Διεθνής Τύπος: Σε κίνδυνο οι εταιρείες ενέργειας στη Βρετανία – Εκκενώσεις στη Λα Πάλμα λόγω έκρηξης ηφαιστείου

Διεθνής Τύπος: Σε κίνδυνο οι εταιρείες ενέργειας στη Βρετανία – Εκκενώσεις στη Λα Πάλμα λόγω έκρηξης ηφαιστείου

Στη Βρετανία,  οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια κατάρρευση των παρόχων ενέργειας. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οι φορολογούμενοι αντιμέτωποι με το τίμημα για τη στήριξη σε εταιρείες ενέργειας». Οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο χείλος της κατάρρευσης  εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν έναν υπέρογκο ποσό για τη διάσωσή τους, ενώ η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τις εταιρείες σχετικά με τον τρόπο που θα κατανεμηθεί το ποσό. Για το ίδιο θέμα, ο Guardian γράφει: «Κατεπείγουσες συνομιλίες για να αναχαιτιστεί ο αντίκτυπος της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου». Ο υπουργός Εμπορίου Κουάζι Κουάρτενγκ θα συνομιλήσει με τους επικεφαλής της βιομηχανίας αερίου σήμερα το πρωί με σκοπό να προλάβει τις συνέπειες από την αυξανόμενη τιμή του αερίου. Ανάμεσα στις συνέπειες θα μπορούσε να είναι και η αναβολή χειρουργείων στα νοσοκομεία. Στον Independent διαβάζουμε: «£8,2 δις το κόστος των αποζημιώσεων για τα λάθη του NHS σε μαιευτήρια». Αμελής φροντίδα σε μαιευτήρια έχει κοστίσει στο δημόσιο σύστημα υγείας 8,2 δις λίρες τα τελευταία 15 χρόνια, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Και τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον θα πιέσει τις ΗΠΑ να ανοίξουν για επισκέπτες από την Βρετανία». Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει το θέμα στο ταξίδι του στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ανοδικές τιμές του φυσικού αερίου πυροδοτούν φόβους για την προσφορά». Το καύσιμο για θέρμανση φτάνει σε επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί για χρόνια, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Εταιρείες ενέργειας ζητούν επείγουσα στήριξη για να αντέξουν την κρίση του αερίου». Οι μεγαλύτεροι πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία ζητούν στήριξη αρκετών δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση του Τζόνσον. Παράλληλα, κάνουν έκκληση για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank) για τους πιθανώς μη επικερδείς πελάτες ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ανταγωνιστών τους. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Στον ΟΗΕ, επείγει η δράση για το κλίμα». Οι ηγέτες πιέζονται, εν όψει και της κλιματικής συνόδου σε έξι εβδομάδες στην Σκωτία, ώστε να κάνουν τολμηρά βήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Τέλος, οι New York Times: «Μια περιστρεφόμενη πόρτα κρατά την φορολογική πολιτική με την πλευρά του πελάτη». Η εφημερίδα καταγράφει τα σύντομα αλλά προσοδοφόρα ταξίδια ορισμένων δικηγόρων από ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες προς το υπουργείο Οικονομικών και πίσω.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Ένας καταιγισμός από λάβα και τέφρα χτυπά το νησί της Λα Πάλμα». Η βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου στην Κούμπρε Βιέχα έχει προκαλέσει 25.000 σεισμούς στο νησί. Πέντε χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί. Και η El País: «Ένα νέο ηφαίστειο με επτά στόμια θέτει την Λα Πάλμα σε συναγερμό». Η προέλαση της πύρινης γλώσσας προκαλεί την εκκένωση από χιλιάδες κατοίκους.

Στη Γερμανία, τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται για την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Τα κόμματα σαλπίζουν το σύνθημα για την τελική ευθεία». Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι τρείς υποψήφιοι για την καγκελαρία βγαίνουν στην επίθεση στο τελευταίο τηλεοπτικό debate. Στην Die Welt διαβάζουμε: «Οι Πράσινοι θα στηριχτούν στους Σοσιαλιστές, το FDP θέλει να είναι κάπου στην μέση».  Δύο κομματικά συνέδρια έλαβαν χώρα λίγο πριν τις εκλογές. Ο επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, επιτίθεται στην CDU αλλά δεν αποκλείει έναν συνασπισμό «φανάρι» (SPD –κόκκινο-, FDP –κίτρινο-, Πράσινοι). Η Ανναλένα Μπέρμποκ άσκησε κριτική στο SPD. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Γαλλία έχει αμφιβολίες για την πίστη των ΗΠΑ στην Συμμαχία». Επείγουσα συνομιλία των προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν για την διαμάχη με την συμφωνία για τα υποβρύχια.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Υποβρύχια: το Παρίσι σκληραίνει τον τόνο του απέναντι στην Ουάσινγκτον». Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λεντριάν δικαιολόγησε την απόφαση αυτή λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές: οι προκλήσεις της μετά-Covid εποχής». Η επιστροφή των φοιτητών «100% δια ζώσης» στα αμφιθέατρα δεν πρέπει να συγκαλύψει τις δυσκολίες, τόσο εκπαιδευτικές όσο και υλικές, που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Εκλογές οικολόγων: Δυο πράσινοι, ξεκινούν τα debate». Το φαβορί Γιανίκ Ζαντό βγαίνει επικεφαλής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου. Πίσω του βρίσκεται η Σαντρίν Ρουσσώ, που κάνει την έκπληξη περνώντας την Ντελφίν Μπατό και τον Ερίκ Πιόλ. Έτσι, οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων για την πολιτική οικολογία. Και τέλος, η Humanité: «Ζωές υπό ανοικοδόμηση». Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από τον παραθαλάσσιο οικισμό Πιριάκ, στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου αφγανοί πρόσφυγες περιμένουν να επανεγκατασταθούν στις γύρω πόλεις και χωριά.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ανάκαμψη, τα σχέδια του Ντράγκι». Πράσινο πάσο, άνοιγμα καταστημάτων, λιγότερο smart working και μειώσεις φόρων. Η κυβέρνηση ποντάρει σε μια ανάπτυξη που θα ξεπερνά το 10% σε δύο χρόνια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «SOS από τους διευθυντές σχολείων, ο εφιάλτης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επιστρέφει». Παράλληλα, από σήμερα είναι διαθέσιμη η τρίτη δόση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ακριβός λογαριασμός, ο πόλεμος του αερίου». Μετά την αύξηση των τιμών στο αέριο οι ευρωβουλευτές ζητούν να γίνει έρευνα στην Gazprom. Για να εξουδετερώσει τις αυξήσεις η ιταλική κυβέρνηση ψάχνει 5 δις ευρώ από τα κονδύλια για την ανάκαμψη που είναι αχρησιμοποίητα. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ευρώπη: 42 μεταρρυθμίσεις για τα κονδύλια». Από τα πανεπιστήμια μέχρι τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, γίνεται αγώνας ταχύτητας για να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε 100 ημέρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter