Διεθνώς ρεζίλι ο Αντώνης Σαμαράς από τη CPJ για την υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη

Διεθνώς ρεζίλι ο Αντώνης Σαμαράς από τη CPJ για την υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη

Η αμερικανική Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κάνει εκτενή αναφορά στην υπόθεση της καταδίκης του Κώστα Βαξεβάνη, για εξύβριση του Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας τη στήριξή της στον εκδότη του Documento. «Οι πολιτικοί οφείλουν να περιμένουν και να υπομένουν την κριτική, και δεν πρέπει να εκκινούν ποινικές διαδικασίες κατά των δημοσιογράφων», ανέφερε συντονίστρια του CPJ για την υπόθεση.

Η CPJ (Comittee to Protect Journalists), ένας αμερικανικός ανεξάρτητος οργανισμός που προωθεί την ελευθερία του Τύπου και προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά του Κώστα Βαξεβάνη καλώντας τις ελληνικές αρχές να πάρουν πίσω την καταδίκη του εκδότη του Documento. 

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να αναιρέσουν την καταδίκη με αναστολή του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία», υποστήριξε η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής«Στις 21 Ιανουαρίου, δικαστήριο της Αθήνας έκρινε τον Βαξεβάνη, εκδότη της εφημερίδας Documento, ένοχο για εξύβριση επειδή τουίταρε εικόνα που χλευάζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με δημοσίευμα. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διέπραξε παρόμοιο αδίκημα τα επόμενα τρία χρόνια, η ποινή αυτή θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το Documento.

Ο Βαξεβάνης ενημέρωσε την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων μέσω email ότι άσκησε έφεση, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος. Το 2017, συνελήφθη αφότου η σύζυγος του διορισμένου από τον Σαμαρά πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον μήνυσε για την έρευνα που διενήργησε το 2012.

Ο Βαξεβάνης απαλλάχθηκε από αυτές τις κατηγορίες στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και αμέσως μετά συνελήφθη λόγω της καταγγελίας του Σαμαρά, η οποία υποβλήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αντίγραφο του κατηγορητηρίου κατά του Βαξεβάνη, το οποίο εξέτασε η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων. Ο Βαξεβάνης είπε στην Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ότι πιστεύει πως η μήνυση ήρθε ως αντίποινα για τις έρευνες που έκανε σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό και τον περίγυρό του.

«Οι πολιτικοί οφείλουν να περιμένουν και να υπομένουν την κριτική, και δεν πρέπει να εκκινούν ποινικές διαδικασίες κατά των δημοσιογράφων», ανέφερε η συντονίστρια του τομέα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, Gulnoza Said, στη Νέα Υόρκη. «Οι αρχές οφείλουν να ανακαλέσουν την καταδίκη με αναστολή του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Οι ελληνικοί νόμοι που αφορούν την εξύβριση δεν έχουν θέση σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και πρέπει να αποσυρθούν».

Παράλληλα στο κείμενο σημειώνεται ότι:  «Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ζήτησε μέσω email από τον δικηγόρο του Σαμαρά κάποιο σχόλιο, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι το meme δεν ήταν μεμπτό καθότι αποτελούσε σάτιρα.

Ο λογαριασμός του Βαξεβάνη [στο Twitter] έχει περισσότερους από 400.000 ακόλουθους (followers). Ο δημοσιογράφος κάνει συχνά αναρτήσεις σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα και δημοσιεύοντας τις έρευνές του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter