Δίκαιη ανάπτυξη ή ανάπτυξη για λίγους, το στοίχημα για το ΤΕΕ

Δίκαιη ανάπτυξη ή ανάπτυξη για λίγους, το στοίχημα για το ΤΕΕ

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι χαρακτηριστικός της αντίληψης που έχει η Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη στη Ελλάδα: ακραίος νεοφιλελευθερισμός, άνεργη ανάπτυξη, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, φωτογραφικές τροπολογίες, ισοπέδωση των τεχνικών επαγγελμάτων μέσα από την αναγνώριση των κολεγίων, «ιδιωτικοποίηση» των ελεγκτικών μηχανισμών, fast-track επενδύσεις, θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων χωρίς πλαίσιο λειτουργίας και κριτήρια με αόριστες και κενές περιεχομένου νομοθετικές ρυθμίσεις που εξουσιοδοτούν την επίλυση όλων των ουσιαστικών ζητημάτων σε Υπουργικές Αποφάσεις.

Αν μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει σε μία φράση το σχέδιο, αυτή θα ήταν: Ανάπτυξη για να λέμε ότι φέρνουμε την ανάπτυξη, χωρίς κανόνες, χωρίς έγνοια για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα εργασιακά δικαιώματα, αρκεί να πέσουν λεφτά στην αγορά και με όφελος για μία μειοψηφική κοινωνική μερίδα, τους ίδιους και τους ίδιους. Το σχέδιο προϋποθέτει τις απαραίτητες, πατροπαράδοτες χάρες και διαπλοκή με συγκεκριμένα φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αυτό φαίνεται να επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο ΤΕΕ. Το ΤΕΕ χρειάζεται ως αφυδατωμένος από κοινωνικές αναφορές και επιρροές φορέας συνάντησης και σύγκλισης επιχειρηματικών συμφερόντων. Μετατρέπεται στη φωνή αυτών, εγκαταλείποντας το ρόλο του ως φορέας εκπόνησης και υλοποίησης προτάσεων για την Αναπτυξιακή Στρατηγική και τον Τεχνικό Κλάδο της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η δημοκρατική λειτουργία όχι μόνο δε χρειάζεται αλλά λειτουργεί και ως τροχοπέδη στα σχέδιά τους. Την ίδια ώρα που παραχωρούν στο ΤΕΕ την λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως ο Ψηφιακός Χάρτη, γινόμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου κόλπου που φαινομενικά αναβαθμίζει -ουσιαστικά υποβαθμίζει – το φορέα από Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας σε hosting server της κεντρικής κυβέρνησης με αντάλλαγμα την οικονομική του επιβίωση.

Το σχέδιό μας

Επί της ουσίας συγκρούονται δύο αντιπαραθετικά σχέδια. Το δικό μας σχέδιο αφορά σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με κανόνες, αναδιανομή των οφελών σε όλη την κοινωνία, με περιβαλλοντικό σχεδιασμό, δημόσιο έλεγχο στα κοινωνικά αγαθά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας. Θέλουμε να δώσουμε την απαραίτητη έμφαση στην καινοτομία, στήριξη σε συνεργατικά σχήματα, σε θαρραλέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στο συλλογικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό σχεδιασμό.

Το σχέδιο αυτό επιφυλάσσει για το Τεχνικό Επιμελητήριο συγκεκριμένο και αναβαθμισμένο ρόλο. Το ΤΕΕ οφείλει να διαδραματίσει διπλό ρόλο: από τη μία ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και από την άλλη ως αρωγός στην καθημερινότητα των μελών του:

• Με τη χάραξη εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής σε συνάρθρωση με ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή,

• Με την εκπόνηση σχεδίου δράσης μεγάλων και άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των μηχανικών,

• Με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας

• Με ανάληψη και υλοποίηση επιστημονικού έργου,

• Με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων,

• Με την εκπόνηση κρίσιμων τεχνικών οδηγιών,

• Με τη στήριξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο,

• Με την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών

Το στοίχημα είναι μεγάλο και η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο σε προοδευτική κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό πρωταγωνιστήσαμε στη συγκρότηση της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» με αφορμή τις εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή, στις 3 Νοέμβρη. Θέλουμε να ανταποκριθούμε στο γενικότερο αίτημα της κοινωνίας για έναν νέο μεγάλο προοδευτικό χώρο που εκφράζεται τους τελευταίους μήνες με τη συσπείρωση των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να λειτουργήσει η Συμμαχία ως κρίσιμη μάζα για την πλειοψηφική συγκρότηση του χώρου των προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστών, οικολόγων και αριστερών μηχανικών που θα αναλάβει τη διοίκηση του φορέα και θα πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που περιγράψαμε παραπάνω.

Ο Νίκος Ανδρεδάκης είναι β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, συντονιστή της παράταξης Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ

Νίκος Ανδρεδάκης Θεόφραστος Βαμβουρέλλης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter