Διεθνής Τύπος: Το ΝΑΤΟ σκληραίνει την στάση του απέναντι στην Κίνα – Παράταση τεσσάρων εβδομάδων του lockdown στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Το ΝΑΤΟ σκληραίνει την στάση του απέναντι στην Κίνα – Παράταση τεσσάρων εβδομάδων του lockdown στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, στα πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση της κινεζικής ανόδου. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Το ΝΑΤΟ συμφωνεί να σκληρύνει τη στάση απέναντι στην Κίνα». Ο Μπάιντεν ήταν εκείνος που προώθησε αυτή την αλλαγή στάσης, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει ‘ορόσημο’. Στους New York Times διαβάζουμε: «Η κινεζική δύναμη σπρώχνει το ΝΑΤΟ να σημάνει συναγερμό». Οι χώρες της συμμαχίας αποφάσισαν ότι το Πεκίνο αποτελεί απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα. Και οι Financial Times για το ίδιο θέμα: «Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τη προειδοποίηση στην στρατιωτική φιλοδοξία της Κίνας».

Η Wall Street Journal γράφει για την «κληρονομιά» του lockdown: «$11 τρισεκατομμύρια σε εταιρικό χρέος». Εξ αιτίας των χαμηλών επιτοκίων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δανείστηκαν άφθονο, «φθηνό», χρήμα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό μπορεί να βοήθησε βραχυπρόθεσμα μια σειρά από κλάδους, αλλά κάνει τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε μια ενδεχόμενη μελλοντική ύφεση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία και την τρομοκρατία ως τις μεγαλύτερες απειλές». Ο Μπάιντεν καταδικάζει τις υπονομευτικές ενέργειες της Μόσχας. Παράλληλα, η Μέρκελ καλεί για δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου με την Κίνα. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ανταγωνισμό με την Κίνα». Οι επικεφαλής των κρατών μελών συμφωνούν σε μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι στο Πεκίνο. Ο Μπάιντεν αποκαλεί την αμερικανική πίστη στη Συμμαχία «ιερό καθήκον». Τέλος, η Die Welt κυκλοφορεί με έναν λακωνικό τίτλο: «Το ΝΑΤΟ ακολουθεί στρατηγική εναντίον της Κίνας».

Στη Βρετανία, το lockdown παρατείνεται. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Καιρός να αφήσουμε το πόδι από το γκάζι». Ο Τζόνσον παρατείνει το lockdown μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ το κενό μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης μειώνεται στις οχτώ εβδομάδες για τους άνω των 40. Η Daily Telegraph έχει σήμερα τίτλο: «Είναι σίγουρα στις 19 Ιουλίου… εκτός και αν δεν είναι». Η εφημερίδα σχολιάζει σκωπτικά την άρνηση του Τζόνσον να δώσει μια «σιδερένια εγγύηση» ότι δεν θα υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις στο τέλος του lockdown. Οι Times γράφουν σήμερα στο πρωτοσέλιδο: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», λέει ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς καθυστερεί για ένα μήνα το τέλος του lockdown και επιταχύνει τους εμβολιασμούς. Τέλος, ο Independent προειδοποιεί: «Οι νεκροί από κορονοϊό μπορεί να φτάσουν τους 40.000 το καλοκαίρι». Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επιμηκύνει για άλλες τέσσερις εβδομάδες τους περιορισμούς, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν αποκλείει άλλο ένα θανατηφόρο κύμα κορονοϊού.

Στη Γαλλία, οι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική, απέχοντας από τις εκλογές. Η Libération γράφει για την «Αποχή: το κόμμα με τις 20 εκατομμύρια ψήφους». Θυμός, απάτη, αδιαφορία. Ψηφοφόροι εξηγούν στην εφημερίδα γιατί έχουν πάψει να πιστεύουν στην πολιτική, εν όψει των περιφερειακών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή. Η Le Figaro έχει σήμερα τίτλο: «Αυτό που ετοιμάζει ο Μακρόν για μετά τις περιφερειακές εκλογές». Αυξάνονται οι φωνές ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση για ανασχηματισμό μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία στις 20 και 27 Ιουνίου.

Στην Humanité διαβάζουμε: «Πώς το κράτος ‘ουμπεροποιεί’ τους δημόσιους υπαλλήλους». Οι αλλαγές στο καθεστώς, το χρόνο δουλειάς και τους μισθούς βγάζει στους δρόμους σήμερα τους δημόσιους υπάλληλους. Τέλος, η Le Monde: «Στο Ισραήλ, ο εύθραυστος συνασπισμός του Μπένετ βάζει τέλος στην κυριαρχία του Νετανιάχου». Μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, ο Νετανιάχου αφήνει την θέση του σε μια ετερόκλητη συμμαχία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι ειδικοί της Εργασίας ζητούν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 10% το 2023». Η επιτροπή των ειδικών σχεδιάζει μια αύξηση από τα 1012 στα 1047 ευρώ και προτείνει διάφορες επιλογές για το ρυθμό αύξησης. Και η El Mundo: «Το Παλάτι θυμήθηκε ότι ο Βασιλιάς είναι στο περιθώριο του πολιτικού αγώνα». Το Παλάτι δείχνει τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις Αγιούσο περί συνενοχής στην υπόθεση με την αμνηστία στους καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς. Δήλωσε ότι οι υποχρεώσεις του ως συνταγματικού Βασιλέα είναι καθορισμένες. Η Αγιούσο ανασκεύασε, λέγοντας ότι ο Βασιλιάς «δεν είναι συνένοχος σε τίποτα».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το μίγμα της μεγαλύτερης ανοσίας». Ο πρώην διευθυντής του ΕΜΑ, Γκουίντο Ράσι, αποκλείει τους κινδύνους από την χορήγηση δεύτερης δόσης διαφορετικού εμβολίου από εκείνο της πρώτης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία είναι λευκή χάρη στα εμβόλια», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος συμπληρώνει ότι «όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ακόμα και η Γερμανία και η Γαλλία κάνουν το μίγμα δόσεων διαφορετικών εμβολίων».

Η Il Messaggero κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Βασικό εγγυημένο εισόδημα, στενωπός για τους εποχιακούς εργαζόμενους». Η κυβέρνηση Ντράγκι σχεδιάζει μια τροπολογία που θα προβλέπει ότι όσοι παίρνουν το βασικό εγγυημένο εισόδημα θα υποχρεώνονται να δέχονται εποχιακές δουλειές, υπό την ποινή ακύρωσης του επιδόματος. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί την Κίνα και τη Ρωσία». Ο Ντράγκι μίλησε στην συνάντηση για τη Λιβύη και την υγειονομική κρίση. Πρόσθεσε ότι η συμμαχία είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter