Διεθνής Τύπος: Τέλος οι μάσκες από σήμερα στην Ιταλία – Μεγάλη αποχή στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Διεθνής Τύπος: Τέλος οι μάσκες από σήμερα στην Ιταλία – Μεγάλη αποχή στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Στην Ιταλία, από την σήμερα οι πολίτες πετάνε τις μάσκες, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν για την μετάλλαξη Δέλτα. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Πιο ελεύθεροι αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει». Αυτή είναι η προειδοποίηση του επικεφαλής της task force, στρατηγού Φιλιουόλο. Από σήμερα η Ιταλία είναι χωρίς μάσκες. Παράλληλα, αυξάνονται οι φόβοι για τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στους νέους. Και η Il Messaggero για το ίδιο θέμα: «Τέλος οι μάσκες, τώρα προσοχή». Η Ιταλία άρει τους περιορισμούς ενώ έξι στα δέκα παιδιά σε διακοπές είναι ανεμβολίαστα. Η έκκληση του Φιλιουόλο είναι να «είστε υπεύθυνοι». Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Repubblica: «Συναγερμός για την μετάλλαξη Δέλτα, 15 εκατομμύρια πολίτες σε υψηλό κίνδυνο». Διακοπές και άνοιγμα της αγοράς αυξάνουν τους φόβους για τους κάτω των 40 ετών που δεν είναι ακόμα εμβολιασμένοι. Μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων στη Μαγιόρκα. Και τέλος η La Stampa: «Η Ιταλία είναι λευκή και χωρίς μάσκα». Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, λέει να μην χαλαρώσουν τις άμυνές τους οι πολίτες κι έκανε έκκληση για πιο γρήγορες ενέργειες σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Στη Γαλλία, νικήτρια και του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών ήταν η αποχή. Η Humanité γράφει σχετικά: «65% αποχή: η ανησυχητική υποβάθμιση». Σχεδόν δύο στους τρεις γάλλους δεν συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το φαινόμενο ως «πολιτική απεργία» από την οποία επωφελούνται οι εν ενεργεία πολιτικοί αξιωματούχοι. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Μακρόν-Λεπέν, η διπλή τιμωρία». Οι περιφέρειες μοιράστηκαν την Κυριακή ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά. Το κόμμα του Μακρόν ήταν ανύπαρκτο, ενώ εκείνο της Λεπέν απέτυχε στην Προβηγκία. Η Libération γράφει: «Περιφερειακές εκλογές: το Εθνικό Μέτωπο απέτυχε». Το κόμμα της Λεπέν ήλπιζε να κερδίσει περισσότερες περιφέρειες. Βγαίνει αδύναμο από αυτές τις εκλογές που σημαδεύτηκαν από μαζική αποχή και την επανεκλογή όλων των εν ενεργεία κυβερνητών στις μεγάλες πόλεις. Τέλος, η Le Monde σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Εξοπλισμοί: οι νέοι πόλεμοι με drone». Σε μια ένοπλη διαμάχη, τα drone πλέον δεν χρησιμοποιούνται μόνο για αναγνώριση και στοχευμένα χτυπήματα. Η χρήση τους σε σμήνη ανησυχεί τις χώρες που διεξάγουν έναν σιωπηλό αγώνα δρόμου για να βρουν ικανοποιητικές λύσεις εναντίον τους.

Στη Βρετανία, ερωτηματικά προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να στέλνει τους αιτούντες άσυλο σε κέντρο εκτός χώρας. Οι Times έχουν το σχετικό ρεπορτάζ: «Η Πατέλ σχεδιάζει να εγκαθιστά τους μετανάστες σε κέντρο εκτός της χώρας». Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, θα φέρει νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό όσο μελετάται η υπόθεσή τους, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Δανία για να μοιραστούν ένα κέντρο στην Αφρική. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Τζαβίντ θα πιέσει για την χαλάρωση των περιορισμών». Ο νέος υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, ανησυχεί για την απειλή των παρατεταμένων lockdown στην οικονομία και την κοινωνία. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο πρωθυπουργός έχει ακόμα πολλά ερωτήματα να απαντήσει για τον Χάνκοκ». Το Εργατικό κόμμα λέει πως το θέμα του πρώην υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δεν λύνεται με την παραίτησή του κι ότι πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα κατάχρησης δημόσιου χρήματος για την σύμβουλο με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Τέλος, ο Independent: «Ο επικεφαλής των εμβολιασμών σε κούρσα για τον έλεγχο της ενισχυτικής δόσης». Ο καθηγητής Σαούλ Φάουστ που ελέγχει την δραστικότητα των τρίτων δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca δεν βρίσκει αρκετούς εθελοντές για να διεξαγάγει την έρευνά του.

Στη Γερμανία, η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη από την θανατηφόρα επίθεση στο Βύρτσμπεργκ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Το Βύρτσμπεργκ θρηνεί τα θύματα της επίθεσης με μαχαίρι». Η τελετή εις μνήμην των θυμάτων έγινε στον καθεδρικό ναό της πόλης. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για το κίνητρο του δράστη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Δύσκολη η έρευνα για το κίνητρο». Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για σχέσεις του δράστη με τον ισλαμισμό. Υπάρχουν ενδείξεις για ψυχολογικό στρες. Τέλος, η Die Welt: «Ζέντερ στο Βύρτσμπεργκ: Μας έχει πληγώσει τόσο πολύ, είναι απίστευτο». Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας μιλά στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, ενώ αποτρέπει την απάντηση σ’ αυτή την ‘πράξη μίσους’ με περισσότερο μίσος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα εμποδίζει την ανανέωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Το Λαϊκό κόμμα αρνείται να χάσει τον έλεγχο του οργάνου μετά από 24 χρόνια. Το εποπτικό όργανο εξετάζει μια υπόθεση εκατομμυρίων εναντίον παλαιών κυβερνητικών αξιωματούχων. Και η El Mundo: «Για άλλη μια φορά ο Αραγονές σνόμπαρε το Βασιλιά μετά τις χάρες του Σάντσεθ». Ο πρωθυπουργός της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές, ήταν και πάλι απών από την επίσημη υποδοχή το μονάρχη. Ο Σάντσεθ πανηγυρίζει ότι ο βασιλιάς και ο Αραγονές θα δειπνήσουν μαζί και καλεί σε συνεργασία.

Στις ΗΠΑ, τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν άλλες τέσσερις σορούς από τα χαλάσματα της πολυκατοικίας στη Φλόριντα. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Καθώς οι διασώστες σκάβουν, η έρευνα για τα αίτια κλιμακώνεται». Τέσσερα ακόμα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια του συγκροτήματος κατοικιών που κατέρρευσε. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί με τίτλο: «Περισσότερα πτώματα ανακαλύπτονται στην Φλόριντα καθώς η αιτία της κατάρρευσης αναζητείται». Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους εννέα ενώ πάνω από 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα. Στους New York Times διαβάζουμε: «Ανακύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάρρευση ξεκίνησε από κάτω». Για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας της κατάρρευσης μπορεί να χρειαστεί μακρά έρευνα. Τέλος, οι Financial Times: «Το Binance απαγορεύτηκε από την Βρετανία καθώς η λήψη δραστικών μέτρων κατά των κρυπτονομισμάτων διευρύνεται». Το δημοφιλές ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων θα σταματήσει να λειτουργεί στην Βρετανία, μετά τις προειδοποιήσεις που δημοσίευσε και η Ιαπωνία.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter