Διευκρινίσεις για το αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα» – Δεν περιλαμβάνονται ενοίκια, ΔΕΚΟ, τηλεφωνία

Διευκρινίσεις για το αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα» – Δεν περιλαμβάνονται ενοίκια, ΔΕΚΟ, τηλεφωνία

Αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές, αναμένεται να διευκρινιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε και θα δημοσιευτεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου. Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν πλήρως και οριστικά με την υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter