Διεθνής Τύπος: Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον από το κορονοπάρτι – Αλλάζει το υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων στη Γαλλία

Διεθνής Τύπος: Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον από το κορονοπάρτι – Αλλάζει το υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων στη Γαλλία

Στη Βρετανία, η θέση του Μπόρις Τζόνσον  έχει γίνει πολύ δύσκολη εξ αιτίας των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ο Τζόνσον χάνει την υποστήριξη των Τόριδων». Υπουργός τόνισε ότι ο Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί εξ αιτίας του «party-gate». Ωστόσο τα έδρανα των τόριδων βουλευτών ήταν άδεια την Τρίτη καθώς το κόμμα ετοίμαζε την αντεπίθεσή του, ενώ το 66% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Στους Times διαβάζουμε: «Πες συγγνώμη αλλιώς μας παίρνεις στο λαιμό σου, λένε οι υπουργοί στον Τζόνσον». Ο πρωθυπουργός πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι της παραδοχής των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «Οργισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές προτρέπουν τον πρωθυπουργό να ομολογήσει για το πάρτι». Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις για το πάρτι όπου ο «καθένας έπρεπε να φέρει τα δικά του ποτά» (bring your own booze). Τέλος, ο Independent: «Το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ ‘παροτρύνθηκε να καθαρίσει τα τηλέφωνα’ πριν την έρευνα». Η εφημερίδα επικαλούμενη δύο πηγές σχετικές με το θέμα, αποκαλύπτει ότι το προσωπικό έσβησε μηνύματα που είχαν σχέση με το πάρτι.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στα σχολεία έπειτα από αντιδράσεις: «Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την απελπισία των δασκάλων». Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απλοποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στα σχολεία, μετά από αντιδράσεις γονέων και δασκάλων. Η κίνηση έρχεται μετά την προκήρυξη απεργίας για την Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλές εκπαιδευτικές ενώσεις.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Καταλήψεις: η μάστιγα επιμένει παρά τον νέο νόμο». Παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα, οι ιδιοκτήτες δεν προχωρούν στην ανάκτηση των περιουσιών τους που έχουν καταληφθεί παράνομα. Η επιταχυμένη διαδικασία δεν έχει λύσει όλες τις καταστάσεις. Η Libération έχει κύριο τίτλο: «Ζαν Λουκ Μελανσόν: ‘Δώστε μου την προεδρία και θα δείτε’». Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», που πλασάρεται καλύτερα από όλα τα κόμματα της αριστεράς στις δημοσκοπήσεις, απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδας. Τέλος, η Humanité: «Ουιστρεάμ: οι αόρατοι σε κοινή θέα». Η εφημερίδα συνάντησε τους συντελεστές της ταινίας του Εμανουέλ Καρέρ, που παίζουν τους εαυτούς τους: χαμηλόμισθους εργαζόμενους με την αγωνία για τον επιούσιο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ προβλέπει ότι η Γερμανία θα κληθεί να φέρει σε πέρας ένα γιγαντιαίο έργο». Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, που είναι υπεύθυνος και για την κλιματική μετάβαση, ενθαρρύνει τα ομόσπονδα κρατίδια να επεκτείνουν τα δίκτυα αιολικής ενέργειας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Επανάσταση στην Ιατρική». Στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη μεταμόσχευση από χοίρο σε άνθρωπο. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν αυτή η μέθοδος θα δώσει λύση στην έλλειψη των ανθρώπινων οργάνων. Τέλος, η Die Welt: «Η Όμικρον φέρνει στη Γερμανία  έλλειψη τεστ». Η δυνατότητα για τεστ PCR γίνεται όλο και πιο σπάνια ενώ οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Περισσότερη από τη μισή Ισπανία έχει ΜΕΘ σε μεγάλο κίνδυνο». Σε 26 περιφέρειες περισσότερες από το 25% των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι αφιερωμένες στον κορονοϊό. Νοσηλεύονται 14.000 άνθρωποι σε κοινές κλίνες και 2.000 σε ΜΕΘ, ενώ η τάση είναι αυξητική. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ καθυστερεί κι άλλο την λύση για την τιμή των τεστ». Η κυβέρνηση δεν βάζει πλαφόν στην τιμή των διαγνωστικών τεστ και αναγκάζει τα φαρμακεία να τα πωλούν. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει την άρση αυτής της αποκλειστικότητας στα προϊόντα εκτός συνταγογράφησης.

Στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι αναζητά ψήφους που θα τον βοηθήσουν να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ο Μπερλουσκόνι κυνηγά ψήφους». Ο επικεφαλής της Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει αρχίσει να υφαίνει τον ιστό του στη Ρώμη με σκοπό να πιάσει όσες περισσότερες ψήφους βουλευτών μπορεί. Ο Ντράγκι παραμένει σιωπηλός για να αποφύγει οποιοδήποτε στραβοπάτημα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τώρα εμβολιάζουμε τα παιδιά στο σχολείο». Ο υπουργός Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι, σε συνέντευξη στην εφημερίδα, λέει ότι προτεραιότητά του είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπου παραστεί αναγκαία. Η Il Messaggero έχει κύριο τίτλο: «Κέντρο και Νότος, δομικές βοήθειες». Στο τραπέζι των Βρυξελλών το σχέδιο της κυβέρνησης με τις τελικές ρυθμίσεις για το κόστος της εργασίας, τις ψηφιακές και τις πράσινες επενδύσεις. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Η Όμικρον τρέχει, διχασμός για τα δεδομένα». Αμφιβολίες από το επιστημονικό συμβούλιο για το καθημερινό δελτίο με τα στοιχεία για την πανδημία. Παράλληλα, την Τρίτη βρέθηκαν 220 χιλιάδες θετικά κρούσματα και 294 νεκροί.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ». Σύμφωνα με δεδομένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα νοσοκομεία φροντίζουν τους περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας, με την μετάλλαξη Όμικρον να πιέζει κι άλλο τις ήδη ταλαιπωρημένες υγειονομικές μονάδες. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν παροτρύνει την δράση της Γερουσίας». Ο αμερικανός πρόεδρος στηρίζει απόλυτα την αλλαγή του filibuster, μιας διαδικασίας που μπορεί να καθυστερήσει την έγκριση νομοσχεδίων. Σκοπεύει να διευκολύνει την έγκριση του νομοσχεδίου για τα εκλογικά δικαιώματα. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαίους θα έχουν μολυνθεί από την Όμικρον μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Τέλος, οι New York Times: «Ο Μπάιντεν υιοθετεί τις αλλαγές κανόνων για την ψήφιση νομοσχεδίων». Η κατάργηση του filibuster έχει λίγες πιθανότητες να συγκεντρώσει όλες τις ψήφους της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Επομένως, με την πλεριοψηφία να κρίνεται στη μία ψήφο, θα χρειαστεί και η στήριξη των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών για την έγκρισή της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter