Δικαιολογίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανυπαρξία σχεδίου για τη στέγη των νέων

Δικαιολογίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανυπαρξία σχεδίου για τη στέγη των νέων

Να κρυφτεί πίσω από γενικότητες και προεκλογικές διακηρύξεις πασχίζει η κυβέρνηση για την στεγαστική πολιτική και τα υψηλότατα ενοίκια σε όλη τη χώρα που ταλανίζουν τους πολίτες, και κυρίως τη νεολαία. Την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις προεκλογικές καλένδες ένα «συνολικό σχέδιο για τη στέγη», ενώ τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να δικαιολογήσει με εξωφρενικές αναφορές την τεράστια καθυστέρηση λήψης ουσιαστικών μέτρων.

«Εάν είχαμε ολοκληρώσει το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός θα έλεγε “ανακοινώνουμε το σχέδιο”. Επειδή προετοιμάζουμε το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι προετοιμάζουμε το σχέδιο» απάντησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση του documentonews.gr για το γεγονός πως διά στόματος πρωθυπουργού αποκλείεται η ανακοίνωση ενός συνολικού σχεδίου για τη στέγη των νέων το προσεχές διάστημα, εκπλήσσοντας με την προσπάθεια δικαιολόγησης της έλλειψης άμεσων αποφάσεων.

«Η οποιαδήποτε παρέμβαση, αυτή τη στιγμή, στη στέγη και για τους νέους και γενικότερα, θα έρθει μέσα από ένα προεκλογικό πρόγραμμα και μετά τις εκλογές; Ετοιμάζεται η Κυβέρνηση για κάτι άμεσο;» ερωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε την Παρασκευή πως ότι αποφασίσει θα έρθει στη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας -εάν αυτή γίνει πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, από βήματος του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα «πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε», έβαλε στο κάδρο «από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα χρόνια κλειστά», αναφέρθηκε στην περιουσία του «παλιού ΟΑΕΔ και του οργανισμού εργατικής κατοικίας», σε συμπράξεις -φυσικά- του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για την ανακαίνιση παλαιών στεγών, και βέβαια, στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ και με «μικρό ενοίκιο», πριν όμως ομολογήσει πως δεν πρόκειται για αποφάσεις που θα ληφθούν άμεσα. Τουναντίον, είπε στην κομματική του νεολαία πως «όλα αυτά θα υλοποιηθούν στη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας», προκαλώντας ψυχρολουσία τόσο στα μέλη της παράταξής του, όσο και στη νεολαία σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Προεκλογικό εμπόριο ελπίδας από τον Μητσοτάκη

«Οι παρεμβάσεις μας για τη νέα γενιά είναι σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο. Ανέφερα αρκετές από αυτές στην εισήγησή μου. Σε ό,τι αφορά κομμάτι της στέγης, με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που γρήγορα και άμεσα, θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι και εκείνος λίγο νωρίτερα αναλώθηκε σε αντίστοιχες γενικολογίες με της περασμένης Παρασκευής.

«Και το επόμενο διάστημα, όταν η Κυβέρνηση ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου της με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα κομμάτια που σας ανέφερα και πριν, είτε δηλαδή την ανέγερση μέσω της αναξιοποίητης περιουσίας στέγης με προσιτή τιμή, είτε τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που δεν παρέχονται στον κόσμο για να του προσφέρουν στέγαση, είτε με τις συμπράξεις με φορείς για την ανέγερση παραπάνω λεσχών στα πανεπιστήμια, που επίσης και αυτό θα δώσει μια διέξοδο στα νέα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους για πιο προσιτή στέγη, σημαντικά φθηνότερη από αυτά που αναζητούν στα ενοίκια στην αγορά, θα είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα» ήταν η υπόλοιπη απάντησή του στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα, ρίχνοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στις όποιες προσδοκίες παρέμβασης για μείωση των ενοικίων.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας για ένα «πλήρες σχέδιο», ο ίδιος υποστήριξε πως θα περιλαμβάνει «όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε: Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά. Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης -τον παλιό ΟΑΕΔ δηλαδή- με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές κατοικίες και να αποδοθούν προς ενοικίαση σε προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια», επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος πως η νεολαία θα πρέπει να περιμένει αρκετά για να δει κάποιες δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων που συνεχίζει αχαλίνωτη να μετατρέπει την ενοικίαση κατοικίας σε εφιάλτη.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter