Διεθνής Τύπος: Ξεκινά η μάχη της άμβλωσης στις ΗΠΑ – Πλαφόν τιμών στις εξαγωγές καυσίμων από G7, για να πλήξουν τη Ρωσία

Διεθνής Τύπος: Ξεκινά η μάχη της άμβλωσης στις ΗΠΑ – Πλαφόν τιμών στις εξαγωγές καυσίμων από G7, για να πλήξουν τη Ρωσία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μηνύματα σε όλη τη χώρα». Κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης σταμάτησαν να λειτουργούν ενώ τώρα η προσοχή στρέφεται στην άμβλωση μέσω φαρμακευτικής αγωγής και τον τρόπο περιορισμού της. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις στη μάχη της άμβλωσης». Εκείνοι που είναι αντίθετοι στην άμβλωση πιέζουν για την απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο ενώ εκείνοι που είναι υπέρ καταθέτουν μηνύσεις. Τέλος, στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι χώρες του G-7 στοχεύουν να πλήξουν το ρωσικό σεντούκι του πολέμου με το πλαφόν στις εξαγωγές αργού». Οι ΗΠΑ προωθούν την στρατηγική ενώ η Γερμανία είναι πρόθυμη να δείξει ένα σημάδι ενότητας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Όρθιες οι γυναίκες». Το κύμα του σοκ που ήρθε από τις ΗΠΑ υπογραμμίζει την δυσκολία στην πρόσβαση σε τερματισμό κύησης. Μια τεράστια κινητοποίηση επιβάλλεται ώστε να εξασφαλιστεί σε κάθε γυναίκα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος. Στη Libération διαβάζουμε: «Liberté, Égalité, IVG» (Ελευθερία, Ισότητα, Άμβλωση). Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη μείωση του δικαιώματος στην άμβλωση υπενθυμίζει το πόσο εύθραυστα είναι τα κοινωνικά επιτεύγματα. Στη Γαλλία, η πρόθεση να εγγραφεί αυτό το δικαίωμα στο Σύνταγμα περνά στο πεδίο της πολιτικής. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Άμβλωση: η μεγάλη υποχώρηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ». Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατήργησε την απόφαση που εγγυόταν το δικαίωμα στην άμβλωση.  Είκοσι έξι πολιτείες αναμένεται να ποινικοποιήσουν την άμβλωση, ενώ η Καλιφόρνια ετοιμάζεται να γίνει η «πολιτεία-καταφύγιο» για τις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την κύησή τους. Τέλος, η Le Figaro: «H Ελιζαμπέτ Μπορν πρέπει να διευρύνει την κυβέρνηση». Ο γάλλος πρόεδρος επέδειξε εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό για να αποκτήσει πλειοψηφίες στη Εθνοσυνέλευση αναλόγως των νομοσχεδίων που συζητούνται.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός σε συμφωνία με τον Μακρόν για την Ουκρανία». Οι ηγέτες του G-7 υπόσχονται αυξημένη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι σχέσεις Γαλλίας-Βρετανίας βελτιώνονται. Ο Guardian έχει τίτλο: «Μη δώσετε έδαφος της Ουκρανίας, λέει ο πρωθυπουργός στους ηγέτες». Ο Τζόνσον προειδοποιεί ενάντια σε μια συμφωνία που θα περιέχει παραχώρηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι χώρες του G-7 παροτρύνονται να σταματήσουν κάθε έργο για ορυκτά καύσιμα». Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν τους ηγέτες των μεγάλων βιομηχανικών χωρών να μην κάνουν πίσω στα προγράμματα εξάλειψης του διοξειδίου του άνθρακα λόγω των ελλείψεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τέλος, η Daily Telegraph: «O Μπάιντεν αναμένεται να μπλοκάρει την πρόταση του πρωθυπουργού για την κρίση στα τρόφιμα». Ο αμερικανός πρόεδρος είναι αντίθετος στο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για μείωση του κόστους διαβίωσης σε βάρος των πράσινων καυσίμων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι χώρες της G-7 αγωνίζονται για ανώτατα όρια τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο». Η Γερμανία είναι ανοιχτή στην πρόταση των ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν επαινεί τον Σολτς». Στην έναρξη της συνόδου κορυφής των G-7 στο κάστρο Elmau, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να ενώσει κορυφαίες βιομηχανικές χώρες και ζητά την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία. Τέλος, η Die Welt: «Μπόνους αφορολόγητου: προσεκτική αντίδραση στην προκαταβολή του Σολτς». Κρίση πληθωρισμού: Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν εφάπαξ πληρωμή από τον εργοδότη τους. Το FDP είναι αντίθετο με το μέτρο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το Δημοκρατικό κόμμα του Λέτα κερδίζει σαρωτικά». Στις δημοτικές εκλογές η κεντροαριστερά «παίρνει» σημαντικές πόλεις όπως η Βερόνα και το Καταντζάρο, ενώ η κεντροδεξιά θριαμβεύει στην Πάρμα μετά από 25 χρόνια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «G7: Ακαταμάχητες δημοκρατίες». Απόλυτη στήριξη στην Ουκρανία από τους ηγέτες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Παράλληλα, Ντράγκι και Μπάιντεν συμμαχούν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Επιστροφή της Αριστεράς στις δημοτικές εκλογές». Η κεντροαριστερά κέρδισε σημαντικές πόλεις όπως η Βερόνα, η Μόντσα, το Καταντζάρο η Πάρμα και η Πιατσέντζα. Η κεντροδεξιά έχει περιορισμένες επιτυχίες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η κεντροαριστερά κερδίζει στις πόλεις». Η εκλογές σε 65 κοινότητες αναδεικνύουν μια στροφή στα αριστερά, σε τοπικό επίπεδο. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το ΝΑΤΟ θα προστατέψει για πρώτη φορά την Θέουτα και την Μελίγια». Ο οδικός χάρτης που θα συζητηθεί στη Μαδρίτη περιλαμβάνει την υπεράσπιση της «κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». Και η El Mundo: «Οι ΗΠΑ παγώνουν την προτεραιότητα της νότιας πτέρυγας που διεκδικεί η Ισπανία». Η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει την υπεροχή της υποστήριξης προς το Κίεβο για να σταματήσει τη Ρωσία και τον περιορισμό της Κίνας ως κύριους στόχους του ΝΑΤΟ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter