Διεθνής Τύπος: Το SPD προειδοποιεί το CDU για το ταμείο της Άμυνας – Λάουτερμπαχ για ευλογιά πιθήκων: «Μην πανικοβάλλεστε»

Διεθνής Τύπος: Το SPD προειδοποιεί το CDU για το ταμείο της Άμυνας – Λάουτερμπαχ για ευλογιά πιθήκων: «Μην πανικοβάλλεστε»

Στη Γερμανία, η γράφει για την προειδοποίηση στελέχους του SPD προς το CDU σχετικά με το ειδικό ταμείο για την Άμυνα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Μούτσενιχ ασκεί πίεση στον Μερτς στη διαμάχη για το ειδικό ταμείο άμυνας». Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Ρολφ Μούτσενιχ δηλώνει στην εφημερίδα, προειδοποιώντας το Μερτς, ότι: «Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εκτός από την τροποποίηση του Βασικού Νόμου». Το CDU και ο επικεφαλής του, Φρίντριχ Μερτς, αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η χορήγηση των 100 δις για την άμυνα της χώρας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Μαριούπολη πέφτει, η αλληλεγγύη μεγαλώνει». Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, τονίζει την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας σε μια συναισθηματική ομιλία. Παράλληλα, το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θέλει να ξεκινήσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη χώρα. Τέλος, η Die Welt: «Περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων: μην πανικοβάλλεστε, αλλά να ανησυχείτε». Η εμφάνιση των πρώτων ασθενών στη Γερμανία πυροδοτεί εκκλήσεις προς τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ για διευκρινίσεις και κοινή δράση στην ΕΕ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Είναι δυνατή η σύνταξη στα 60». Η μεγάλη μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει η αριστερή συμμαχία Nupes μπορεί να χρηματοδοτηθεί με την εκ νέου επιβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών του γενικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και με τη διεύρυνση των πηγών εσόδων. Στη Libération διαβάζουμε: «Ελλείψεις σε καθηγητές: πονοκέφαλος στην τάξη». Καθώς οι προσλήψεις εκπαιδευτικών βρίσκονται στο πιο χαμηλό επίπεδο, ο νέος υπουργός Παιδείας Παπ Εντιαγέ πρέπει να κάνει πολλά για να ξαναδώσει την παλιά αίγλη στο επάγγελμα. Η εφημερίδα προσπαθεί να εξηγήσει τις προθέσεις του γάλλου ιστορικού που επέλεξε ο Μακρόν για το υπουργείο Παιδείας και το παρασκήνιο αυτής της επιλογής-έκπληξης. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Κυβέρνηση: οι επιλογές και οι υπολογισμοί του Μακρόν». Με την Ελιζαμπέτ Μπορν ως  επικεφαλής μιας κυβέρνησης της οποίας τα μισά μέλη προέρχονται από την απερχόμενη κυβέρνηση, ο Μακρόν ποντάρει στην εμπειρία των παλιών στελεχών του, εξασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική απρόσκοπτα. Τέλος, η Le Figaro: «Λεμέρ, Εντιαγέ: ο Μακρόν διακινδυνεύει το διχασμό της κυβέρνησης». Η άφιξη μιας μορφής της πολιτιστικής Αριστεράς στο υπουργείο Παιδείας, δίπλα σε υπουργούς που προέρχονται από τη Δεξιά, θέτει ένα ερώτημα σχετικά με την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης υπό την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες εγείρουν αμφιβολίες στην Ισπανία σχετικά με τις συντάξεις». Τα άγνωστα πρέπει να επιλυθούν πριν από την παράδοση των ευρωπαϊκών κονδυλίων το 2023. Και η El Mundo: «Ο πρώην βασιλιάς, ενώπιον του Φιλίππου του 6ου: “Ήρθα εδώ για να ομαλοποιήσω τα πάντα”». Αυτές τις μέρες, Χουάν Κάρλος μετέφερε στον περίγυρό του ότι στόχος της επίσκεψης στον γιο του είναι να κάνει συχνά ταξίδια στην Ισπανία. Η βασιλική οικογένεια επιβεβαίωσε την επιθυμία και την εγκάρδια αλλά σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο μελών της, είναι αμφίβολο όμως ότι θα βγάλει εικόνες στη δημοσιότητα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σαλβίνι: η ΕΕ θέλει να μας φορολογήσει». Ο αρχηγός της Λέγκας επιτίθεται στις συστάσεις των Βρυξελλών για τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε φορολογία στις οικίες των πολιτών. Η La Stampa κυκλοφορεί σήμερα με τη φωτογραφία του δικαστικού Τζοβάνι Φαλκόνε, που αφιέρωσε τη ζωή του στη δίωξη της Σικελικής Μαφίας και πέθανε σε μαφιόζικη βομβιστική επίθεση στις 23 Μαΐου 1992. Έχει τίτλο: «Ένας από εμάς». Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Η ΕΕ βοηθά τα κράτη: άλλοι 12 μήνες χωρίς κυρώσεις». Οι Βρυξέλλες βάζουν πάγο στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το 2023, ενώ η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο ανάκαμψης προχωρά χωρίς καθυστερήσεις. Τέλος, η Corriere della Sera: «Βόμβες και τανκ: η λαβή του Πούτιν στο Ντονμπάς». Η ρωσική επίθεση εκκινά και πάλι μετά την πτώση του Αζοφστάλ. Παράλληλα, το σιτάρι μπλοκάρεται ενώ η Ιταλία στρέφεται στην Τουρκία για βοήθεια.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η φτώχεια στα καύσιμα αναμένεται να χτυπήσει το 40% των νοικοκυριών». Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ετοιμάζει σχέδια για φόρο στα έκτακτα κέρδη των εταιρειών. Στο Guardian διαβάζουμε: «Η ψυχική υγεία σε κρίση καθώς οι υποθέσεις απογειώνονται σε επίπεδα ρεκόρ». Οι 400.000 ασθενείς πυροδοτούν ανησυχίες για την κλίμακα των προβλημάτων που έφερε η πανδημία. Ο Independent έχει τίτλο: «Η Ντάουνινγκ Στριτ συγκρούεται με τη Γκρέι για τις ‘μυστικές’ συνομιλίες σχετικά με την έκθεση». Το Εργατικό κόμμα ισχυρίζεται ότι η ανώτατη δημόσια λειτουργός που ετοιμάζει την έκθεση για το Partygate, Σου Γκρέι, συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης για να συζητήσει το αν πρέπει να δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες από τα πάρτι. Και τα δύο μέρη αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Γενετικά τροποποιημένες σοδειές θα βοηθήσουν να απαλύνουν την επισιτιστική κρίση λόγω Ουκρανίας». Η κυβέρνηση λέει ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για έγκριση των νέων μεθόδων καλλιέργειας που θα εξασφαλίζουν την διατροφική επάρκεια της Βρετανίας.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Στη Σρι Λάνκα, μια δυναστεία καταρρέει». Τα αδέρφια Ρατζαπάκσα έχουν μια βεντέτα ανάμεσά τους και καθώς κατέρρεαν, πήραν μαζί τους και ολόκληρη τη χώρα. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Οι επενδυτές δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον πάτο της αγοράς καθώς οι μετοχές πέφτουν». Το αμερικανικό χρηματιστήριο βιώνει μια από τις μεγαλύτερες βουτιές του, με τους επενδυτές να μη μπορούν να προβλέψουν πού θα σταματήσει η κατηφόρα. Στους New York Times διαβάζουμε: «Πώς οι εισβολείς επέβαλαν 18 μέρες τρόμου στην Μπούτσα». Η ρώσικη 64η Ανεξάρτητη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων έφερε τα βασανιστήρια και το θάνατο σε μια γωνιά της Ουκρανίας. Τέλος, οι Financial Times: «Η πτώση της εποχής της παγκοσμιοποίησης, η οποία κράτησε για τρεις δεκαετίες, αποτελεί πρόκληση για τους επενδυτές». Οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Νταβός, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν φόβους για «αποσκιρτήσεις».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter