Διεθνής Τύπος: Το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ – Κατάργηση του jus soli απεργάζεται ο Μακρόν – Φόβοι Wall Street για την Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ – Κατάργηση του jus soli απεργάζεται ο Μακρόν – Φόβοι Wall Street για την Ιταλία

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μεταφορά στην ανάπαυσή της». H εφημερίδα αποχαιρετά τη βασίλισσα με στίχους του Χιούμπερτ Πάρι από το τραγούδι «My soul, there is a country», που σε ελεύθερη μετάφραση λένε: «Άσε τις ανόητες περιπλανήσεις σου, γιατί κανείς δεν μπορεί να σε προστατεύσει, παρά εκείνος που δεν αλλάζει ποτέ, ο Θεός σου, η ζωή σου, η θεραπεία σου». Ο Guardian έχει τίτλο: «Το τελευταίο αντίο». Μια αξεπέραστη πομπή και ένα δημόσιο θέαμα δίνουν τη θέση τους στην οικειότητα, καθώς η οικογένεια της Ελισάβετ την οδηγεί στον τόπο αναπαύσεως. Στον Independent διαβάζουμε: «Το τελευταίο αντίο». Μια οικογένεια και ένα έθνος οδηγούν τη βασίλισσα στον τόπο αναπαύσεως. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ξεχείλισμα αγάπης». Το πένθος του βασιλιά και η αγάπη του κόσμου για τη βασίλισσα καθώς οδηγείται στην τελευταία της κατοικία, σε μια μέρα περισυλλογής και λαμπρότητας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Γιατί θέλουν να καταργήσουν το jus soli». Με πρόφαση την κατάσταση στη Μαγιότ, η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση της απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μη Γάλλων που γεννιούνται σε γαλλικό έδαφος. Στη Libération διαβάζουμε: «Υπόθεση PPDA: νέες καταγγελίες, νέες αποκαλύψεις». H εφημερίδα αποκαλύπτει τις μαρτυρίες των γυναικών που κατηγορούν τον τηλεπαρουσιαστή Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ για σεξουαλική επίθεση. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη με την Ελέν Ντεβίνκ, μια από τις πρώτες που τον κατηγόρησαν και που έχει γράψει βιβλίο για τον πρώην συνάδελφό της. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: η πλειοψηφία είναι διχασμένη στη μέθοδο». Η μεταρρύθμιση των συντάξεων προκαλεί εντάσεις στο κόμμα του Μακρόν και τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους του. Η κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι ο Μακρόν θέλει να περάσει τη ρύθμιση ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Τέλος, η Le Figaro γράφει για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: «Λαμπρότητα και περισυλλογή». 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Βερολίνο: όχι στους νεοφασίστες». Η Ιταλία μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και το SPD του Όλαφ Σολτς υποστηρίζει τον Λέττα και υπογραμμίζει ότι «η Μελόνι μπορεί να πάει την Ιταλία σε κακό δρόμο». Επίσης, ένα τρυφερό μήνυμα έστειλε η Μαρίν Λεπέν στο Ματέο Σαλβίνι: «Για πάντα μαζί σου!». Παράλληλα, η Wall Street φοβάται ότι με την δεξιά στην εξουσία, το χρέος και τα spread θα εκτοξευτούν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο αποχαιρετισμός του κόσμου στη Μεγαλειότητά της». Ένας ωκεανός κόσμου στο Λονδίνο για το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα. Η βασιλική οικογένεια είναι ακόμα διχασμένη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H υπόκλιση του κόσμου». Συγκινητική η τελετή για την Ελισάβετ, που μεταφέρθηκε από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ, ενώ μετά ετάφη στο Ουίνδσορ, με τιμές από ηγέτες και το λαό της. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σιωπή, δάκρυα: το αντίο του κόσμου στην Ελισάβετ». Το Λονδίνο κατακλύστηκε από τους μεγάλους του κόσμου.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Πάουελ αντιγράφει από το ‘εγχειρίδιο’ του Βόλκερ». H Fed ρισκάρει να προκαλέσει ύφεση για να ρίξει τον πληθωρισμό, όπως ο Πολ Βόλκερ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που οδήγησε την οικονομία σε μια τρύπα καθώς επέβαλε τιμωρητικά υψηλά επιτόκια. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Πύραυλος απειλεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Νότια Ουκρανία». Το βλήμα έπεσε μερικά μόλις μέτρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ η ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για τρομοκρατία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Άνθρωποι που αγαπήθηκαν στη θητεία τους είναι σπάνιοι. Ηγέτες που αγαπήθηκαν στη θητεία τους είναι ακόμα σπανιότεροι». Τέλος η Washington Post: «Μέρη της Ουκρανίας παρακαλούν για να προσαρτηθούν». Οι αυτονομιστές έχουν πανικοβληθεί, εκτιμά η εφημερίδα, ενώ οι στόχοι της Ρωσίας γίνονται πιο ασαφείς καθώς οι δυνάμεις χάνουν περισσότερο έδαφος.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βασίλισσας». Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ αποτίει φόρο τιμής στην Ελισάβετ, ενώ την Δευτέρα έγινε η τελετή και η ταφή της. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο κόσμος λέει αντίο». Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μονάρχες και αξιωματούχοι τιμούν τη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Μια ιστορική στιγμή της χώρας, που σηματοδοτεί το τέλος ενός δεκαήμερου πένθους. Τέλος, η Die Welt: «Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στο «Αντι-ΝΑΤΟ». Η οργάνωση της Σαγκάης κυριαρχείται από τον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Ερντογάν θέλει να γίνει μέλος.  

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μισοί χιλιάδες ηγέτες του κόσμου, στο αντίο στην Ελισάβετ Β’». Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ’, εμφανίζεται με τον πατέρα του για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.  Και η El Mundo: «H βασιλική οικογένεια ενώθηκε για την κηδεία της Ελισάβετ». Ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος συναντήθηκε με το βασιλιά Φελίπε και την Λετίθια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια αλλά δεν αντάλλαξαν κουβέντα κατά τη διάρκεια της τελετής.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter