Διεθνής Τύπος: Σενάρια για επιστροφή Τζόνσον – Σχηματίζει κυβέρνηση η Μελόνι στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Σενάρια για επιστροφή Τζόνσον – Σχηματίζει κυβέρνηση η Μελόνι στην Ιταλία
Φωτογραφία Αρχείου

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Τζόνσον εξετάζει την επιστροφή στην εξουσία καθώς η Τρας παραιτείται». Η Λιζ Τρας παραιτείται μετά από μόλις 44 μέρες, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παλέψει εναντίον του Σουνάκ και της Μόρντοντ στη νέα κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το πικρό τέλος». Μετά από 45 μέρες ταραχής, η πρωθυπουργός υποχωρεί μπροστά στο αναπόφευκτο. Νέος πρωθυπουργός θα επιλεγεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι ανάμεσα στους υποψηφίους. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι ψηφοφόροι απαιτούν γενικές εκλογές ώστε να επιλέξουν νέο πρωθυπουργό». Η Τρας παραιτείται για να κάνει χώρο για τον τρίτο πρωθυπουργό μέσα σε οχτώ εβδομάδες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Μπόρις Τζόνσον λέει στους Τόρις: Μπορώ να σώσω το κόμμα από την εκλογική εξαφάνιση». Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει την ευκαιρία της επιστροφής μετά την αποχώρηση της Τρας από την Ντάουνινγκ Στριτ ως η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Τρας στη Βρετανία παραιτείται μετά από 45 θυελλώδεις μέρες». Η υποστήριξη από το κόμμα της εξαφανίστηκε μετά την κατάρρευση του σχεδίου μείωσης των φόρων, αφήνοντας μια κρίση για το διάδοχό της. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Τρας παραιτείται, ολοκληρώνοντας έξι εβδομάδες ταραχής στη Βρετανία». Η μικρότηερη θητεία από βρετανό πρωθυπουργό, ενώ η μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Τρας παραιτείται μετά από 44 μέρες ως πρωθυπουργός». “Δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να φέρω εις πέρας την εντολή με την οποία εκλέχτηκα”, είπε η απερχόμενη πρωθυπουργός στην ανακοίνωση της παραίτησής της. Η χρονική συγκυρία της παραίτησης ρίχνει στην αβεβαιότητα το σχέδιο για το κλείσιμο της τρύπας £40 δισ. στον προϋπολογισμό. Τέλος η Washington Post: «Μετά την γρήγορη πτώση της Τρας, η Βρετανία αναζητεί κατεύθυνση». Η πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να “πουλήσει” το δημοσιονομικό της σχέδιο. Η παραίτησή της μετά από μόλις 45 μέρες αντανακλά μια χώρα χαμένη στα ανοιχτά.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η πρωθυπουργός Τρας ανακοινώνει την παραίτησή της μετά από 45 ημέρες στην εξουσία». “Δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του προγράμματος”, είπε έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η απερχόμενη πρωθυπουργός, ενώ οι Συντηρητικοί θέλουν να ξεκαθαρίσουν τον διάδοχο την επόμενη εβδομάδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Λιζ Τρας παραιτείται». Η βρετανίδα πρωθυπουργός έμελε να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης με τη συντομότερη θητεία. Ένας διάδοχος αναμένεται να είναι διαθέσιμος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο προκάτοχος Μπόρις Τζόνσον δείχνει ενδιαφέρον. Τέλος, η Die Welt, έχοντας μια μεγάλη φωτογραφία ενός μαρουλιού στο πρωτοσέλιδο, γράφει: «Τώρα έχουν τη σαλάτα», αναφερόμενη στο αστείο βρετανικής εφημερίδας που συνέκρινε τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Τρας με τη διάρκεια “ζωής” ενός μαρουλιού..

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κυβέρνηση, η Μελόνι θωρακίζεται». Η εν αναμονή πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τους συμμάχους της και ετοιμάζει μόνη της τη λίστα των υπουργών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Μελόνι σωπαίνει τον Μπερλουσκόνι». Η ακροδεξιά πολιτικός δεν θέλει να μιλήσει ο καβαλιέρε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ συμβιβάζεται με ένα κοινό ανακοινωθέν. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κυβέρνηση, σήμερα η ανάθεση στη Μελόνι». Η κεντροδεξιά εμφανίζεται ενωμένη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με έτοιμους τους υπουργούς. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η μέρα της Μελόνι: “Είμαστε έτοιμοι”». Η αρχηγός των Αδερφών της Ιταλίας πηγαίνει στον Ματαρέλα για τις διαβουλεύσεις και έπειτα την ανάθεση της πρωθυπουργίας. Έχει οριστικοποιηθεί η υπουργική σύνθεση.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το πραγματικό πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ιταλία». Η κληρονόμος του φασισμού Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής υποχώρησης, στα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Libération δημοσιεύει συνέντευξη της γαλλίδας πρωθυπουργού: «’Να ζήσουμε καλύτερα αύριο’: το οικολογικό στοίχημα της Ελιζαμπέτ Μπορν». Η εφημερίδα μιλά με την πρωθυπουργό, που θα παρουσιάσει αυτή την Παρασκευή το οικολογικό σχέδιο που έχει υποσχεθεί ο Μακρόν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, μια ανοιχτή κρίση». Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς αποφάσισαν να αναβάλουν επ’ αόριστον το γαλλο-γερμανικό συμβούλιο υπουργών, που θα γινόταν στις 26 Οκτωβρίου στο Φοντενμπλέ. Οι διαφορές των δύο χωρών αυξάνονται σε θέματα όπως η άμυνα και η ενέργεια, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Τέλος, η Le Figaro: «Ηνωμένο Βασίλειο: μια κρίση δίχως τέλος». Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε την Πέμπτη από τη θέση της πρωθυπουργού, στην οποία βρισκόταν για μόλις έξι εβδομάδες, πληρώνοντας μια σειρά από λάθη που έριξαν τη χώρα στο χάος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίζεται στο χάος». Οι Συντηρητικοί εξαναγκάζουν σε αποχώρηση την πρωθυπουργό την οποία υποστήριξαν τον Σεπτέμβριο και επισπεύδουν την εκλογή νέου αρχηγού. Και η El Mundo: «Η πτώση της Τρας οξύνει την ολίσθηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit». Παραιτείται μετά από 45 μέρες και ο Μπόρις Τζόνσον φλερτάρει με την επιστροφή του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η χώρα σέρνει έξι χρόνια αστάθειας και κρίσης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter