Διαμαρτυρία των Δικηγόρων: Ζητούν ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων αλλιώς προτείνουν «αποχή»

Διαμαρτυρία των Δικηγόρων: Ζητούν ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων αλλιώς προτείνουν «αποχή»

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας στους χώρους των δικαστηρίων μετά την μερική άρση της αναστολής λειτουργίας τους από τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Παράλληλα με επιστολή τους προς τους δημόσιους φορείς ζητούν να μάθουν εάν η απόφαση της περιορισμένης επαναλειτουργίας λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας και συμπληρώνουν:

«Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαίου.»

Προσθέτουν μάλιστα πως «στο διάστημα αυτό, το δικηγορικό σώμα θα είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις» σημειώνοντας πως «Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων».

Επιπροσθέτως η Συντονιστική Επιτροπή «εκφράζει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένα, για την κατάργηση του προγράμματος “τηλεκατάρτισης” επιστημόνων. Αναμένει από την Κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την οικονομική στήριξη των επιστημόνων-δικηγόρων.»

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την ανάγκη προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας στους χώρους των δικαστηρίων

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρεία του Προέδρου, Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας, που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε υλοποίηση της χθεσινής απόφασης της Ολομέλειας, απέστειλε σήμερα στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (ΕΟΔΥ, Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού) επιστολή, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη τους για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και τη περιορισμένη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και σε καταφατική περίπτωση, τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Αναμένουμε την απάντησή τους. Ενόψει της επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των δικαστηρίων από 28.4.2020, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού ενημερωθούν, από τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες της περιοχής ευθύνης τους, για τα ληφθέντα από την Πολιτεία προληπτικά μέτρα και για τη διάθεση ή μη των αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας από το Υπουργείο, να συνεδριάσουν για τη λήψη αποφάσεων.

Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαίου.

Στο διάστημα αυτό, το δικηγορικό σώμα θα είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένα, για την κατάργηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων. Αναμένει από την Κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την οικονομική στήριξη των επιστημόνων-δικηγόρων.

Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των συνδεδεμένων με αυτά δικαστικών εργασιών στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη εγκρίνει τη σύναψη σχετικής σύμβασης με εταιρία υπηρεσιών φύλαξης για την επιτήρηση των χώρων εντός και εκτός των άμισθων υποθηκοφυλακείων Νίκαιας, Μαραθώνα, Κορωπίου, Σπάτων, Π. Φαλήρου, Αμαρουσίου, Λάρισας, Κομοτηνής, Βασιλικών Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς καθώς και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, προς αποφυγή συνωστισμού του συναλλασσόμενου κοινού, λόγω του κορονοϊού COVID-19, για χρονικό διάστημα ενός μήνα, αρχόμενου από 27/4/2020, και για τις εργάσιμες ημέρες (από Δευτέρα ως και Παρασκευή, για τις ώρες από 9:00 ως 14:00).

Β. Σχετικά με τη διάθεση υλικού ατομικής προστασίας, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για τον κορονοϊό που λειτουργεί στο Υπουργείο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει ήδη διαθέσει μέσα ατομικής προστασίας σε όλα τα Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία. Επιπλέον, έχει διατεθεί υγειονομικό υλικό σε όλες τις εφετειακές περιφέρειες της χώρας προκειμένου με ευθύνη τους να κατανεμηθεί στα Ειρηνοδικεία, τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία της οικείας περιφέρειας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter