Διεθνής Τύπος: Ξεκινά έρευνα εις βάρος του Μπάιντεν – Ιστορική συμφωνία στην COP28

Διεθνής Τύπος: Ξεκινά έρευνα εις βάρος του Μπάιντεν – Ιστορική συμφωνία στην COP28

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «COP28: Τα ορυκτά καύσιμα αντιστέκονται». Το συνέδριο στο Ντουμπάι υιοθέτησε ένα τελικό σύμφωνο που αναφέρει για πρώτη φορά τις πιο επιβαρυντικές μορφές ενέργειας, χωρίς όμως να σχεδιάζεται η κατάργησή τους. Μια ελάχιστη συναίνεση, που απέχει πολύ από το επείγον του κλίματος. Στη Libération διαβάζουμε: «Ιστορική συμφωνία στην COP28; Πώς να ξεμπερδέψετε την αλήθεια από το απολίθωμα». Η αναφορά στα ορυκτά καύσιμα και ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών είναι σημείο καμπής, παρά τις παραχωρήσεις στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «COP28: δίχως προηγούμενο συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα». Τα κράτη συμφώνησαν την μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, η Le Figaro: «Το προσχέδιο για τον τερματισμό της ζωής προβλέπει μια ‘εξαίρεση της ευθανασίας’». Το νέο σχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των νοσοκομειακών εργαζομένων.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν θέμα καθαίρεσης σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τον Μπάιντεν με τις επιχειρήσεις του γιού του». Η Βουλή ενέκρινε με μικρή πλειοψηφία την έρευνα για αποπομπή του προέδρου την Τετάρτη, λίγες ώρες αφού ο γιος Μπάιντεν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα κατάθεσης στο Καπιτώλιο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Ισραήλ χάνει την υποστήριξη για τον πόλεμο, λέει ο Μπάιντεν, εκθέτοντας το ρήγμα των ηγετών». Προειδοποιεί ενάντια στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ιστορική συμφωνία COP28 αναφέρει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά». Η τελική συμφωνία σκλήρυνε μετά την κατακραυγή. Τέλος η Washington Post: «Η συμφωνία καλεί για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι ακόμα». Η τελική συμφωνία στην COP28 προβλέπει την απομάκρυνση από το πετρέλαιο και το αέριο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να τηρήσει το φρένο χρέους προς το παρόν». Συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024. Ο Μερτς κατηγορεί τον συνασπισμό για «οικονομική απάτη». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να συμμορφωθεί με το φρένο χρέους το 2024». Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP καταλήγουν σε συμφωνία στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοινώνει εξοικονόμηση πόρων και υψηλότερες τιμές CO2, ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς τον κατηγορεί για «απάτη». Τέλος, η Die Welt: «Η διάσκεψη για το κλίμα κινητοποιεί 85 δισεκατομμύρια δολάρια». Άλλες αποφάσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο σημαντικές από την απομάκρυνση από την ορυκτή ενέργεια. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «To Facebook είναι επικίνδυνο για τα παιδιά τώρα, λένε στους γονείς». Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτογραφημένα μηνύματα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Συμφωνία-ορόσημο στην COP28 προβλέπει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα». Η κατακερματισμένη σύνοδος τελειώνει με ιστορική συμφωνία, χωρίς τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Βρετανία θα κατασκευάσει την επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών». Έργο σε συνεργασία με την Ιαπωνία και την Ιταλία στοχεύει στην κατασκευή υπερηχητικών αεροσκαφών μέχρι το 2035.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «ΕΕ, η Μελόνι απειλεί με βέτο». Η πρωθυπουργός δεν αποκλείει το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ιταλία κινδυνεύει να κάνει μια διορθωτική κίνηση προηγουμένως. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Συμφωνία ΕΕ, η Μελόνι έτοιμη για βέτο». Σήμερα γίνεται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γερμανικό «όχι» για περισσότερα χρήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Από τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια μέχρι το IMU, πώς αλλάζει ο ελιγμός ». Κρατική εγγύηση για δόσεις κατοικίας για πολύτεκνες οικογένειες . Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετανάστες, στοπ από την Αλβανία». Σύμφωνο Σταθερότητας, η πρωθυπουργός δεν αποκλείει το βέτο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η συμφωνία για το κλίμα δείχνει το τέλος των ορυκτών καυσίμων». Το κείμενο αναφέρει για πρώτη φορά την απομάκρυνση από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα. Και η El Mundo: «Ο κόσμος ξεκινά το σχέδιο για να μπει τέλος στα ορυκτά καύσιμα». Η COP28 συμφωνεί να ξεκινήσει τη μετάβαση με σκοπό την απομάκρυνση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter