Δικαστική απόφαση για ρατσιστικό παραλήρημα Τζήμερου: Δεν υπήρξε καμία συκοφαντία στο σχόλιο του koutipandoras.gr

Δικαστική απόφαση για ρατσιστικό παραλήρημα Τζήμερου: Δεν υπήρξε καμία συκοφαντία στο σχόλιο του koutipandoras.gr

Ως αληθή έκρινε το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας όσα το koutipandoras.gr είχε γράψει τον Σεπτέμβριο του 2015 για τον Θάνο Τζήμερο κατόπιν δικής του ρατσιστικής ανάρτησης με την οποία ειρωνευόταν με ένα κατάπτυστο σχόλιο τον θάνατο σχεδόν 800 προσκυνητών στη Μέκκα. 

Ο Τζήμερος κατηγορούσε τον Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμηση. Ωστόσο, κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε συκοφαντία, δηλαδή τα γεγονότα ήταν αληθή. Το δικαστήριο δεν μπορούσε να εξετάσει το αδίκημα της απλής δυσφήμησης λόγω παραγραφής, με αποτέλεσμα να παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος του Βαξεβάνη.

Ο εκδότης του Documento, δικαζόταν επειδή το 2015 το koutipandoras.gr είχε σχολιάσει ως ρατσιστική την ανάρτηση του Θάνου Τζήμερου για την τραγωδία στη Μέκκα. Ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά ισχυρίστηκε ότι επέλεξε να μηνύσει τον Βαξεβάνη, παρά το γεγονός ότι δεκάδες άλλα ΜΜΕ είχαν σχολιάσει την απαράδεκτη ανάρτηση.

Μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τις γνωστές πολιτικές πεποιθήσεις, σχολίασε το ακραίο σχόλιο του Τζήμερου την εποχή εκείνη. Ο οποίος ,όπως σχολίασε και ο Κώστας Βαξεβάνης κατά την απολογία του, είναι πέρα από πάσης “αριστερής υποψίας”. Ο Τζήμερος προσπάθησε να πείσει το Δικαστήριο ότι το σχόλιό του ήταν σκωπτικό και ειρωνικό, θαρρείς και αυτό δεν θα καθιστούσε τον λόγο του ακραία ρατσιστικό.

Το γεγονός αυτό έθιξε και ο Γιάννης Απατσίδης, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη. Ρωτώντας μεταξύ άλλων τον Θάνο Τζήμερο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε όταν έγραφε ότι “υπήρχε έλλειψη σε παρθένες και δεν ήθελε να τους αφήσει (σ.σ ο Αλλάχ) να περιμένουν (σ.σ οι τραυματίες) με το μπιμπ στο χέρι”,εξέθεσε τη ρητορική την οποία ακόμα και ενώπιον δικαστηρίου υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά.

Η απολογία Βαξεβάνη

Κόλαφος κατά του Τζήμερου ήταν στην απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο δημοσιογράφος και εκδότης περιέγραψε τον Τζήμερο ως ένα άτομο και δη πολιτικό πρόσωπο άρα και δημόσιο, το οποίο θέλει να κρίνει τα πάντα. Να εμφανίζεται ως περσόνα των social media η οποία μπορεί ακόμη και για την περίπτωση που αφορά τους περισσότερους από 700 νεκρούς στη Μέκκα να γράφει για… παρθένες και για “μπιμπ” ψάχνοντας ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή όμως, όπως συνέχισε ο εκδότης του Documento, έχει την απαίτηση να μην γράφει κανείς γι΄αυτόν.

Σχολιάζοντας την επίδικη ανάρτηση ο Κώστας Βαξεβάνης είπε ότι δεν επρόκειτο για σκωπτικό και ειρωνικό σχόλιο.“Ο άνθρωπος αυτός επιτέθηκε στη δικαστή που καταδίκασε τον κτηνοτρόφο που πυροβόλησε στον Έβρο κατά των Τούρκων προσφύγων. Δικαιολόγησε αυτόν που πήγε να σκοτώσει “λαθρομετανάστες’, όπως τους αποκαλεί ο ίδιος” και ζητάει να αποβληθεί η δικαστής που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση». Το ίδιο υποστήριξε και κατά την εξέταση του ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός.

«Ως αναγνώστης κατάλαβα ότι με την ανάρτησή του ο κ. Τζήμερος δεν επικρίνει καταστάσεις αλλα στρέφεται εναντίον αυτών των ανθρώπων. Αφού διερωτάται κιόλας γιατί υπήρξε περίθαλψη των τραυματιών. Γιατί να το ρωτήσει αυτό; Αντιλαμβάνεται δηλαδή ότι όποιος είναι μουσουλμάνος θέλει να πεθάνει για να συναντήσει τις παρθένες».

Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε πως επρόκειτο για μια δήλωση με ακροδεξιά ρητορική. «Την ώρα που υπάρχουν 700 νεκροί, ο Τζήμερος δημιούργησε θόρυβο, για τους λόγους που ξέρει ο ίδιος, και βγήκαν σύσσωμα τα sites και πρόσωπα του πολιτικού χώρου, ακόμα και ο Σαμαράς τον κατέκρινε. Άλλαξε μετά, είπε ότι δεν εννοούσε αυτό και ήταν ειρωνικό. Εκείνη την ώρα κάποιοι άνθρωποι πενθούσαν. Εγώ αν είχα πένθος δεν είχα το δικαίωμα να του πω “δεν ντρέπεσαι;”. Αυτό έκανε το koutipandoras.gr αλλά μας μήνυσε.

Συνέχισε ο δημοσιογράφος: «Ο άνθρωπος αυτός έχει γράψει ότι η Αριστερά είναι ψυχική νόσος. Αυτό δυστυχώς όμως για τον ίδιο δεν είναι δικό του ευφυολόγημα. Και ο Χίτλερ το ίδιο έλεγε περί ψυχικά ασθενών, οδηγώντας στα κρεματόρια τους Εβραίους. Κρίνουμε μια πραγματικότητα που αν την αφήσουμε να εμφανίζεται τότε στο τέλος θα κρίνει μια ολόκληρη κοινωνία και χώρα ανάλογα με αν της είναι αρεστοί ή όχι. Θα περιμένουμε να έρθουν οι σβάστικες ή κάτι άλλο σε άλλη μορφή; Ως δημοσιογράφος με 30 χρόνια πορείας και 2 διεθνή βραβεία, δουλειά μου είναι να πολεμήσω τον φασισμό. Κρίναμε πως έπρεπε να σχολιάσουμε την ανάρτηση και το κάναμε», είπε ακόμη.

Τι ισχυρίστηκε ο Τζήμερος

Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Θάνος – Γλάυκος Τζήμερος περιστρεφόταν γύρω από ένα συγκεκριμένο σενάριο που αντιλαμβανόταν βέβαια μόνο ο ίδιος. Μίλησε για ένα δίκτυο ιστοσελίδων ΜΜΕ και δημοσιογράφων που στρέφονται εναντίον του, σχολιάζοντας αρνητικά κάθε του σχόλιο ή ανάρτηση. Όπως κατέθεσε, κατακρίνουν ό,τι γράφει βάζοντας τις περισσότερες φορές τίτλους όπως π.χ “εμετικό σχόλιο Τζήμερου, ρατσιστικό σχόλιο” κ.α.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση Τζήμερου, προκειμένου να ‘χτυπηθεί” όταν πρωτο-εμφανίστηκε στην πολιτική και επειδή “πολεμάει” το σύστημα. Μάλιστα, ανέφερε σε κάποιο σημείο ότι δεν ανήκει πολιτικά σε κανένα χώρο αλλά θεωρεί εαυτόν ως φιλελεύθερο, όχι όμως όπως αυτός εκπροσωπείται στην Ελλάδα. «Σε κάποια θέματα είμαι πιο αριστερός από το χώρο που εκπροσωπεί ο Βαξεβάνης», είπε ενώ πρόσθεσε ότι του αποδίδονται πολιτικές θέσεις που δεν έχει και μια πολιτική ταυτότητα που δεν ισχύει. Αυτός, όπως είπε, το μόνο που έκανε ήταν να βάλει στο “στόχαστρο το σύνολο της ανομίας της χώρας, και τη δεξιά και την αριστερά”. “Ο Τζήμερος δεν είναι ακροδεξιός. Έχει αναφέρει ότι δεν έχει σχέση με τη χρυσή Αυγή», είπε σχετικά ο συνήγορός του.

Αναφερόμενος στην μήνυση αυτή καθ’αυτή ο Τζήμερος παραδέχτηκε ότι την κατέθεσε εναντίον του Βαξεβάνη επειδή, “αυτόν πήρε η μπάλα”, και πως θα “μπορούσα να έκανα μηνύσεις κάθε ημέρα” δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως “εργαλάβο λάσπης”.

Σε ό,τι αφορά τώρα την επίμαχη ανάρτηση, επιχείρησε να… πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, ισχυριζόμενος πως ό,τι έγραψε ήταν εμφανέστατα ειρωνικό. Μάλλον το να γράφει ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος, έστω και αν αυτό λέγεται “Δημιουργία Ξανά”, για τους περισσότερους από 700 νεκρούς στην τραγωδία στη Μέκκα ότι ο Αλλάχ τους “ήθελε μια ώρα αρχύτερα κοντά του” και ότι “ήδη θα ξεσαλώνουν με τις 77 παρθένες έκαστος” για τον Τζήμερο εκλαμβάνεται ως… ειρωνεία!

Αξίζει να σημειωθεί και η τοποθέτηση του Γ. Απατσίδη, συνηγόρου υπεράσπισης του Κώστας Βαξεβάνη. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ως αρχηγός πολιτικός κόμματος δεν βγήκε ποτέ να διαψεύσει αυτό που γραφόταν ήδη από το 2012 περί του ηλεκτροφόρου φράκτη στον Έβρο διότι δεν ήθελε να χάσει ψηφοφόρους. Είπε ακόμη ότι αν και ο Τζήμερος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι δεν θέλει να βάζει ταμπέλες στους ανθρώπους, το πράττει συχνά με σχόλια που κάνει, όπως τα περί “αγράμματοι και τεμπέληδες δάσκαλοι” χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως ρατσιστικό, σεξιστικό και χυδαίο το επίμαχο σχόλιο. «Συνειδητά ο κ. Τζήμερος κάνει αυτήν την πολιτική εδώ και χρόνια. Δικαίωμά του είναι να ψάχνει ψηφοφόρους έτσι αλλά πρέπει να αποδέχεται την κριτική».

Άγνοια ή… σκοπιμότητα;

Την ακροαματική διαδικασία διέκοψε για λίγα λεπτά ένα σοβαρό περιστατικό. Ένας εκ των αστυνομικών της αίθουσας πλησίασε σε κάποια στιγμή την εισαγγελέα της Έδρας, ρωτώντας την το εξής “να σας φέρω το λάπτοπ;”, δείχνοντας τον συντάκτη του documentonews.gr που κάλυπτε δημοσιογραφικά τη δίκη.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Γ. Απατσίδη όσο και του Κώστα Βαξεβάνη, αφού αφενός δεν επιτρέπεται ένας αστυνομικός να αγνοεί ότι η δίκη είναι δημόσια και ένας δημοσιογράφος φέρει κάθε δικαίωμα να την καλύψει και αφετέρου να δείχνει τέτοια έπαρση με την ερώτηση που έκανε προς την εισαγγελέα. Το περιστατικό έληξε μετά από λίγα λεπτά, καθώς η πρόεδρος της έδρας παρενέβη χαρακτηρίζοντάς το ατυχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter