώιμη ξηρασία». Μετά από μήνες χωρίς βροχή και καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν απότομα, οι αγρότες και οι ζωοτρόφοι ανησυχούν για τη δουλειά τους. Τέλος, η Le Figaro: «Απέναντι στον Πούτιν, η Φινλανδία και η Σουηδία τρέχουν στο ΝΑΤΟ». Ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυο βόρειες χώρες έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα την Κυριακή για την ένταξή τους στην ατλαντική συμμαχία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο ύποπτος για τις δολοφονίες μίσους στο Μπάφαλο είχε επισημανθεί ως απειλή το 2021». Ο έφηβος που κατηγορείται για τη δολοφονία 10 ανθρώπων σε σούπερ-μάρκετ του Μπάφαλο, Πέιτον Γκέντρον, είχε μεταφερθεί τον περασμένο Ιούνιο σε νοσοκομείο καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία να φέρει σε πέρας μια μαζική επίθεση με όπλο. Στους New York Times διαβάζουμε: «Θρήνος και οργή συγκλονίζουν το Μπάφαλο μετά τη ρατσιστική σφαγή». Μια επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας ότι η λευκή φυλή βρίσκεται σε κίνδυνο έρχεται στο προσκήνιο και πυροδοτεί επιθέσεις. Η Washington Post έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο ύποπτος ερευνάται για προηγούμενη απειλή». Είχε δώσει σημάδια ότι ήθελε να κάνει επίθεση, πολλοί φοβήθηκαν ότι θα έμπαινε σε σχολείο. Η μαύρη κοινότητα του Μπάφαλο θρηνεί δέκα ανθρώπους της. Τέλος, οι Financial Times: «Σουηδία και Φινλανδία σαλπίζουν τη νέα εποχή με τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ». Η Ευρώπη βιώνει νέες γεωπολιτικές μεταβολές ενώ νέες κινήσεις αναμένονται σύντομα. Παράλληλα, οι επιφυλάξεις της Τουρκίας δεν αποτελούν εμπόδιο, εκτιμά ο Στόλτενμπεργκ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το CDU κερδίζει στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία». Ο επικεφαλής του κόμματος Χέντρικ Βουστ θεωρεί ότι έχει ξεκάθαρη κυβερνητική  εντολή. Το SPD εκτιμά ότι και ο δεύτερος μπορεί επίσης να διαπραγματευτεί. Επίσης, οι Πράσινοι διατείνονται ότι: «Τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς εμάς». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Βουστ βλέπει μια σαφή κυβερνητική εντολή». Στις κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το CDU γίνεται το ισχυρότερο κόμμα, ενώ ο προηγούμενος συνασπισμός με το FDP χάνει την πλειοψηφία του. Οι Πράσινοι είναι οι «βασιλοποιοί»  μετά από μεγάλα εκλογικά κέρδη. Τέλος, η Die Welt: «Το CDU κερδίζει τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία». Οι Χριστιανοδημοκράτες γίνονται η ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο του κρατιδίου. Ρεκόρ αποτελεσμάτων για τους πράσινους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Θα ξαναπάρουμε το Ντονμπάς». Ο υποστράτηγος του ουκρανικού στρατού: «Σταματήσαμε την επίθεση του εχθρού, που τώρα υποχωρεί. Θα ελευθερώσουμε όλη την ανατολική πλευρά της χώρας». Η La Stampa έχει τίτλο: «Κίεβο προς Μπάιντεν: δεν υπάρχει χρόνος για συμφωνία». Οι Αμερικάνοι επιμένουν για την κατάπαυση του πυρός ενώ το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι οι Ουκρανοί μπορούν να νικήσουν. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Αέριο από την Αλγερία, πλαφόν στις τιμές. Η ΕΕ ανοίγει το ρωσικό λογαριασμό Κ». Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανακούφιση από την ακρίβεια θα εφαρμοστεί στα νέα συμβόλαια. Για την προμήθεια από την Μόσχα αρκεί η πληρωμή σε δολάρια ή ευρώ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Φόβος του Πούτιν, το ΝΑΤΟ μεγαλώνει». Η Σουηδία και η Φινλανδία επισημοποιούν την υποψηφιότητά τους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία, για την υπεράσπιση της ακεραιότητάς της.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Το ένα τρίτο των ρώσων εισβολέων έχουν καταστραφεί». Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, εκτιμά ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να έχει χάσει ακόμα και το ένα τρίτο των δυνάμεών του στην Ουκρανία. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο που καταργεί τους εμπορικούς ελέγχους στην Ιρλανδική θάλασσα». Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να δώσει το πράσινο φως αυτή την εβδομάδα στην αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τη μονομερή αναθεώρηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ επισκέπτεται το Μπέλφαστ με την ελπίδα να δώσει το έναυσμα για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός επιτίθεται στις Βρυξέλλες για το κόστος της κρίσης διαβίωσης». Ο Τζόνσον αναμένεται να καταργήσει μέρη του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που εμποδίζουν την κρατική βοήθεια.

Στην Ισπανία, η El País αποκαλύπτει τις συνομιλίες για την υπόθεση των κρυφών ταμείων του Λαϊκού κόμματος, και κυκλοφορεί με τίτλο: «Κοσπεδάλ σε Βιγιαρέχο: “το σημειωματάριο του Μπάρθενας καλό θα ήταν να σταματήσει”». Οι επικοινωνία ανάμεσα στη γραμματέα του Λαϊκού κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, και τον αξιωματικό Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο το 2013  δείχνει ότι ήθελαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των κρυφών ταμείων του Λαϊκού κόμματος. Και η El Mundo: «Η Φινλανδία επισημοποιεί την υποψηφιότητά της για να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ». Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που κυβερνά στην Σουηδία υποστηρίζει επίσης την είσοδο της χώρας στη Συμμαχία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter