Δικαστήριο αρνείται σε γονείς να έχουν πρόσβαση στο Facebook του νεκρού παιδιού τους

Δικαστήριο αρνείται σε γονείς να έχουν πρόσβαση στο Facebook του νεκρού παιδιού τους

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα μιας μητέρας να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης της, που έχει πεθάνει, στο Facebook.

Στην απόφασή του, με την οποία ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το εφετείο του Βερολίνου ανέφερε πως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα των τηλεπικοινωνιών εκτείνεται στην ηλεκτρονική επικοινωνία στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο ορισμένα πρόσωπα.

Η ιδιωτικότητα παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων από τη μυστική αστυνομία Στάζι της κομμουνιστικής πρώην Ανατολικής Γερμανίας και από την Γκεστάπο την εποχή των ναζί. Οι μνήμες της κατασκοπείας ανακινήθηκαν μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 για παρακολουθήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην υπόθεση με το Facebook, η μητέρα μιας 15χρονης η οποία παρασύρθηκε από συρμό του μετρό στο Βερολίνο το 2012 είχε ζητήσει πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης της ώστε να αναζητήσει στοιχεία για το αν το κορίτσι είχε διαπράξει αυτοκτονία.

Το Facebook αρνήθηκε να της δώσει πρόσβαση στον λογαριασμό, ο οποίος είχε ουσιαστικά κλειδωθεί και χρησιμοποιείτο ως φόρουμ ανταλλαγής αναμνήσεων για φίλους και μέλη της οικογένειας.

Περιφερειακό δικαστήριο στο Βερολίνο είχε εγκρίνει το αίτημα της μητέρας στα τέλη του 2015, λέγοντας πως το συμβόλαιο του κοριτσιού με το Facebook πέρασε στους γονείς της βάσει των γερμανικών νόμων κληρονομιάς.

Το δικαστήριο είχε αναφέρει επίσης πως το δικαίωμα του κοριτσιού στην ιδιωτικότητα δεν προστατεύθηκε επειδή ήταν ανήλικη και επαφιόταν στους γονείς της να προστατεύσουν τα δικαιώματά της.

Το εφετείο αποφάσισε σήμερα πως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα των τηλεπικοινωνιών υπερισχύει τους δικαιώματος κληρονομιάς και πως η υποχρέωση των γονέων να προστατεύσουν τα δικαιώματα της κόρης τους τερματίστηκε με τον θάνατό της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter