Διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ – Κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών

Διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ – Κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών

Στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα, συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Πάνος Καμμένος και Άβιγκντορ Λίμπερμαν (Avigdor Liberman), κατά τη σημερινή συνάντηση τους στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, συζήτησαν για τις δυνατότητες εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κοινή εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, την αντιμετώπιση του κυβερνοπολέμου, κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε η προοπτική συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της υποστήριξης διαφόρων υλικών, όπως εναερίων μέσων, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ παρέπεμψε τα θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, σε μελλοντικές επαφές των πρωθυπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

«Δεν είμαι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε ανώτατο επίπεδο» ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα δήλωσε, ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε συνεργασίες με τις μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Όπως είπε ο κ. Λίμπερμαν, η μεγάλη απειλή για τον μουσουλμανικό κόσμο είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις και έφερε ως παράδειγμα την Χεζμπολάχ, την Αλκάιντα και το Ιράν, στο καθεστώς του οποίου επέρριψε την ευθύνη για την παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των αξιόπιστων συμμάχων για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας των εξτρεμιστών και των χρηματοδοτών τους στην ευρύτερη περιοχή, που πλήττεται από κρίσεις.

Παράλληλα επισήμανε, ότι μαζί με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, «χτίζουμε ένα πυλώνα σταθερότητας και δημιουργούμε μια ενεργειακή οδό Μέσης Ανατολής –Ευρώπης».

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών χαρακτήρισαν εξαιρετική τη συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε φάση διαρκούς ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε, ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει και άλλες περιοχές για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων και το θέμα είναι υπό συζήτηση.

Αύριο συγκαλείται στην Αθήνα τριμερής διάσκεψη των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter