Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Δικαστήριο επικύρωσε απαγόρευση τμημάτων "προσβλητικού ποιήματος" για τον Ερντογάν

Γερμανικό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα παλαιότερη δικαστική απόφαση που απαγόρευε τμήματα ενός σατιρικού ποιήματος το οποίο περιγελούσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία υπόθεση που είχε προκαλέσει διπλωματική ρήξη ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία και που δοκίμασε τα όρια της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Το δικαστήριο του Αμβούργου επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Μαϊου με την οποία απαγόρευε στον συγγραφέα του ποιήματος να επαναλαμβάνει δημοσίως ή να αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματά του σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας.

Τα αποσπάσματα αυτά άφηναν υπονοούμενα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιδίδεται σε κτηνοβασίες και παρακολουθεί παιδική πορνογραφία. Το ποίημα είχε απαγγείλει στην τηλεόραση ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν τον περασμένο Μάρτιο.

Η υπόθεση επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ προσέβλεπε στην τουρκική υποστήριξη για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα νομικά επιχειρήματα επικεντρώθηκαν στο δικαίωμα της καλλιτεχνικής ελευθερίας έναντι των ατομικών δικαιωμάτων του Ερντογάν, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Στην απόφασή του τον Μάιο, το δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει 18 από τους 24 στίχους του ποιήματος "προσβλητικούς", κρίνοντας ότι "πλήττουν την τιμή" του Ερντογάν και τους είχε απαγορεύσει.

"Το δικαστήριο κρίνει ότι η καλλιτεχνική ελευθερία είναι απόλυτη αλλά όχι απεριόριστη. Η σάτιρα η οποία διασφαλίζεται από την καλλιτεχνική ελευθερία μπορεί να απαγορευτεί όταν αγγίζει τον πυρήνα της ιδιωτικής ελευθερίας", αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Ωστόσο, εξηγώντας γιατί κάποιοι από τους στίχους του θα πρέπει να απαγορευτούν, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ελευθερία της έκφρασης παραμένει υψίστης σημασίας.

"Το δικαστήριο τονίζει ότι ο ενάγων, ως επικεφαλής κράτους, θα πρέπει να αποδέχεται την σφοδρή κριτική, καθώς η ελευθερία της έκφρασης προκύπτει από την ιδιαίτερη ανάγκη άσκησης κριτικής στην εξουσία", αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Τον Οκτώβριο το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε ότι ο Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέμερμαν για προσβολή.

Ο Μπέμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής «Neo Magazin Royale» στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.