Διεθνής Τύπος: Τα απόνερα της νίκης της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Σε ιστορικό χαμηλό η βρετανική λίρα

Διεθνής Τύπος: Τα απόνερα της νίκης της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Σε ιστορικό χαμηλό η βρετανική λίρα

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Υπόθεση Σαλβίνι». Ο ηγέτης της Λέγκας είναι το πρώτο εμπόδιο της Μελόνι: δεν τον θέλει στο υπουργείο Εσωτερικών. Η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι «θα επαγρυπνούμε για τα δικαιώματα και την άμβλωση στην Ιταλία». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Παλιό Σύνταγμα, καινούριο πακέτο στήριξης». Η Μελόνι επιμένει στην μεταρρύθμιση και ετοιμάζει την κυβέρνηση: Πανέτα ή Σινισκάλκο στο υπουργείο Οικονομικών, Πεκοράρο στο Εσωτερικών. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Θα είναι μια κυβέρνηση των καλύτερων». Συνέντευξη με τον Γκουίντο Κροσέτο, πρώην αρχηγό των Αδερφών της Ιταλίας, ο οποίος λέει ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν οι όροι του πακέτου από το ταμείο ανάκαμψης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Λέττα αφήνει τα ηνία του Δημοκρατικού κόμματος». Ο γραμματέας του κόμματος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το τιμόνι στο κογκρέσο.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η λίρα αγγίζει ιστορικό χαμηλό απέναντι στο δολάριο». Οι επενδυτές φοβήθηκαν το νέο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, που κόβει φόρους από τους πλούσιους, και την δέσμευση της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων ώστε να επιτύχει τους στόχους για τον πληθωρισμό. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το κόστος της διαγραφής του φοιτητικού χρέους θα είναι μεγάλο». Έκθεση αναφέρει ότι το σχέδιο του Μπάιντεν θα κοστίσει $400 δις. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τράπεζα της Αγγλίας και υπουργείο Οικονομικών αποτυγχάνουν να καλμάρουν τα νεύρα της αγοράς για τα οικονομικά της Βρετανίας». Η λίρα σε ιστορικό χαμηλό, ενώ δεν επίκειται καμιά έκτακτη αύξηση των επιτοκίων. Τέλος η Washington Post: «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου: το σχέδιο διαγραφής χρέους του Μπάιντεν κοστίζει $400 δισ». Το ομοσπονδιακό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί με το σχέδιο αυτό στην επόμενη δεκαετία κι έπειτα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Τράπεζα υπόσχεται να δράσει μετά από μια μέρα ταραχής». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις στα επιτόκια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η κρίση της στερλίνας βαθαίνει όσο η στρατηγική της Τρας ξετυλίγεται». Η λίρα πέφτει σε ιστορικό χαμηλό απέναντι στο δολάριο μετά από την κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για άμεση μείωση των επιτοκίων ώστε να σταματήσει η πτώση. Στον Independent διαβάζουμε: «H Τράπεζα επεμβαίνει καθώς η λίρα κυλά σε ιστορικό χαμηλό». Οι δανειστές αποσύρουν τα στεγαστικά από την αγορά καθώς επίκεινται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τρομαγμένοι δανειστές αποσύρουν τα νέα στεγαστικά στο χάος της λίρας». Από τη μια πλευρά, η Τράπεζα της Αγγλίας θέλει να αυξήσει τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός, από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ξεκαθαρίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για να μειώσει το χρέος.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ανησυχία για την εκλογική νίκη της Μελόνι στην Ιταλία». To Παρίσι ανακοίνωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά από τη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 20 ετών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Στο δρόμο προς τα πάνω». Η μεταφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα της είναι οι ξεκάθαροι νικητές. Η Ιταλία κινείται προς τα δεξιά. Και για πρώτη φορά μια γυναίκα μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Τέλος, η Die Welt: «Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία έχει επιπτώσεις στην Ευρώπη». Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Fratelli d’Italia (Αδέρφια της Ιταλίας) κερδίζει τις εκλογές. Ανησυχία στις Βρυξέλλες, αυτοσυγκράτηση στο Βερολίνο

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Mια πικρή μέρα στην Ιταλία». Στο άλλοτε κάστρο της αριστεράς στην Εμίλια Ρομάνια, η ακροδεξιά σαρώνει. Στη Libération διαβάζουμε: «Φασισμός στην Ευρώπη: όλοι οι φόβοι οδηγούν στη Ρώμη». Η μεγάλη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία δίνει τη δυνατότητα σε υπερσυντηρητικούς ακροδεξιούς να αμφισβητήσουν τις αξίες της ΕΕ. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ιστορική νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία». Η συμμαχία των δεξιών, που καθοδηγείται από την Τζόρτζια Μελόνι, παίρνει μια καθαρή πλειοψηφία και στα δυο νομοθετικά σώματα με το 44% που έλαβε στις εκλογές. Τέλος, η Le Figaro: «Τζόρτζια Μελόνι, μια πρόκληση για την Ευρώπη». Νικήτρια στις εκλογές με το «μετα-φασιστικό» κόμμα της, η εκλεγμένη εθνικίστρια είναι σε θέση να κυβερνήσει την χερσόνησο επικεφαλής μιας δεξιάς κυβέρνησης, που θα προκαλέσει νέα ρήγματα στους κόλπους της ΕΕ.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ φοβάται το ‘φαινόμενο Μελόνι’». Η ακροδεξιά ηγέτις υπόσχεται ένα ‘γαλήνιο κλίμα’ για όσους ανησυχούν από τον θρίαμβό της. Και η El Mundo: «Η Μελόνι ετοιμάζει μια κυβέρνηση που θα ικανοποιεί τη βάση της και θα καθησυχάζει τις Βρυξέλλες». Η ακροδεξιά πολιτικός θέλει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter