Διεθνής Τύπος: «Βαλτώνουν» οι συνομιλίες για νέα εκεχειρία στη Γάζα

Διεθνής Τύπος: «Βαλτώνουν» οι συνομιλίες για νέα εκεχειρία στη Γάζα

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι μάχες στη Γάζα εντείνονται ενώ οι συνομιλίες για εκεχειρία βαλτώνουν». Οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν σταματήσει, αναφέρει ο Λευκός Οίκος. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Ισραήλ διεξάγει έντονες μάχες στη Νότια Γάζα». Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ενώ ο ισραηλινός στρατός ειδοποίησε τους κατοίκους σε αρκετές συνοριακές πόλεις να εκκενώσουν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι περιορισμοί του προϋπολογισμού της ΕΕ απειλούν τη βοήθεια 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία». Η νίκη της ολλανδικής ακροδεξιάς αλλάζει τη συζήτηση, ενώ ο Ορμπάν αντιτίθεται στην είσοδο του Κιέβου στην ΕΕ. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν το μέλλον της Γάζας». Ο Λευκός Οίκος καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ξεκάθαρη κριτική στο Ισραήλ από Αμερική και Γαλλία». Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εκτιμά ότι είναι πάρα πολλοί οι θάνατοι των αμάχων. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίζεται ότι «η καταστροφή της Χαμάς θα πάρει δέκα χρόνια». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Νετανιάχου αντιτίθεται στις ΗΠΑ». Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζητά μετριοπάθεια ενόψει των απωλειών αμάχων, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό. Λέει ότι επιδιώκει την «απόλυτη νίκη» εναντίον της Χαμάς. Τέλος, η Die Welt: «Ο φόβος για μια μεγάλη επίθεση αυξάνεται στο Παρίσι». Γερμανός τουρίστας μαχαιρώθηκε. Ο δράστης είχε ήδη σχεδιάσει μια απόπειρα δολοφονίας. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πλήρης απασχόληση: Η κυβέρνηση επιτίθεται στους ηλικιωμένους». Χρόνια στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών δείχνονται με το δάχτυλο από μια κυβέρνηση που θέλει να τους κάνει να δουλεύουν μέχρι τα 64. Στη Libération διαβάζουμε: «Επίθεση στο Παρίσι: μια απρόβλεπτη πράξη;». Το βράδυ του Σαββάτου, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα δύο. Ο δράστης, ένας ισλαμιστής που είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης για τρομοκρατία, κατάφερε να εξαπατήσει την παρακολούθηση των αρχών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ισραήλ-Γάζα: Η βουτιά με το κεφάλι του Νετανιάχου». Παρά τα πενιχρά οφέλη και το μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχίζει την επίθεση στη Γάζα με στόχο την καταστροφή της Χαμάς. Έχοντας πάθει εμμονή με την πολιτική του επιβίωση, ο Νετανιάχου αρνείται την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους και δεν προσφέρει καμία λύση για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο. Τέλος, η Le Figaro: «Μετά την επίθεση, ερωτήματα για έναν ελεύθερο ισλαμιστή». Έχοντας δεσμούς με έναν διαβόητο τζιχαντιστή, ο δράστης είχε καταδικαστεί το 2018 για ένα σχέδιο επίθεσης. Από τότε, διαφεύγει της επιτήρησης και των γιατρών, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς η Βρετανία γίνεται παχύσαρκη». Εκκλήσεις για περιορισμό του «βρώμικου» φαγητού καθώς η αγορά εργασίας ασθμαίνει. Ο Guardian έχει τίτλο: «Στάρμερ: Οι Εργατικοί δεν θα ανοίξουν τους κρουνούς των δαπανών αν κερδίσουν τις εκλογές». Η ομιλία αναμένεται να αυξήσει τους φόβους σε παλιούς βουλευτές για μειώσεις στο δημόσιο τομέα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σούνακ μπλοκάρει την αύξηση της εισφοράς για το BBC». Η επιχείρηση πρέπει να είναι ρεαλιστική για το τι μπορεί να πληρώσει το κοινό, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αλβανία, μπλόφα εκατομμυρίων». Στα Τίρανα 300 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια για τα κέντρα των αιτούντων άσυλο. Η χωρητικότητα μειώνεται από 3.000 σε 720 άτομα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Σαλβίνι επιτίθεται στους συμμάχους της ΕΕ». Ο επικεφαλής της Λέγκας θέλει να ελευθερώσει την Ευρώπη από την Αριστερά και τον Σόρος. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πυρηνική ενέργεια, ναι για τη σύντηξη». Στοπ στις εκπτώσεις για τις δαπάνες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Σαλβίνι επιτίθεται στην ΕΕ». Οι εθνικιστές συγκεντρώθηκαν στη Φλωρεντία αποφάνθηκαν ότι οι Βρυξέλλες αποτελούν κίνδυνο. Η αντιπολίτευση εξοργίζεται, αλλά ο υπουργός διατείνεται ότι δεν πρόκειται για προώθηση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Δημοσκόπηση 40DB: Το 60% των Ισπανών πιστεύει ότι η αμνηστία είναι άδικη και ένα προνόμιο». Οι εθνικιστές ψηφοφόροι κι εκείνοι του Sumar, αυτοί που είναι περισσότερο αντίθετοι στο νόμο. Και η El Mundo: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα φοβάται ότι η ΕΕ θα ανατρέψει την αμνηστία για την τρομοκρατία». Οι διαπραγματευτές συμβουλεύουν τους Junts να κλείσουν άμεσα τη συμφωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter