Διεθνής Τύπος: Το συνέδριο των Πράσινων ενέκρινε μια κυβέρνηση «φανάρι» – Ο υπερηχητικός πύραυλος της Κίνας ανησυχεί τις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Το συνέδριο των Πράσινων ενέκρινε μια κυβέρνηση «φανάρι» – Ο υπερηχητικός πύραυλος της Κίνας ανησυχεί τις ΗΠΑ

Στη Γερμανία, το κόμμα των Πρασίνων ενέκρινε το σχηματισμό κυβέρνησης «φανάρι» στο μίνι συνέδριό του. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι Πράσινοι συμφώνησαν για συνομιλίες σχηματισμού συνασπισμού». Ο ένας εκ των επικεφαλής του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα ηγηθεί των αλλαγών στο κόμμα. Παράλληλα, η θέση του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη των συνομιλιών. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μεγάλη πλειοψηφία για το ‘φανάρι’». Οι Πράσινοι ψήφισαν στο συνέδριό τους να συνεχιστούν οι συνομιλίες με το SPD και το FDP για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Ανναλένα Μπέρμποκ αναμένει «μια κοινωνική αφύπνιση που πραγματικά θα αλλάξει τα πράγματα». Τέλος, η Die Welt: «Μειωμένο κόστος ενέργειας: υψηλές προσδοκίες από μια κυβέρνηση ‘φανάρι’». Η άνοδος των τιμών πρέπει να γίνει κύριο θέμα στις διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τη βούληση σε όλες τις βάσεις των κομμάτων. Υπάρχουν επίσης ιδέες για άμεσα, δραστικά μέτρα.

Στις ΗΠΑ, ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της υπηρεσίας πληροφοριών η δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα. Οι Financial Times γράφουν σχετικά: «Το άλμα της Κίνας στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων συνταράσσει την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών». Ο πύραυλος που μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου εκπλήσσει τους αξιωματούχους, ενώ ένας βουλευτής έκανε λόγο για «απειλή της αμερικανικής ενδοχώρας». Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Τα εργατικά σωματεία πιέζουν έχοντας πλεονέκτημα εν μέσω μιας αδύναμης αγοράς εργασίας». Οι επικεφαλής των σωματείων πιέζουν για μεγαλύτερους μισθούς, περισσότερα προνόμια, ασφαλέστερους χώρους εργασίας και προσλήψεις προσωπικού. Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Απαγωγή μελών αποστολής στην Αϊτή». Δεκαέξι αμερικανοί και ένας καναδός αγνοούνται στην χώρα όπου η κρίση κλιμακώνεται. Τέλος, οι New York Times: «Η κρίση στην δημόσια Υγεία μεγαλώνει με την δυσπιστία και τις απειλές». Νέοι τοπικοί κανόνες στερούν από αξιωματούχους τη δυνατότητα να αναχαιτίσουν τη διάδοση των ιών.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Μετανάστες παγιδευμένοι μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας». Το καθεστώς του Λουκασένκο έχει οργανώσει ένα κανάλι μεταφοράς μεταναστών από την Μέση Ανατολή και την Αφρική μέσω του Μινσκ για να πιέσει την ΕΕ. Στα σύνορα με την Πολωνία, οι μετανάστες περιφέρονται μέσα στα δάση υπό τον φόβο των συνοριοφυλάκων και των pushback. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Πόλεμος στην Αλγερία: ο Μακρόν αντιμέτωπος με τις παγίδες της μνήμης». Με το να αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής καταστολής της διαδήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 1961 εναντίον αλγερινών πολιτών, ο γάλλος πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει τους «σκληρούς» απέναντι στο Αλγέρι, χωρίς να ικανοποιήσει τους οπαδούς της μετάνοιας, εκτιμά η εφημερίδα. Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σοβινισμός: η ΕΕ εμμένει στη σημαία». Όπως στην Πολωνία, όπου αποφασίστηκε η υπεροχή του εθνικού δικαίου πάνω στο κοινοτικό, ο πειρασμός μιας Ευρώπης του «καθένα για τον εαυτό του» επηρεάζει τη Γαλλία καθώς και άλλα μέλη της Ένωσης. Τέλος, η Humanité: «Η Ιταλία αντιμέτωπη με νεοφασίστες». Μετά τις επιθέσεις, τα εργατικά σωματεία κινητοποιούνται και απαιτούν την διάλυση των φασιστικών ομάδων κρούσης.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Οι επικεφαλής της ασφάλειας προειδοποιούν για τρομοκρατικές συνωμοσίες του λοκντάουν». Φόβοι εκφράζονται για την μεταμόρφωση των «ριζοσπαστών του καναπέ» σε εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Στους Times διαβάζουμε: «Η αστυνομία εξετάζει σχέσεις με Κατάρ στην δολοφονία του βουλευτή». Ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες που έπεσε νεκρός την Παρασκευή από επίθεση με μαχαίρι είχε στενές σχέσεις με το Κατάρ. Ο 25χρονος δράστης της επίθεσης, Αλί Χαρμπί Αλί, είναι γιος ενός συμβούλου στην προηγούμενη κυβέρνηση της Σομαλίας. Το Κατάρ υποστηρίζει τον τωρινό σομαλό πρόεδρο. Ο Independent έχει σήμερα τίτλο: «Οι προειδοποιήσεις για την αναχαίτιση του εξτρεμισμού αγνοήθηκαν». Η κυβέρνηση απέτυχε να δράσει εγκαίρως στις προειδοποιήσεις της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Εξτρεμισμού, από το 2019, για τις αναδυόμενες τρομοκρατικές απειλές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, ο Guardian: «Σημαντικοί σπόνσορες του συνεδρίου Cop26 καταδικάζουν την κακώς οργανωμένη συνάντηση». Εταιρείες που έχουν προσφέρει εκατομμύρια για την διεξαγωγή της συνάντησης για το κλίμα στη Γλασκώβη τον ερχόμενο μήνα, παραπονιούνται για προχειρότητα στην προετοιμασία της.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ ανακοινώνει το τέλος του ‘νόμου-φίμωτρο’ και την εργασιακή μεταρρύθμιση». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σάντσεθ θα πιέσει για την κατάργηση της πορνείας, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός εκτιμά ότι η νομοθεσία του Λαϊκού κόμματος έβαζε σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και κατέβαζε τους μισθούς. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ υποστηρίζει τη Γιολάντα Ντίαθ και προκαλεί την ΕΕ με την εργατική μεταρρύθμιση». Ο ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός έκλεισε το 40ό Συνέδριο του κόμματος με τον συμβιβασμό να αλλάξει την εργατική νομοθεσία –την οποία προωθεί η υπουργός Εργασίας και μέλος των Ποδέμος, Γιολάντα Ντίαθ- παρά τις αναστολές της υπουργού Οικονομικών, Νάντια Καλβίνιο.

Στην Ιταλία, ο Ντράγκι θέλει να περάσει τον πρώτο προϋπολογισμό του από τις «συμπληγάδες» των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Η La Repubblica γράφει: «Μια κίνηση 25 δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη και την κοινωνία». Η κυβέρνηση στέλνει σήμερα τον προϋπολογισμό της στην ΕΕ, ο πρώτος του Ντράγκι, που αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην εβδομάδα, παρά τις αντιδράσεις από πλευράς Σαλβίνι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Φορολογία, εισοδήματα και συντάξεις: ο Ντράγκι προκαλεί τα βέτο των κομμάτων». Ένταση στη Λέγκα για τον προϋπολογισμό. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Il Messaggero γράφει: «Μεγαλώνει η αποχή από την ψήφο στην Ιταλία». Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου σαββατοκύριακου, οι ψηφοφόροι ήταν λιγότεροι από ό,τι δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η προσέλευση στη Ρώμη ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εμβόλια, τα δεδομένα του σημείου καμπής». Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας από τον κορονοϊό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter