Διεθνής Τύπος: Σοκ στη Γαλλία με τη δολοφονία καθηγητή από φανατικό ισλαμιστή – Τι γράφουν για τη Γάζα

Διεθνής Τύπος: Σοκ στη Γαλλία με τη δολοφονία καθηγητή από φανατικό ισλαμιστή – Τι γράφουν για τη Γάζα

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Σχολείο, στόχος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί, ο Ντομινίκ Μπερνάρ, 57 ετών, καθηγητής γαλλικών στο Αράς, δολοφονήθηκε την Παρασκευή. Τρία άλλα άτομα έχουν τραυματιστεί. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε κατάσταση σοκ. Στη Libération διαβάζουμε: «Επίθεση στο Αράς: ‘Είμαστε ένα’». Την Κυριακή στην πόλη του Πα-ντε-Καλαί έγινε η κηδεία του Ντομινίκ Μπερνάρ, που σκοτώθηκε την Παρασκευή από έναν ισλαμιστή τρομοκράτη. Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί αυτή τη Δευτέρα σε κάθε σχολικό κτίριο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η ισλαμική τρομοκρατία χτυπά τα σχολεία ξανά». Η Γαλλία τέθηκε σε συναγερμό επίθεσης μετά τη δολοφονία ενός καθηγητή στο Αράς την Παρασκευή. Ο δράστης έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 13 ετών, ενώ παρακολουθούνταν από την αστυνομία. Τέλος, η Le Figaro: «Οι εκπαιδευτικοί στην πρώτη γραμμή απέναντι στον ισλαμιστικό τρόμο». Η δολοφονία του Ντομινίκ Μπερνάρ προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο των καθηγητών. Ζητούν πραγματικά μέτρα προστασίας και ένα σχέδιο για την κοσμικότητα (laïcité).

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς εμποδίζει τον πληθυσμό να φύγει». Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκδίδει ταξιδιωτική προειδοποίηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει». Εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι καταφεύγουν στα νότια του παλαιστινιακού εδάφους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ζητά βοήθεια για τους αμάχους. Τέλος, η Die Welt: «Το Ισραήλ αναβάλλει την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα». Σύμφωνα με τον στρατό, οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς. Η Ιερουσαλήμ θέλει να χρησιμοποιήσει νέα στρατηγική.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται καθώς πλησιάζει η χερσαία επίθεση». Το Ισραήλ χτυπά μαχητές στο Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν την απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Ιδιωτικές συνομιλίες με την Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος η Washington Post: «Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να λύσει την κρίση». Η Ουάσινγκτον επιθυμεί η σύγκρουση να μην πάρει διαστάσεις ενός περιφερειακού πολέμου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ένα εκατομμύριο προσπαθεί να διαφύγει καθώς έπεται η εισβολή στη Γάζα». Το Ισραήλ αναφέρει ότι η επικείμενη επίθεση θα «καταστρέψει τη Χαμάς». Πίεση στην Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι ΗΠΑ κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για να μειωθεί ο αντίκτυπος της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα». Ο Μπλίνκεν σε ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών καθώς το Ιράν προειδοποιεί ότι «όλα τα χέρια είναι στις σκανδάλες». Στον Independent διαβάζουμε: «Ισραηλινά τανκ συγκεντρώνονται στα σύνορα πριν την ‘επικείμενη’ εισβολή». Ο στρατός θα επιτεθεί από ξηρά, αέρα και θάλασσα καθώς η διορία για την εκκένωση λήγει. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το Ισραήλ υπόσχεται να καταστρέψει τον Λίβανο αν ο πόλεμος επεκταθεί». Βρετανία και ΗΠΑ προειδοποιούν για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ενώ ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το μέτωπο του Λιβάνου». «Θερμαίνεται» η σύγκρουση στα βόρεια του Ισραήλ, ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πολιορκία της Γάζας, φόβος για κλιμάκωση». Τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται για ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν. Παράλληλα, το Πεκίνο δηλώνει ότι στηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, η σύγκρουση εξαπλώνεται». Σύνοδος Κορυφής Ιράν-Χαμάς. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης. Στο Λίβανο, η ιταλική βάση  δέχτηκε πυραυλική επίθεση. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ιράν-ΗΠΑ, εντάσεις και φόβος». Η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Γάζα. Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης.

 Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Το Ισραήλ εκκενώνει τις πόλεις στα όρια της Γάζας πριν την επικείμενη εισβολή». Αποξενώνει όσους βρίσκονται πιο κοντά στη Λωρίδα και επικεντρώνεται στο να κυνηγήσει τη Χαμάς στη βόρεια Γάζα, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άμαχοι εξακολουθούν να κατοικούν εκεί. Τέλος, η El Pais: «ΕΕ και ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να προστατέψει τους αμάχους στη Γάζα». Το μπλοκ των 27 χωρών της Ευρώπης κάνει έκκληση εν μέσω των επικρίσεων για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter