Δικαστήριο ζητάει να απελευθερωθεί φίλος του Ασάνζ κατηγορούμενος για «κυβερνοπειρατεία»

Δικαστήριο ζητάει να απελευθερωθεί φίλος του Ασάνζ κατηγορούμενος για «κυβερνοπειρατεία»

Δικαστήριο του Ισημερινού έδωσε εντολή χθες Πέμπτη να αφεθεί ελεύθερος ο Όλα Μπίνι, σουηδός πολίτης, προσωπικός φίλος του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του διότι φέρεται να συμμετείχε σε απόπειρα κυβερνοπειρατείας σε κυβερνητικούς υπολογιστές.

Πάντως σε βάρος του Μπίνι, 36 ετών, προγραμματιστή που ζει στον Ισημερινό τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεχίζει να διενεργείται έρευνα εντός των ορίων της υπόθεσης αυτής· παραμένει επίσης σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, διευκρινίστηκε στη δικαστική απόφαση. Η κράτηση του Μπίνι χαρακτηρίστηκε «παράνομη και αυθαίρετη» με την απόφαση αυτή.

Ο Μπίνι συνελήφθη την 11η Απριλίου στο Κίτο, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία, μερικές ώρες αφότου οι αρχές του Ισημερινού ανακάλεσαν το άσυλο που είχαν χορηγήσει στον Ασάνζ, ο οποίος ζούσε στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο για σχεδόν επτά χρόνια. Ο Ασάνζ φοβόταν ότι οι αρχές της Βρετανίας ή της Σουηδίας θα τον εξέδιδαν στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks, κυρίως το 2010, εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών τηλεγραφημάτων, αρχείων και άλλων ντοκουμέντων.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Μαρία Πάουλα Ρόμο κατηγόρησε τον Όλα Μπίνι πως συνωμοτούσε με τον Τζούλιαν Ασάνζ επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας των Άνδεων και ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια. Ο Μπίνι αρνείται τις κατηγορίες. Το μόνο που παραδέχεται είναι πως είναι φίλος του Ασάνζ.

«Το δικαίωμά του στην ελευθερία παραβιάστηκε», αποφάνθηκε χθες ο δικαστής Πατρίσιο Βάκα, δίνοντας εντολή να «αποφυλακιστεί αμέσως».

Ο Όλα Μπίνι εργαζόταν στο Κέντρο για την Ψηφιακή Αυτονομία, με έδρα το Κίτο. Πρόκειται για μια οργάνωση που δίνει έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και στην προστασία των ιδιωτικών δεδομένων. Ο συνήγορός του, ο Κάρλος Σορία, είπε σε δημοσιογράφους χθες Πέμπτη ότι θα προσφύγει σε «διεθνή δικαστήρια» και θα τους ζητήσει να αποφανθούν για το εάν και ποια ήταν η «βλάβη» και η «ζημία» που υπέστη ο εντολέας του εξαιτίας της σύλληψής του.

«Θα κινηθούμε κατά παντός υπευθύνου, διότι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κράτησή του ήταν αυθαίρετη. Τώρα θα κληθούν να πληρώσουν», είπε ο Σορία και διαβεβαίωσε πως «θα αποδείξουμε την αθωότητα του Όλα Μπίνι».

Ο ίδιος ο Σουηδός τόνισε ότι «αύριο θα βγω από τη φυλακή, αλλά δεν θα είμαι ελεύθερος για όσο αυτή η αθέμιτη έρευνα συνεχίζεται».

Ο 47χρονος Ασάνζ τελεί υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ακροαματική διαδικασία με την οποία θα κριθεί εάν θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) είχε δώσει διπλωματικό άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks. Ο Λενίν Μορένο, ακύρωσε το άσυλο και ανακάλεσε τη χορήγηση της υπηκοότητας της λατινοαμερικάνικης χώρας — η οποία δόθηκε στον Ασάνζ το 2017.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter