Δικαιοσύνη αλά Ηριάννα για έναν 19χρονο

Δικαιοσύνη αλά Ηριάννα για έναν 19χρονο

Στη φυλακή «επ’ αόριστον» χωρίς στοιχεία έπειτα από σύλληψη στα Εξάρχεια όπου είχε πάει για μπίρα! Κραυγή αγωνίας από τη μάνα.

Εν συντομία

«Πάνε να δημιουργήσουν εγκληματίες από εκεί που δεν υπάρχουν». Κατάθεση ψυχής κάνει στη συγκλονιστική συνέντευξή της στο Documento η Ρομπέρτα Ρούτση, η μητέρα του 19χρονου που εδώ και επτά μήνες είναι προφυλακισμένος, κατηγορούμενος χωρίς στοιχεία, για συμμετοχή σε επεισόδια στα Εξάρχεια. Το άκρως περίεργο είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο παρέτεινε για ακόμη έξι μήνες τον εγκλεισμό του τη στιγμή που του λευκού κολάρου διαπιστωμένα εγκληματίες απολαμβάνουν ιδιαίτερη μεταχείριση.

Γιατί ενδιαφέρει

«Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει» (Εμελιν Πάνκχερστ, 1858-1928, πολιτική ακτιβίστρια).

Είναι ο 19χρονος Θ.Κ. η νέα Ηριάννα της Δικαιοσύνης; Το ερώτημα ανακύπτει από την ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας που οδήγησε πριν από εφτά μήνες στις φυλακές Αυλώνα έναν νεαρό, ευρισκόμενο στο μεταίχμιο εφηβείας και ενηλικίωσης, με το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μάλιστα να παρατείνει πρόσφατα για ακόμη ένα εξάμηνο τον εγκλεισμό του στο… ευαγές ίδρυμα.

Η περίπτωση του Θ.Κ. ήρθε στην επιφάνεια όταν δημοσιοποιήθηκε η επιστολή-κραυγή της μητέρας του Ρομπέρτας Ρούτση για το παιδί που σήμερα «η ψυχή του γεμίζει μίσος σε βάρος αυτών που τον φυλάκισαν άδικα». Η επιστολή, με ημερομηνία 27.12.2018, είχε παραλήπτες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Οχι για να κρίνουν την αθωότητα του παιδιού, όπως ξεκαθάριζε η μάνα διατηρώντας την πίστη της ότι η Δικαιοσύνη θα επικρατήσει, αλλά για να παρέμβουν στο θέμα της προφυλάκισής του.

Το περιεχόμενο της επιστολής και δη τα αναφερόμενα ως πραγματικά περιστατικά, τα οποία κατά τη μητέρα του 19χρονου οδήγησαν στην άδικη εμπλοκή του σε σοβαρή ποινική υπόθεση και ακόμη χειρότερα στην προφυλάκισή του, ήταν τέτοια που η δημοσιογραφική έρευνα ήταν μονόδρομος.

Αναζητήσαμε τη δικογραφία της υπόθεσης για να δούμε τελικά ποια είναι αυτά τα τόσο σοβαρά στοιχεία αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που ανάγκασαν τη Δικαιοσύνη –πέραν της ποινικής δίωξης– να επιβάλει σε έναν 19χρονο το έσχατο δικονομικό μέτρο της προσωρινής κράτησης, την ίδια ώρα που σε άλλους κατηγορούμενους ή ακόμη και καταδικασθέντες για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα και όχι μόνο εξαντλεί την επιείκειά της αφήνοντάς τους ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.

Οι μνήμες άλλωστε από τη δικαστική περιπέτεια της Ηριάννας, η οποία παρέμεινε πάνω από έναν χρόνο στη φυλακή καταδικασμένη σε βαριά κάθειρξη για να αθωωθεί τελικά από το εφετείο, είναι πολύ πρόσφατες.

Ηταν Εξάρχεια; Σύλληψη!

Ο Θ.Κ. συνελήφθη στις 15.6.2018 μαζί με άλλα 14 άτομα ύστερα από επίθεση που είχε σημειωθεί με βόμβες μολότοφ σε βάρος αστυνομικών στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους δράστες οι οποίοι φόραγαν όλοι κουκούλες.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κάποιοι διέφυγαν στα γύρω στενά και άλλοι μπήκαν σε κάβα ποτών που παραμένει ανοιχτή όλο το βράδυ. Τα ρολά της κάβας έκλεισαν και όταν τελικά άνοιξαν συνελήφθησαν όσοι ήταν μέσα. Από φόβο, όταν είδαν τη διμοιρία των ΜΑΤ να τρέχει καταπάνω τους, ισχυρίστηκαν ότι μπήκαν στην κάβα και ο Θ.Κ. με έναν φίλο του. Υποστήριξαν ότι έπιναν μπίρες έξω από την κάβα και όταν άκουσαν τις φασαρίες μπήκαν, όπως και άλλοι, στο εσωτερικό της. Πάνω τους, όπως και μέσα στην κάβα, δεν βρέθηκαν κουκούλες, γάντια ή κράνη που αποδεδειγμένα φορούσαν οι δράστες της επίθεσης.

Χωρίς ευρήματα

Οπως ήταν εύλογο, ο Θ.Κ., για να γυρίσουμε ειδικώς στην περίπτωσή του (αν και αυτό ισχύει για όλους τους συλληφθέντες στην κάβα), ο οποίος δεν είχε ξανά εμπλοκή σε τέτοιου είδους υπόθεση, επικαλέστηκε αμέσως το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το παραμικρό που να τον συνδέει με τους δράστες. Οι αστυνομικοί άλλωστε δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πρόσωπα. Σύμφωνα όμως με την κρίση της ανακρίτριας αλλά και του δικαστικού συμβουλίου που λίγες ημέρες αργότερα απέρριψε την προσφυγή του κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, ένας εκ των αστυνομικών κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν έγινε έρευνα μέσα στην κάβα ούτε προκύπτει ότι έγινε. Αντίθετα, ουδείς δικαστής έλαβε υπόψη του την κατάθεση του γιου του ιδιοκτήτη της κάβας για «μη ανεύρεση αντικειμένων».

Κατά την κρίση των δικαστών, οι νεαροί κάπου μέσα στην κάβα –όπου βέβαια γνώριζαν ότι θα έμπαιναν οι αστυνομικοί για να τους συλλάβουν– είχαν κρύψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Υπό την κάλυψη μάλιστα, όπως τονίζεται, του υπαλλήλου της κάβας που είχε κλείσει τα ρολά. Η κατάθεσή του ότι έκλεισε ο ίδιος τα ρολά από φόβο δεν έγινε δεκτή.

Ο Θ.Κ. και οι άλλοι διώχτηκαν για κακουργηματική έκρηξη και παράβαση σχετικά με εκρηκτικές ύλες και με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων σε συνδυασμό –για κάποιους– με άλλες συλλήψεις για άλλα αδικήματα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι…

Στην περίπτωση του Θ.Κ. δεν μέτρησε ούτε η κατάθεση υπέρ του ενός αξιωματικού των ΜΑΤ, φίλου της οικογένειάς του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter