Δικαιοσύνη «made in Greece»: Επί 15 χρόνια «σέρνεται» η υπόθεση με τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη

Δικαιοσύνη «made in Greece»: Επί 15 χρόνια «σέρνεται» η υπόθεση με τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη

Νέα αναβολή, η πέμπτη κατά σειρά, δόθηκε, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με τα «45αρια» με κατηγορούμενους τον άλλοτε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον αδελφό του Διονύση και ακόμη έξι πρόσωπα. Πρόκειται για 456 έργα της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης της περιόδου 2005 – 2019, την περίοδο που στο «τιμόνι» της Νομαρχίας ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και τα οποία φέρονται να κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους της περιοχής, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Αν και η υπόθεση απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2008, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκασή της, με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί να είναι κραυγαλέες και καθόλου τιμητικές για το ήδη τραυματισμένο κύρος της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Αναβλήθηκε η δίκη για τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη

Ποινικές διώξεις 10 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 2006 όταν ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος προχώρησε σε δημόσια καταγγελία για τα «45αρια» και τους αδερφούς Ψωμιάδη. Ήταν η περίοδος που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν πανίσχυρος στη Θεσσαλονίκη και απολάμβανε πλήρως της στήριξης από τη ΝΔ. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2008 ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μαζί με τον τότε επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης «Μαζί για τη Θεσσαλονίκη» Νίκο  Γιαννόπουλο κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία προχώρησε όμως με αργούς ρυθμούς, όπως και γενικότερα η υπόθεση.

Το Μάρτιο του 2012, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και του αδερφού του, Διονύση, για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Διώξεις ασκήθηκαν για απιστία και σε άλλα 19 άτομα, τα οποία υπηρετούσαν την περίοδο 2006-2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ως διευθυντές, τμηματάρχες κλπ. Το Μάιο του 2015, ο τότε εισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη οι αδελφοί Ψωμιάδη, όπως επίσηςκαι ακόμη έξι άτομα που υπηρετούσαν στη Νομαρχία. Η παραπομπή ωστόσο δεν έγινε. Το Νοέμβριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση, προκειμένου να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες. Όπως και έγινε.

Παραπομπή σε δίκη το 2019

Ότι δεν έγινε το 2015,  πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδερφός του Διονύσης και ακόμη έξι πρόσωπα παραπέμφθηκαν με δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ανάμεσά τους ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος, ένας πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ίδιας Υπηρεσίας.

Οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν είκοσι άτομα.

Διαβάστε επίσης: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά των αδελφών Ψωμιάδη για έργα που πληρώθηκαν αλλά… δεν εκτελέστηκαν ποτέ

Το 2023 η δίκη και αν…

Σήμερα 6 Ιουνίου 2022 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έδωσε μία ακόμη αναβολή μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των αδερφών Ψωμιάδη, για λόγους υγείας του ενός εκ των δύο συνηγόρων.  Είναι η πέμπτη κατά σειρά αναβολή, καθώς έχουν δοθεί ακόμη τέσσερις. Οι δύο φορές λόγω της πανδημίας και από μία φορά λόγω αιτήματος κατηγορούμενου και ωραρίου. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τα μέσα Ιανουαρίου του 2023. Δηλαδή 15 χρόνια μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από τον κ. Τρεμόπουλο. Μια εικόνα λειτουργίας της Δικαιοσύνης που σίγουρα δεν περιποιεί και ιδιαίτερη τιμή σε ότι αφορά την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά της.

Τρεμόπουλος: Το σύστημα Ψωμιάδη θα κάνει οτιδήποτε για να μη δικαστεί αυτή η υπόθεση

Σε δήλωσή του στο Documento ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος και ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκφράζει την ανησυχία του για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης:

«Είναι σαφές ότι το σύστημα Ψωμιάδη στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης θα κάνει οτιδήποτε για να μη φτάσει ποτέ να δικαστεί αυτή η σκανδαλώδης υπόθεση. Στα 16 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη καταγγελία μας το 2006 μέχρι σήμερα, μόνιμη επιδίωξή μας ήταν να αποκαλύψουμε τη διαπλοκή και τις σκοπιμότητες μιας αδιαφανούς και ιδιοτελούς διοίκησης, που με προκάλυμμα τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλεία, προσπάθησε να επιβάλει ένα μοντέλο πολιτικής ελκυστικό και σε άλλους αιρετούς. Δεν είχαμε ποτέ κάτι το προσωπικό στις ατέλειωτες μάχες μέσα κι έξω από τα συμβούλια και τους θεσμούς.

Μας ενδιαφέρει όμως να απαξιωθεί και ως αποτυχημένο αυτό το μοντέλο διοίκησης και να νιώσουν δικαιωμένοι οι έντιμοι υπάλληλοι, που στάθηκαν όρθιοι στις πιέσεις να ενδώσουν ή να κλείσουν τα μάτια μπροστά σε αυτά που έβλεπαν. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι δοκιμαζόμενοι από τις απανωτές κρίσεις πολίτες. Και τον Γενάρη να απορρίψει τις προσχηματικές δικαιολογίες και να δικάσει σε κάθε περίπτωση αυτούς που με «πλήθος τεχνασμάτων» έβλαψαν τουλάχιστον κατά 6 εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο συμφέρον και επιδιώκουν ακόμη να μείνουν ατιμώρητοι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter