Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Στα πρόθυρα πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Στα πρόθυρα πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για τις συγκρούσεις στο Ισραήλ: «Από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα, η φονική κλιμάκωση». Δεκάδες παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και  παιδιά, σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε αντίποινα για τις βολές ρουκετών από τη Γάζα. Η βίαιη εκκένωση των πιστών μουσουλμάνων από το τέμενος Αλ Άκσα, που συνέπεσε με την επέτειο της ισραηλινής κατάληψης του παλαιστινιακού κομματιού της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα 520 τραυματίες. Για μια άλλη πτυχή του θέματος γράφει η Humanité: «Ιερουσαλήμ: η εξέγερση μιας γενιάς». Αντιμέτωπη με την ισραηλινή καταπίεση, η παλαιστινιακή νεολαία εξεγείρεται απέναντι στην κατοχή και την εποίκηση.

Η Le Figaro κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής: το Εθνικό Μέτωπο επωφελείται από τις δέκα μέρες σύγχυσης». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, ο υποψήφιος του ΕΜ, Τιερί Μαριάνι, προβλέπεται νικητής μετά την απόπειρα συμφωνίας μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Ρενώ Μουσλιέ και του κόμματος του Μακρόν. Τέλος, η Libération δημοσιεύει σήμερα έρευνα για τους νέους τρόπους εύρεσης πληρωμένου έρωτα, χρησιμοποιώντας για τίτλο το νεολογισμό Uberisation: «Τα νέα δίκτυα της πορνείας».

Στις εφημερίδες των ΗΠΑ κυριαρχεί η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ισραήλ. Η Washington Post έχει τίτλο: «Ισραήλ και Γάζα ανταλλάσσουν πυρά». Τα επίπεδα της βίας πλησιάζουν εκείνα ενός κανονικού πολέμου. Πάνω από 30 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα, ενώ τουλάχιστον 3 έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Ισραήλ. Και οι New York Times: «Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνουν τις επιθέσεις, που είναι οι χειρότερες εδώ και 7 χρόνια». Οι άμαχοι πολίτες υποφέρουν πάλι εξαιτίας μιας σύγκρουσης που μπορεί να επωφελήσει τους ηγέτες τους.

Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Καθώς οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αυξάνονται, οι συνέπειες γίνονται πιο σοβαρές». Μετά την επίθεση στον αγωγό πετρελαίου στις ΗΠΑ και την παύση παραγωγής που ανακοίνωσε το Τέξας, αναμένεται αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Και τέλος, οι Financial Times, σε διαφορετικό μήκος κύματος, γράφουν: «Η FED και η ΕΚΤ υποτιμούν τις ανησυχίες για πληθωρισμό καθώς οι παγκόσμιες αγορές ξεπουλάνε». Φόβος επικρατεί στην οικονομία για την κατεύθυνση των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέβει κατά 3,6%.

Στη Βρετανία,  ετοιμάζεται νομοθεσία καταπολέμησης της λεγόμενης κουλτούρας της ακύρωσης (cancel culture). Οι Times γράφουν σχετικά: «Νέοι νόμοι για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στα πανεπιστήμια». Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους φοιτητικούς συλλόγους να σέβονται την ελευθερία του λόγου και να μην αποκλείουν ομιλητές που δεν τους είναι αρεστοί. Όσοι παραβιάσουν τους κανόνες μπορεί να οδηγηθούν σε δίκη. Η Daily Telegraph έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων που διακινδυνεύουν παιδιά θα αποκλείονται». Σε άρθρο του στην εφημερίδα, ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν παρουσιάζει το νομοσχέδιο για το Καθήκον της Φροντίδας. Σε αυτό προβλέπεται ότι όσα κοινωνικά δίκτυα δεν απομακρύνουν παράνομο και προσβλητικό υλικό θα «δέχονται τις συνέπειες».

Στον Guardian διαβάζουμε: «Προειδοποίηση ότι το σχέδιο του Τζόνσον για τις ταυτότητες απειλεί να ‘παγώσει’ 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους». Κυβερνητική έρευνα υπογραμμίζει τους κινδύνους των νέων προδιαγραφών των ταυτοτήτων που παρουσιάστηκαν χθες στην ομιλία της Βασίλισσας. Γηραιότεροι πολίτες και πολίτες με αναπηρίες είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Τέλος, ο Independent γράφει: «Αθώοι βρέθηκαν οι δέκα εκτελεσθέντες στο Μπάλιμερφι». Οι δέκα βορειο-ιρλανδοί που εκτελέστηκαν από το βρετανικό στρατό το 1971 κατά τη διάρκεια ταραχών στο Μπέλφαστ δεν ήταν ένοχοι για καμία παράνομη πράξη εκείνη την ημέρα, ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Δικαιωμένοι νιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους, με τίτλο: «Οι λησμονημένοι». Παιδιά και έφηβοι συχνά παραμελήθηκαν κατά την πανδημία. Το ένα τρίτο από αυτούς μάχεται με νοητικές δυσλειτουργίες. Οι ειδικοί καλούν επειγόντως για αλλαγή στρατηγικής. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Νετανιάχου απειλεί τη Χαμάς με ακόμα σκληρότερα αντίποινα». Δεκάδες νεκροί μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις μετά τις βολές ρουκετών από τη Γάζα. Και η Die Welt, έχει τίτλο: «Οι κλιματικοί στόχοι υπάρχουν, αλλά η Ένωση και το SPD διαφωνούν για το μονοπάτι». Ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος για τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης για το νόμο προστασίας του κλίματος. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε, χαιρετίζει τον διπλασιασμό του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. CDU & CSU θέλουν στιβαρά μέτρα το συντομότερο δυνατό.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα υποστηρίζει τα τοπικά κλεισίματα, αμφισβητεί όμως την απαγόρευση κυκλοφορίας». Μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εισαγγελική αρχή ισχυρίζεται ότι τα τοπικά κλεισίματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν νομική κάλυψη, όχι όμως και η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην El Mundo διαβάζουμε: «Ο Σάντσεθ αγνοεί το χάος και σπρώχνει τις αυτόνομες κοινότητες να τιμωρήσουν την εστίαση». Η πρόταση του πρωθυπουργού αφορά πιο περιορισμένα ωράρια και λιγότερη χωρητικότητα, ούτως ώστε να μην περιορίσει θεμελιώδη δικαιώματα. Επτά αυτόνομες κοινότητες ζητούν συνέλευση των προέδρων όλων των κοινοτήτων.

Στην Ιταλία, ο Ντράγκι πατάει φρένο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Ο Ντράγκι επιβραδύνει το άνοιγμα της οικονομίας». Η Λέγκα και οι Αδερφοί Ιταλοί ζητούν μια επείγουσα συνεδρίαση, ενώ ο Ντράγκι τους βάζει πάγο λέγοντας ότι η συνεδρίαση για την πανδημία γίνεται μόνο κάθε Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Corriere de la Sera: «Επανεκκίνηση: ο Ντράγκι φρενάρει τα πάντα». Η συνεδρίαση για την πανδημία αναβάλλεται για την Δευτέρα. Η κεντροδεξιά του επιτίθεται, προτείνοντας να αρθεί εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Ημέρες αίματος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς». Ρουκέτες φωτίζουν τον ουρανό του Τελ Αβίβ, ενώ οι συγκρούσεις τώρα μοιάζουν με πόλεμο. Νεκροί και στις δύο πλευρές. Ο Μπάιντεν καλεί για παύση πυρός. Και τέλος η La Stampa, γράφει: «Τζοβανίνι: ποτέ κλειστές πόρτες στους μετανάστες». Ο υπουργός μεταφορών, Ενρίκο Τζοβανίνι, δηλώνει στην εφημερίδα ότι: «οι ανθρώπινες ζωές θα σώζονται. Δεν θα υπάρχουν διακρίσεις στην γέφυρα της Μεσίνα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter