«Δίκαιη δίκη» υπόσχεται η Σαουδική Αραβία σε όσους συνελήφθησαν για διαφθορά

«Δίκαιη δίκη» υπόσχεται η Σαουδική Αραβία σε όσους συνελήφθησαν για διαφθορά

Οι δεκάδες επώνυμοι Σαουδάραβες που συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο βασίλειο, θα δικαστούν “με διαφάνεια”, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας.

Πρίγκιπες – μεταξύ αυτών ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ – υπουργοί και επιχειρηματίες συνελήφθησαν το Σάββατο σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, μετά τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (φωτογραφία).

“Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ. “Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έγιναν λεπτομερείς ανακρίσεις”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αλ Μοτζέμπ, που μετέχει και ο ίδιος στην επιτροπή, οι αρχές έπρεπε να δράσουν “διακριτικά” ώστε “κανείς να μην γλιτώσει από τη δικαιοσύνη”.

Το σαουδαραβικό κανάλι Al Arabiya μετέδωσε ότι έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, 4 υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες δεν είναι πρόσφατες. Μία αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί ή απολυθεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Σ. Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος.

Παράλληλα, εκτός από τις συλλήψεις, απολύθηκαν αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της πανίσχυρης Εθνοφρουράς, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και ο υπουργός Οικονομίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, 32 ετών, προσπαθεί να ενισχύσει τις εξουσίες του και να προωθήσει πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter