Δικαιολογίες και πανηγυρισμοί αντί απολογίας από Μητσοτάκη για τον πύρινο εφιάλτη

Δικαιολογίες και πανηγυρισμοί αντί απολογίας από Μητσοτάκη για τον πύρινο εφιάλτη

Τον πήχη των προσδοκιών από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στο ύψος των απαιτήσεων των τουριστών της Ρόδου έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δημόσια δήλωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη Βουλή, επιδιδόμενος σε σειρά δικαιολογιών για την πλημμελή αντιμετώπιση των εστιών σε αρκετά σημεία της χώρας, και φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί την τραγωδία στο Μάτι αλλά και την… κατάσταση της Πολιτικής Προστασίας «όταν παραλάβαμε».

«Είναι κάτι το οποίο μέσα στη μεγάλη δυσκολία αναγνωρίζουν πρώτοι οι ίδιοι οι τουρίστες οι οποίοι σώθηκαν αλλά και σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, ακούγεται λοιπόν τουλάχιστον παράδοξο, κάποιες φωνές στην Ελλάδα να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τις προηγούμενες ημέρες στην πυρκαγιά της Ρόδου, χρησιμοποιώντας τη συνεδρίαση για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων ως γήπεδο κυβερνητικής προπαγάνδας πανηγυρισμών.

Αφιερώνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της ομιλίας του, έπειτα από πολυήμερη σιωπή για τις πύρινες καταστροφές σε αρκετά σημεία της χώρας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή, τους «απανωτούς έντονους καύσωνες», τα μεσογειακά μας δάση που «ήταν πάντα επιρρεπή στις πυρκαγιές», για να τονίσει πως «απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό».

Αναφορικά δε για τον «απολογισμό», όχι μόνο τον «έσπρωξε» στο εγγύς μέλλον, αλλά έβαλε στο κάδρο και συνωμοσιολογικές απόψεις, σημειώνοντας πως αυτός θα γίνει «όταν θα κάνουμε τον συνολικό μας απολογισμό για το πως πήγε αυτή η αντιπυρική περίοδος. Είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε στις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια».

Για μία ακόμα φορά, αυτή τη φορά για τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και ημέρες ανά τη χώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως… πολέμαρχος, αναφέροντας πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο με το μέτωπο της φωτιάς», εστιάζοντας στην «παρουσία» του κράτους, με την υποσημείωση πως «δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει», για να σταθεί στην λειτουργία του 112 και στις εκκενώσεις των απειλούμενων περιοχών, με ειδική αναφορά στην τραγωδία του Ματιού.

«Θα παρακαλούσα να μην ακουστεί αυτό το επιχείρημα εντός εισαγωγικών το οποίο αναπαράγουν κάποια από τα ΜΜΕ, το υιοθετούν εννίοτε και στελέχη της αντιπολίτευσης ότι τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις» διαμαρτυρήθηκε μάλιστα για την κριτική που του γίνεται από τον Τύπο, συνεχίζοντας πως «είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, και πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό έχει το δικό του ειδικό βάρος πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Εάν κάτι επιτέλους μάθαμε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία είναι ακριβώς ότι έχουμε τον τρόπο να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις με ασφάλεια και να μπορούμε να προστατεύουμε τους ανθρώπους από μία νέα ενδεχόμενη τραγωδία» κατέληξε στο έσχατο σημείο εργαλειοποίησης -για μια ακόμα φορά- της πολύνεκρης τραγωδίας.

Φτάνοντας σε ακόμα πιο προκλητικό σημείο δικαιολόγησης και σχετικοποίησης της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε στο τι… παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019. Αφού υποστήριξε πως «δεν θα αναφερθώ στα βήματα που έχουν γίνει», συνέχισε αναφερόμενος ακριβώς σε αυτά, «στη συγκρότηση του υπουργείου κλιματικής κρίσης, στην πανελλαδική οργάνωση της πολιτικής προστασίας, στο γεγονός ότι σήμερα μπορούμε από ένα σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό των επιχειρήσεων μας», συνεχίζοντας πως «δεν χρειάζεται και δεν θέλω να αναφερθώ στην κατάσταση την οποια παραλάβαμε, η σημασία όλων αυτών γίνεται αντιληπτή εάν αναλογιστούμε που θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν είχανε γίνει αυτές οι αλλαγές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter