Διεθνής Τύπος: Σκέψεις για αποποινικοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία – Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει από την τιμωρία την κατοχή 25 γραμμαρίων κάνναβης». «Μειώστε την παρανομία και τους κινδύνους για την υγεία», λέει το υπουργείο Υγείας. Η αστυνομία και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση διαφωνούν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Μόσχα αυξάνει την πίεση στους στρατεύσιμους». Ενόψει της παραπαίουσας εαρινής επίθεσης, η Ρωσία αλλάζει το νόμο για τους στρατεύσιμους. Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς να αποφύγουν τη στρατιωτική τους θητεία. Τέλος, η Die Welt: «Ποτέ δεν υπήρξαν τόσο λίγοι ασκούμενοι από το 1990». Ισολογισμός μαθητείας: η αύξηση των νέων προσλήψεων δεν μπορεί να καλύψει το χάσμα του κορονοϊού. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ο πληθωρισμός πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021». Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 5% το Μάρτιο, αλλά η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά κρατά στο τραπέζι την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στριμωγμένοι σε μια γωνία στο Μπαχμούτ καθώς το κόστος και οι απώλειες αυξάνονται». Ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει έδαφος στην πόλη-κλειδί καθώς οι σύμμαχοι αμφισβητούν τη στρατηγική του Κιέβου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν πιέζει τα κόμματα στο Μπέλφαστ». Στην επίσκεψή του στη Βόρεια Ιρλανδία, ο αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τα δύο κόμματα, το εθνικιστικό και το ενωτικό, να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τέλος η Washington Post: «Ο άνθρωπος που έκανε τη διαρροή είχε στρατιωτική πρόσβαση, λέει ένας φίλος». Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ζωές Βρετανών σε κίνδυνο από τη διαρροή των αμερικανικών εγγράφων, εκτιμούν βουλευτές». Το Πεντάγωνο φοβάται ότι έρχονται περισσότερες αποκαλύψεις. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν υπόσχεται επενδύσεις $6 δις αν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία». Ο αμερικανός πρόεδρος λέει στους πολίτες ότι «η ειρήνη και η οικονομική ασφάλεια πάνε μαζί». Τέλος, η Daily Telegraph: «Η θέση του Χάρι στη στέψη προκαλεί ελπίδες για βασιλική εκεχειρία». Άνθρωποι του βασιλικού περιβάλλοντος ελπίζουν σε συμφιλίωση του πρίγκιπα με το βασιλιά.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι διαρροές ερεθίζουν την Ευρώπη». Ανάμεσα στις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία είναι και η Ιταλία, σύμφωνα με τα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αποκεφαλισμοί από τους δήμιους του Πούτιν». Στο Telegram το βίντεο της βαρβαρότητας, ενώ ο Ζελένσκι καλεί τον κόσμο να μην ξεχάσει. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δημόσιοι υπάλληλοι, αυξήσεις μετά τις περικοπές». Θα χορηγηθούν 8 δις ευρώ για τα νέα συμβόλαια, ενώ θα ανατραπούν οι μειώσεις μετά την αξιολόγηση για τις δαπάνες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Συναγερμός στην Ταϊβάν, ο Σι έτοιμος για σύγκρουση». Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν αυξάνεται, καθώς ο κινεζικός στρατός έκανε προσομοιώσεις αποκλεισμού του νησιού, ενώ στις ασκήσεις χρησιμοποίησε κανονικά πυρά.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αστυνομικές βαρβαρότητες: ‘Προχωρήστε, δεν υπάρχει τίποτα για να δείτε». Έρευνα για τις καταγγελίες των θυμάτων της αστυνομικής βίας, που παραμένει ατιμώρητη. Στη Libération διαβάζουμε: «Μεταρρύθμιση συντάξεων: Τα μεγάλα αφεντικά κάνουν τους εαυτούς τους μικρούς». Μετά τη δωδέκατη μέρα κινητοποιήσεων, η δυσανασχέτηση είναι γλαφυρή στα πρόσωπα των αφεντικών, που διχάζονται ανάμεσα στην υποστήριξη και την απόρριψη του νόμου για τις συντάξεις. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η ανησυχητική επιμονή του παγκόσμιου πληθωρισμού». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, παρά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ευρώπη ταξιδεύει στο Δία και τα παγωμένα φεγγάρια του». Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος σκοπεύει να εξερευνήσει τον πλανήτη-γίγαντα και τους δορυφόρους του.

Στην Ισπανία, η El País φιλοξενεί την αρχηγό του Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, η οποία σε συνέντευξη προς την εφημερίδα, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών Μέσων, λέει: «Αν κερδίσει η Ουκρανία, θα ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος». Παράλληλα, η ακροδεξιά πολιτικός εκτιμά ότι αν κερδίσει η Ρωσία θα είναι καταστροφικό. Η Λεπέν αναφέρει ότι είναι εθνικίστρια, και ότι δεν είναι σκεπτική απέναντι στην ιδέα της Ευρώπης αλλά στον πολιτικό μηχανισμό της ΕΕ. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δεν έχει πάρει τηλέφωνο τον επικεφαλής της Ferrovial εδώ και 44 ημέρες». Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει κάνει εκστρατεία κατά της μεταφοράς της έδρας της εταιρείας σιδηροδρόμων στην Ολλανδία χωρίς να θέλει να ακούσει τον πρόεδρό της, Ραφαέλ ντελ Πίνο. 

Ετικέτες