Διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία – Μεταφορές και ασφάλεια οι δύο τομείς που αναδεικνύει

Διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία – Μεταφορές και ασφάλεια οι δύο τομείς που αναδεικνύει

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί από αύριο, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, διήμερη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σερβίας, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

«Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις»: το μήνυμα αυτό προς όσες προς την Ελλάδα γειτονικές χώρες δείχνουν να μην τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας και αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της σερβικής εφημερίδας «Πολίτικα», στην οποία παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη.

Στο ερώτημά της η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνία της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».

Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν η εξής: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψη έχει ως εξής:

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

10:00-10:15 Επίσημη τελετή υποδοχής στο Μέγαρο της Σερβίας

10:15-10:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς

10:45-11:45 Διευρυμένες συνομιλίες των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σερβίας

11:45-12:15 Κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών

12:15-13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς

13:00-14:00 Επίσημο γεύμα

14:00-14:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς

16:00-17:00 Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου

10:00-10:45 Συνάντηση με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, κα. Μάγια Γκόικοβιτς, στη Σερβική Εθνοσυνέλευση

10:50-11:20 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στο Πατριαρχικό Μέγαρο

11:25-11:35 Κατάθεση στεφάνων από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου

12:45 Αναχώρηση από τον Διεθνή Αερολιμένα Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» προς Αθήνα

Σημείωση: Όλες οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Σερβίας (-1 ώρα από την ώρα Ελλάδας).

Και μεγάλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Σερβία

Με απώτερο στόχο την επιβεβαίωση των παραδοσιακά στενών πολιτικών δεσμών, τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών ελληνο-σερβικών σχέσεων και της ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στη Σερβία, μεγάλη επιχειρηματική αποστολή θα συνοδεύει, μαζί με την κυβερνητική αποστολή (υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αστέριος Πιτσιόρλας, γενικός γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας) τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα, στην αποστολή μετέχουν περί τις 70 εταιρείες από σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως των τροφίμων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των υπηρεσιών, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών, των δομικών υλικών, των υπηρεσιών υγείας, των μεταφορών, του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες), των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, του τουρισμού, της παροχής συμβουλευτικών/ νομικών υπηρεσιών, καθώς και των ΜΜΕ. Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, από το γραφείο του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργου Τσίπρα, σε συνεργασία με το ελληνο-σερβικό επιμελητήριο και με τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στη Σερβία, στο πλαίσιο της στρατηγικής για ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και των στρατηγικών κλάδων της εθνικής μας οικονομίας και με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και διερεύνηση νέων πεδίων συνεργασιών και εξωστρεφούς ανάπτυξης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα της επιχειρηματικής αποστολής περιλαμβάνει επιχειρηματικό συνέδριο (forum), στο οποίο θα παρουσιαστούν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στη Σερβία, καθώς και διμερείς συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα σε ελληνικές και σερβικές επιχειρήσεις. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Επιμελητηρίων της Σερβίας και την πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι, και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Μετροπόλ (Metropol Palace) στις 16:00-18:00. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας και ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ την επιχειρηματική κοινότητα θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της Ενώσεως Επιμελητηρίων Σερβίας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Μεταφορές και ασφάλεια είναι οι δύο τομείς που αναδεικνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ του σερβικού και του ελληνικού λαού είναι ιστορικά σταθερές, αλλά αυτό δεν αρκεί»: η φράση αυτή, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από τη συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», σηματοδοτεί τη βούληση της ελληνικής αλλά και της σερβικής πλευράς για το πέρασμα σε μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι ήταν το 2010 (από τον Γιώργο Παπανδρέου), ενώ ο νυν πρωθυπουργός είχε έλθει εδώ ξανά τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από τις σφυρηλατημένες στο χρόνο, ελληνο-σερβικές σχέσεις, η Ελλάδα έρχεται τρίτη διεθνώς στις επενδύσεις επί σερβικού εδάφους, επιπλέον η χώρα μας αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους παραθεριστές.

Όλα αυτά όμως δεν αρκούν πια ωστόσο, όπως φαίνεται, και οι δύο κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους στενότερης συνεργασίας, σε τομείς όπως η βαλκανική πολιτική, η οικονομία, το μεταναστευτικό, αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας, όπως έλεγε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι αναγκαία η αναβάθμιση των ελληνο-σερβικών σχέσεων σε στρατηγική συνεργασία», συμπλήρωνε εξάλλου.

Και με τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, «είναι απαραίτητο να εκσυγχρονίσουμε τη συνεργασία μας, να την προσαρμόσουμε στην παρούσα συγκυρία, να της δώσουμε μια νέα δυναμική στο πλαίσιο των πολύπλοκων και συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών του βαλκανικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος».

Με αφορμή εξάλλου τη συμμετοχή 70 ελληνικών επιχειρήσεων και 150 σερβικών στο Σερβο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει, μέσω της «Πολίτικα», τους τομείς στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα για πιο στενή συνεργασία: «Επιδιώκουμε -αναφέρει- να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των μεταφορών και στο σύνολο των υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση θέλουμε να δώσουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση του Πειραιά με το Βελιγράδι, για την οποία προβλέπουμε ότι θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος ‘Μία ζώνη, ένας δρόμος». Βέβαια, θα συνεχίσουμε και τη συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, όπου διατηρούμε επιτυχείς σχέσεις, αλλά έχουμε και καλές προοπτικές».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ως «ιδιαίτερης σημασίας» την «κοινή πρόθεση των δύο χωρών να συνεργαστούμε εντατικά στον τομέα της ασφάλειας. Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο πολιτικός μας διάλογος σε αυτόν τον τομέα είναι πολύτιμος. Πρέπει να τον αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι εδώ και 150 χρόνια μας συνδέει η Συμφωνία περί Συμμαχίας. Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία ώστε και σε θεσμικό επίπεδο να αναβαθμιστούν οι συνολικές μας σχέσεις».

Στο θέμα που απασχολεί το Βελιγράδι, τις σχέσεις του με την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αφού σχολιάζει ότι «η Ε.Ε. μπορεί να εξέλθει ακόμη ισχυρότερη από αυτή τη δύσκολη περίοδο και δοκιμασία για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη», επισημαίνει: «Μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την εσωτερική ευημερία, να προσελκύσει νέα μέλη στην οικογένειά της… Αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα Βαλκάνια, για την ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, τότε δεν μπορούμε βρούμε λύσεις ούτε για την ίδια την ΕΕ. Η Ελλάδα -διαβεβαιώνει- είναι προσηλωμένη στο να συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τη Σερβία στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι ένα βήμα προς αμοιβαίο όφελος. Η Σερβία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ως εκ τούτου, θα ήταν επιθυμητό, πρωτίστως για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των Βαλκανίων, η Σερβία να γίνει πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, συναντήσεις με τους ομολόγους τους θα έχουν και οι δύο υπουργοί που τον συνοδεύουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Οικονομίας -Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται αύριο, εδώ, στο Βελιγράδι.

Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, στηλιτεύει τις «μονομερείς ενέργειες που οδήγησαν στο κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής», υπογραμμίζοντας από την άλλη, την ανθρωπιστική προσέγγιση της Ελλάδας στο ζήτημα.

Σε ερώτηση, τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απαντά: «Η Ελλάδα διατηρεί σταθερό και συνεχή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τάσσεται ενεργά υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης λύσης, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ… Όλα αυτά προς όφελος σύσσωμου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δια της κατάργησης του απαρχαιωμένου συστήματος των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από το νησί. Θεωρώ -καταλήγει- ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα βήματα, αλλά παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στη διατήρηση των ουσιαστικών συνομιλιών χωρίς παραχωρήσεις και αποκλίσεις από τις αρχές μας, αλλά ταυτόχρονα και χωρίς να αποφεύγονται τα επίμαχα ζητήματα».

Εκτός από τη συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτικα», ο πρωθυπουργός έχει κάνει δήλωση και προς την εφημερίδα «Νόβοστι», με τίτλο, «Αυτός ο καιρός απαιτεί ισχυρότερους δεσμούς των Σέρβων και των Ελλήνων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter