Διεθνής Τύπος: Ξεκάθαρη νίκη της CDU στην Σαξονία – Άνχαλτ – Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης

Διεθνής Τύπος: Ξεκάθαρη νίκη της CDU στην Σαξονία – Άνχαλτ – Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου.

Στη Γερμανία, το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ κυριαρχεί στον Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η CDU πολύ μπροστά από το AfD στην Σαξονία-Άνχαλτ». Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ράινερ Χάζελοφ ανανέωσε την θητεία του, η τρίτη στην σειρά. Οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα δίνουν 37% στην CDU και 21% στο AfD. Το SPD κινήθηκε σε ρηχά νερά, ενώ το FDP μπήκε στο τοπικό κοινοβούλιο. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Η CDU κέρδισε τις εκλογές στην Σαξονία-Άνχαλτ». Ο Χάζελοφ θα παραμείνει πρωθυπουργός, κρατώντας μακριά το AfD, σημειώνοντας σημαντικά εκλογικά κέρδη. Η αριστερά και το SPD χάνουν ψήφους, οι Πράσινοι και το FDP με μικρές αυξήσεις στα ποσοστά.  Τέλος, η Die Welt: «Η CDU κερδίζει ξεκάθαρα μπροστά από το AfD, το SPD μένει σε μονοψήφιο ποσοστό, οι Πράσινοι απογοητεύουν». Οι εκλογές στην Σαξονία-Άνχαλτ είχαν έναν ξεκάθαρο νικητή, τον Ράινερ Χάζελοφ. Το AfD ήρθε δεύτερο με μεγάλη διαφορά, ενώ η βραδιά ήταν τραυματική για σοσιαλδημοκράτες και αριστεριστές, γράφει η εφημερίδα.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για τον γολγοθά των γυναικών μέσα στην κρίση: «Κορονοϊός: το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι γυναίκες». Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση: είναι περισσότερες σε εργασίες επισφαλείς και σε τομείς που χτυπήθηκαν από την πανδημία, όπως ο τουρισμός. Νοσοκόμες και εργαζόμενες στην υγεία ομολογούν ότι το άγχος της αντιμετώπισης της πανδημίας τους έχει αφήσει ψυχολογικά τραύματα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 47 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας μέσα στην πανδημία. Σε άλλο τόνο η Le Figaro γράφει: «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: η ώρα της επιλογής για τον Μακρόν». Ο γάλλος πρόεδρος ψάχνει τρόπο να επανεντάξει στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο ζήτημα παρά τις αντιδράσεις από μερίδα του κόμματός του.

Η Libération θέτει τα ζητήματα που προκύπτουν από το τέλος της τηλε-εργασίας, με τίτλο: «Ευχαριστώ αφεντικό;». Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν την Τετάρτη στα γραφεία τους, αυτό όμως δεν σηματοδοτεί την επαναφορά στη ζωή πριν τον κορονοϊό, αναφέρει η εφημερίδα. Η πανδημία έχει αναδιοργανώσει πλήρως την εργασία, θέτοντας καινούρια νομικά και κοινωνικά ζητήματα. Τέλος, η Humanité επαναφέρει το θέμα της άρσης των πατεντών: «Η Ευρώπη σε λάθος δρόμο». Οι Βρυξέλλες δεν θα υπερασπιστούν την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, αίτημα που υποστηρίζεται από περισσότερες των 100 χώρες.

Στη Βρετανία, αμφιβολίες έσπειρε χθες ο υπουργός Υγείας για το άνοιγμα της οικονομίας. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ο Χάνκοκ αφήνει να υπονοηθεί καθυστέρηση στην επανεκκίνηση». Η λήξη του lockdown στις 21 Ιουνίου μπορεί να αναβληθεί αν παραστεί ανάγκη, λέει ο υπουργός εν μέσω συζητήσεων για μια παράταση δύο εβδομάδων για το lockdown. Κι ο Independent: «Τα νοσοκομεία είναι σημαντικά για την απόφαση της 21ης Ιουνίου, λέει ο Χάνκοκ». Την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι αν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμείνουν χαμηλές, θα αρθούν οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού είναι 40% πιο μεταδοτικό.

Στους Times διαβάζουμε: «Κορονοχάος στα αεροδρόμια για την βιαστική έξοδο από την Πορτογαλία». Χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες έρχονται αντιμέτωποι με ένα χάος στα αεροδρόμια και τα κέντρα τεστ καθώς βιάζονται να αφήσουν την χώρα πριν η βρετανική κυβέρνηση αλλάξει τους κανόνες αύριο και χρειαστεί να περάσουν δεκαήμερη καραντίνα. Και τέλος ο Guardian: «Η παγκόσμια συμφωνία μπορεί να αφήσει την Amazon να ξεφύγει από την φορολογία, λένε ειδικοί». Ο τεχνολογικός γίγαντας μπορεί να εξαιρεθεί από την επιβολή εταιρικού φόρου, καθώς μια τρύπα στο σχέδιο κάνει λόγο για φορολόγηση μόνο όταν τα περιθώρια κέρδους ξεπερνούν το 10%. Τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας το 2020 ήταν 6,3%. Με κεφαλαιοποίηση €1,1 τρις και πωλήσεις 386 δις. παγκοσμίως το 2020, η θυγατρική της στο Λουξεμβούργο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ σε φόρο το περασμένο έτος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ευρώπη ανανεώνει το δημοσιονομικό οπλοστάσιό της για την ανάκαμψη».  Οι Βρυξέλλες θα εκδώσουν αυτόν το μήνα κοινό χρέος για την χρηματοδότηση οικονομικής βοήθειας και χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία εναντίον της απάτης. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ θα επιβάλλει την απόδοση χάρης με το 61% των Ισπανών να είναι αντίθετο». Σε δημοσκόπηση που έγινε για χάρη της εφημερίδας, το 60,4% των Ισπανών είναι αντίθετο με την πρόθεση του πρωθυπουργού να δώσει χάρες στους καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο τουρισμός βγαίνει από τον ιό». Οι κρατήσεις για διακοπές στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 10% από τον περασμένο χρόνο. Η Ρώμη ζητά από τις Βρυξέλλες να αναμένει το πράσινο πάσο στις 15 Ιουνίου. Η La Stampa δημοσιεύει συνέντευξη με τον υιό του Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, ενός εκ των συνιδρυτών του Κινήματος: «Ο Καζαλέτζιο και το αντίο στο Κίνημα 5 Αστέρων: ‘Παραβήκατε τους κανόνες, αρκετά’». Τη στιγμή που ο Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να οικειοποιηθεί το κόμμα, ο Νταβίντε Καζαλέτζιο δηλώνει ότι η πλατφόρμα Ρουσώ στην οποία συνδιαλέγονται τα μέλη του Κινήματος «θα παραμείνει ένας χώρος λαϊκός για όλους».

Στο πρωτοσέλιδο της Il Messaggero διαβάζουμε: «Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα δημόσια οικονομικά: τα χρέη θα ακυρώνονται μετά από 5 χρόνια». Νέοι κανόνες μελετώνται για να μπορέσει το κράτος να συλλέξει τα χρωστούμενα. Περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε πρόστιμα, φόρους και απλήρωτες εισφορές είναι ληξιπρόθεσμα. Τέλος, η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Επτά περιφέρειες χωρίς απαγορεύσεις». Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται τα μεσάνυχτα σε όλη την Ιταλία. Στις λευκές ζώνες ξανα-ανοίγουν πισίνες και θεματικά πάρκα. Αύριο η απόφαση για τις ντισκοτέκ.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο αντιμετωπίζει αντίσταση να πάει πέρα από τους G7». Η συμφωνία για την επιβολή φόρου στις πολυεθνικές έχει ένα δύσκολο μονοπάτι μπροστά της καθώς οι κυβερνήσεις είναι διστακτικές και περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο αργός ρυθμός εμβολιασμών διακινδυνεύει τον στόχο του Μπάιντεν». Ο στόχος του 70% για τις 4 Ιουλίου τίθεται εν αμφιβόλω καθώς οι πολιτείες αναφέρουν ότι εμβολιασμοί έχουν πέσει κατά 2/3 από το υψηλό -3,4 εκατ. την ημέρα-  που καταγράφηκε τον Απρίλιο. Οι New York Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Η έξοδος από το Αφγανιστάν αναγκάζει την CIA να φύγει ατάκτως». Η μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναζητούν νέες βάσεις στην χώρα για να διεξαγάγουν κατασκοπία και επιθέσεις. Και τέλος, οι Financial Times γράφουν: «Η έλλειψη σε τσιπ θα κρατήσει άλλον έναν χρόνο, προειδοποιεί κατασκευαστής». Η Flex, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών τσιπ στον κόσμο, εκτιμά ότι η έκρηξη της ζήτησης ‘βαλτώνει’ τις αλυσίδες προσφοράς. Η ανάκαμψη μετατίθεται για το εγγύς μέλλον, αφού ο τεχνολογικός τομέας δέχεται σοβαρό πλήγμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter