Διεθνής Τύπος: Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία – Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια και αγοράζει χρέη ευάλωτων χωρών-μελών

Διεθνής Τύπος: Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία – Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια και αγοράζει χρέη ευάλωτων χωρών-μελών

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Δημοκρατικό κόμμα: Αντίο Κόντε». Ο Ενρίκο Λέτα αναζητά ένα άλλο στρατόπεδο χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τον Ρέντσι. Πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή και επιλέγει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει προσωρινά με την ίδια διοίκηση. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου, προειδοποίηση Ματαρέλα στα κόμματα». O Ντράγκι προτρέπει να προχωρήσει το σχέδιο για τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης.  Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Ιταλία σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου». Ο Ντράγκι παραιτείται, τα νομοθετικά σώματα διαλύονται. Ο Ματαρέλα κάνει έκκληση στα κόμματα για σύμπνοια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, για να αγοράσει χρέος». Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αύξησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τα επιτόκια και παρουσίασε την Πέμπτη ένα σχέδιο αγοράς του χρέους των πιο ευάλωτων οικονομιών, με σκοπό να προστατέψει την νομισματική ένωση από τη διπλή κρίση του πληθωρισμού και της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μάρτυρες περιγράφουν την άρνηση του Τραμπ να σταματήσει τον όχλο της 6ης Ιανουαρίου». Διοικητικοί υπάλληλοι κατέθεσαν στην επιτροπή του Κογκρέσου ότι ο Τραμπ κάθησε στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου και έβλεπε την εισβολή στο Καπιτώλιο για ώρες, χωρίς να κάνει τίποτα για να σταματήσει τους οπαδούς του. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η ΕΚΤ δεσμεύεται να αποφύγει την κρίση χρέους καθώς αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2011». Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο κατά μισή μονάδα, ενώ η Λαγκάρντ υπόσχεται να τα καταφέρει. Τέλος η Washington Post: «Ο Τραμπ αγνόησε πολλές εκκλήσεις να δράσει». Έσπασε τον όρκο του, ισχυρίζεται η επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, ενώ παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο αρνείται να παραδεχτεί ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σουνάκ και Τρας ανταλλάσσουν πυρά για τις υποσχέσεις σχετικά με τους φόρους». Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της υπουργού Εξωτερικών, οι δύο υποψήφιοι κατηγορούν ο ένας την άλλη ότι το σχέδιο του/της θα καταστρέψει την οικονομία και θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σουνάκ βγαίνει στην επίθεση για τους φόρους καθώς η Τρας προηγείται στις δημοσκοπήσεις». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ισχυρίζεται ότι το φορολογικό σχέδιο της Λιζ Τρας θα αυξήσει τον πληθωρισμό. Στον Independent διαβάζουμε: «Προειδοποίηση για λιτότητα σχετικά με το ‘γελοίο’ φορολογικό σχέδιο της Τρας». Οι ειδικοί επιτίθενται στις προτάσεις της Τρας για την οικονομία ενώ ο Σουνάκ επιμένει ότι δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Καμία μείωση φόρου μέχρι αργά το επόμενο έτος, λέει ο Σουνάκ». Ο πρώην υπουργός κατηγορεί την Τρας ότι παραπλανεί το κοινό με τις ‘μη πληθωριστικές’ παραχωρήσεις της.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2011». Η αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχε ανακοινωθεί. Τέλος τα αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΚΤ αυξάνει απροσδόκητα σημαντικά το βασικό επιτόκιο». Στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, οι νομισματικές αρχές αυξάνουν απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο στο 0,5%. Δεν αποκλείονται περαιτέρω αυξήσεις. Τέλος, η Die Welt: «Η ΕΚΤ αναλαμβάνει την καταπολέμηση του πληθωρισμού». Με ένα νέο εργαλείο, η κεντρική τράπεζα διεκδικεί περισσότερες εξουσίες για τον εαυτό της.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ξενώνες αστέγων: η μάχη των εργαζομένων κατά της υπεργολαβίας». Στο Μπανιολέ, περιοχή στο Παρίσι, είκοσι μετανάστες χωρίς χαρτιά που εργάζονταν σε εγκατάσταση της εταιρείας Coallia δεν πληρώνονται εδώ και μήνες. Οι εργαζόμενοι κάνουν απεργία για να διεκδικήσουν την μονιμοποίησή τους. Libération διαβάζουμε: «Κρίση στην Ιταλία: Ο Ντράγκι πέφτει, η Ευρώπη φρικάρει». Η παραίτηση του προέδρου του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, που είχε εργαστεί πολύ για την νομισματική σταθερότητα, κινδυνεύει να ρηγματώσει την ΕΕ, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και επιστροφής του πληθωρισμού. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Αέριο: το σχέδιο των Βρυξελλών για να περάσει το χειμώνα». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεώρησε την Τετάρτη πιθανό το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία. Η πρότασή της για αυτό το σενάριο ήταν η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15%. Τέλος, η Le Figaro: «O Μάριο Ντράγκι φεύγει, αβεβαιότητα στην Ιταλία».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΚΤ ρευστοποιεί τα μηδενικά επιτόκια με την υψηλότερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο κατά μισή μονάδα, περισσότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί. Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα. Και η El Mundo: «Το τέλος του ‘δωρεάν’ χρήματος παγώνει την οικονομία για να μειώσει τον πληθωρισμό». Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,5%, η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών. Ένα νέο εργαλείο θα αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό της ευρωζώνης και την άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter