Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Σκέψεις για παγκόσμιο εταιρικό φόρο στις ΗΠΑ – Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Σκέψεις για παγκόσμιο εταιρικό φόρο στις ΗΠΑ – Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινώντας από τη Βρετανία, όπου οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν. Οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα είναι εφικτές οι διακοπές στο εξωτερικό από τον επόμενο μήνα». Η Βρετανία είναι έτοιμη για περισσότερη χαλάρωση περιορισμών από τον επόμενο μήνα, είπε χθες ο Μπόρις Τζόνσον καθώς έδινε το πράσινο φως για το άνοιγμα εστιατορίων, παμπ, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων και καταστημάτων λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Independent: «Ο Τζόνσον θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια για διακοπές στο εξωτερικό». Τα ταξίδια στο εξωτερικό ενδέχεται να «εισάγουν» μεταλλάξεις του ιού στη χώρα, φοβάται ο Τζόνσον. Η δοκιμές για τα εμβολιαστικά διαβατήρια θα προχωρήσουν, με τις παμπ να εξαιρούνται προς στιγμή. Ο Guardian: «Ο Τζόνσον υπόσχεται επιστροφή σε μια ‘υποψία κανονικότητας’». Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την χαλάρωση του lockdown αλλά δεν έδωσε σαφείς ημερομηνίες ως προς το πότε θα είναι εφικτές οι διακοπές στο εξωτερικό. Και η Daily Telegraph: «Κανένα τέλος εν όψει καθώς ο Τζόνσον λέει ότι η κανονικότητα είναι ακόμα αρκετά μακριά». Τα μέτρα θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών ενώ η επίσημη οδηγία είναι να μην κλείσουν οι πολίτες διακοπές στο εξωτερικό.

 Στις ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση θέλει να ξεφύγει από το τραμπικό παρελθόν. Οι Financial Times: «Η Γέλεν προτείνει έναν οικουμενικό εταιρικό φόρο σε μια προσπάθεια να ξαναπάρουν οι ΗΠΑ τα ηνία της οικονομικής πολιτικής». Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν καλεί τις χώρες να συνδράμουν την Ουάσινγκτον για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο χρηματοδότησης του φιλόδοξου πακέτου ανάκαμψης του Μπάιντεν και αποτελεί  αλλαγή πλεύσης της χώρας από τον απομονωτισμό του Τραμπ. Η Washington Post: «Ο αρχηγός της αστυνομίας λέει ότι ο Σόβιν παραβίασε τις πολιτικές». Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολις, Μεντάρια Αροντόντο, είπε ότι όταν ο Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον σβέρκο του Τζορτζ Φλόιντ παραβίασε απόλυτα την πολιτική «υπηρετώ και προστατεύω» (serve and protect). Η χρήση τέτοιου είδους βίας «δεν είναι μέρος της ηθικής και των αξιών μας», συμπλήρωσε. Η Wall Street Journal: «Η Google κερδίζει την μάχη με την Oracle για την πνευματική ιδιοκτησία στο Ανώτατο Δικαστήριο». Μήλον της έριδος για τη διαμάχη δισεκατομμυρίων μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων είναι ορισμένα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος Android. Και οι New York Times: «Η Νέα Υόρκη έτοιμη να αυξήσει τους φόρους των εκατομμυριούχων». Οι πλουσιότεροι στην πόλη θα πληρώσουν τα περισσότερα από κάθε άλλο πολίτη στη χώρα.

Στη Γαλλία η Le Figaro γράφει: «Ευρώπη-Τουρκία: μια απίθανη συμφιλίωση;». Μετά από ένα εκρηκτικό 2020, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ ταξιδεύουν σήμερα στην Άγκυρα με σκοπό να αποσπάσουν δεσμεύσεις από τον τούρκο πρόεδρο. Η Libération: «AstraZeneca: χωρίς αγάπη». Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η εταιρεία για τις παρενέργειες του εμβολίου και την καθυστέρηση στις παραδόσεις, εξακολουθεί να είναι δυνάμει ανέγγιχτη. Και κερδοφόρα. Humanité: «Πώς να αντιμετωπίσουμε την εμβολιαστική πρόκληση». ‘Να αρχίσουμε να ανοίγουμε την χώρα από τώρα μέχρι τα μέσα Μαΐου;’, αναρωτιέται η εφημερίδα. Η Le Monde: «ΗΠΑ: η ώρα της ανάκαμψης». Τα σημάδια μιας δυνατής οικονομικής επιστροφής πολλαπλασιάζονται, πράγμα που οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς και στο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Στη Γερμανία, ο Άρμιν Λάσετ είναι υπέρ ενός σκληρού βραχυπρόθεσμου lockdown. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Λάσετ προωθεί ένα σκληρό ‘lockdown γέφυρα’». Ο επικεφαλής του CDU προτείνει να «συγκεντρωθούμε στα αναγκαία» για παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ενώ είναι υπέρ των περισσότερων δικαιωμάτων για όσους έχουν εμβολιαστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κι η Süddeutsche Zeitung: «Ο Λάσετ καλεί για ένα lockdown γέφυρα’», υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται σκληρά βραχυπρόθεσμα μέτρα κατά της πανδημίας. Η Die Welt έχει τίτλο: «Επικρίσεις προς τον Σπαν για το σχέδιο παραχώρησης περισσότερων ελευθεριών μετά τον εμβολιασμό». Η αντιπολίτευση θεωρεί προτεραιότητα την αναχαίτιση του τρίτου κύματος και όχι το σχέδιο του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν για περισσότερα δικαιώματα στους εμβολιασμένους. Από την άλλη, οι συνταγματολόγοι διατείνονται ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού.

Στην Ισπανία η αριστερά φαίνεται να επανακάμπτει στην Μαδρίτη. Η El País γράφει: «Η αριστερά επανεμφανίζεται στη Μαδρίτη μετά από την ισοπαλία που προβλέπει το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών». Η δημοσκόπηση δείχνει μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στις δύο παρατάξεις. Η El Mundo: «Η Αγιούσο ζητά από τον Κασάδο απόλυτη αυτονομία για την προεκλογική εκστρατεία». Αν και η Ιζαμπέλ Αγιούσο, πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης, ανήκει στο Λαϊκό κόμμα, ζητά πλήρη ελευθερία κινήσεων από τον επικεφαλής του, Πάμπλο Κασαδο, εν όψει των κοινοτικών εκλογών της 4ης Μαΐου.

Στην Ιταλία, το Πάσχα δεν ήταν καλό για την εμβολιαστική καμπάνια. Η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια: το φιάσκο του Πάσχα. Κούρσα για τις δόσεις και την επανεκκίνηση». Στις μέρες των εορτασμών η πτώση των εμβολιασμών ήταν απότομη, κατά μέσο όρο κάτω από τους 150 χιλιάδες. Η κυβέρνηση ποντάρει στις 1,5 εκατ. δόσεις της Pfizer. Η La Stampa: «Μάχη για την επανεκκίνηση. Τζάια: έτοιμος για το Sputnik». Η αργή πορεία στους εμβολιασμούς κάνει τον πρόεδρο της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Τζάια να αναμένει το πράσινο φως του ΕΜΑ για το ρώσικο εμβόλιο. Η Il Messaggero: «AstraZeneca, οι αμφιβολίες του ΕΜΑ». Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διακρίνει μια σχέση μεταξύ των θρομβώσεων και του εμβολίου, και προειδοποιεί ότι είναι σε κίνδυνο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η Ιταλία θα επανασχεδιάσει την καλοκαιρινή καμπάνια εμβολιασμών. Και η Corriere de la Sera: «Περιφέρειες, σπριντ για την επανεκκίνηση». Το αν μια περιοχή θα μπαίνει σε κίτρινη ζώνη θα κρίνεται βάση των κρουσμάτων, λέει ο Ντράγκι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter