Digital magazine: Άρης Βελουχιώτης

Digital magazine: Άρης Βελουχιώτης

Μια ψηφιακή έκδοση για τα 75 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ

Στις 16 Ιουνίου πριν από 75 χρόνια, προτίμησε να φύγει από τη ζωή για να μείνει στην ιστορία ο Άρης Βελουχιώτης.

Εικόνισμα ήταν μια εποχή –και πόσο δύσκολη εποχή ήταν εκείνη– ο Άρης στα σπίτια των χωρικών. Εικόνισμα δίπλα σε άγιους που σκότωναν τερατώδη πλάσματα και σε εξαϋλωμένες μορφές στερημένες από τα υλικά αγαθά αλλά με ακλόνητη βεβαιότητα πως η ανταμοιβή που θα λάμβαναν με την αποδημία τους θα τις καθιστούσε ευδαίμονες έως το τέλος του χρόνου. Τον έβλεπαν οι χωρικοί και έκαναν τον σταυρό τους να τους φυλάει από τους λήσταρχους και τους τσιφλικάδες που τους βασάνιζαν και μιζέριαζαν περισσότερο την ήδη μίζερη ζωή τους. 

Ο Άρης Βελουχιώτης ήταν ο μπροστάρης της αγροτιάς –γι’ αυτό και στενευόταν στα εργατίστικα όρια του κόμματος–, ο λαϊκός άγιος τους που φρόντιζε για το ψωμί και τη λευτεριά τους. Στις 16 του Ιούνη του 1945, αποδιωγμένος από το κόμμα και κυνηγημένος από τα τσακάλια της αντίδρασης, ο «άγιος της αγροτιάς» επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του, ορίζοντας ο ίδιος ζωή και θάνατο, και πέρασε για πάντα στο πάνθεων των λαϊκών ηρώων που διάβηκαν το κατώφλι της αγιοσύνης.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντο συνοδεύουν την έκδοση, όπως και τηλεοπτικές εκπομπές με συνοδοιπόρους του πρωτοκαπτάνιου, μουσικά κομμάτια γι’ αυτόν αλλά και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από το συνεργείο του ΕΛΑΣ που έχει διασωθεί στο διαδίκτυο από την XYZ Contagion.

Διαβάστε το ψηφιακό περιοδικό για τον Βελουχιώτη πατώντας εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter