Δικαστική απόφαση-πρόκληση για τον Φουρθιώτη

Δικαστική απόφαση-πρόκληση για τον Φουρθιώτη
Δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη και τριών συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση των σκηνοθετημένων επιθέσεων έξω από το σπίτι του, τον Απρίλιο του 2021, με σκοπό να εμφανιστεί ως δήθεν στόχος εγκληματιών και να συνεχιστεί η αστυνομική φύλαξη του, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οι δικαστές δεν έλαβαν υπόψη τους ατράνταχτα στοιχεία της δικογραφίας

Ναι μεν ήταν αυτός που ώθησε τους συγκατηγορούμενούς του να προμηθευτούν όπλο, αλλά δεν τους είπε δα να πάρουν και καλάσνικοφ! Είναι το… νομικό απαλλακτικό επιχείρημα που ακούστηκε δημόσια από τον εισαγγελέα της έδρας Σωτήρη Μπουγιούκο κατά τη διάρκεια της δίκης της trash τηλεοπτικής φιγούρας Μένιου Φουρθιώτη για τις στημένες επιθέσεις στο σπίτι του τον Απρίλιο του 2021. Το δικαστήριο με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό που στραγγαλίζει την κοινή λογική απάλλαξε τον Μ. Φουρθιώτη από τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν και τον καταδίκασε μόνο για δύο πλημμελήματα. Επίσης το ίδιο δικαστήριο με ένα αντιφατικό σκεπτικό, που είναι απορίας άξιον πώς θα αναπτυχθεί εγγράφως, απάλλαξε και τους δύο συγκατηγορούμενους του Φουρθιώτη, τόσο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ τον Απρίλιο του 2021 στην Κηφισιά όσο και για σειρά αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνταν και τους καταδίκασε μόνο για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Η αυλαία στην πρωτόδικη δίκη του Μ. Φουρθιώτη και των συγκατηγορουμένων του για τις στημένες επιθέσεις στο σπίτι του και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών έπεσε και τυπικά την περασμένη Πέμπτη. Το δικαστήριο απάλλαξε τον Φουρθιώτη, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν και πλείστες άλλες δικογραφίες από τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ενώ παράλληλα του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του… πρότερου σύννομου βίου. Επίσης έκρινε ένοχο τον Μ. Φουρθιώτη κατά πλειοψηφία μόνο για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε παράνομη οπλοφορία από κοινού και επίσης κατά πλειοψηφία (5-2) για αυτό της ψευδούς καταγγελίας. Επρόκειτο για δικαστική απόφαση με νομικούς ακροβατισμούς που αντιβαίνουν στην κοινή λογική.

Στον Μ. Φουρθιώτη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μόλις 26 μηνών με αναστολή, με τον ίδιο να έχει κάθε λόγο να χαμογελά. Αλησμόνητη θα μείνει άλλωστε η στιγμή που μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο Φουρθιώτης πλησίασε την έδρα και επιχείρησε να χαιρετήσει διά χειραψίας έναν προς έναν τους τακτικούς και λαϊκούς δικαστές λέγοντάς τους «ευχαριστώ», κίνηση στην οποία κάποιοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι, ευτυχώς, όχι!

«Καθαροί» και οι συγκατηγορούμενοι

Οσον αναφορά τους συγκατηγορούμενους του Φουρθιώτη, κρίθηκαν από το δικαστήριο ομόφωνα ένοχοι για οπλοκατοχή και κατά πλειοψηφία ένοχοι (6-1) για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο ωστόσο τους έκρινε ομόφωνα αθώους για σειρά σοβαρότερων αδικημάτων (πρόκληση και προσφορά εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση, έκρηξη, εκρηκτικό μηχανισμό και διακεκριμένη φθορά).

Οι ίδιοι αθωώθηκαν οριακά κατά πλειοψηφία των ενόρκων (4-3), ο ένας για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και οπλοχρησία και ο άλλος για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Σωτ. Μπουγιούκου, ο οποίος ζητούσε την ενοχή τους.

Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και τους επιβλήθηκε ποινή 32 μηνών στον ένα και 29 μηνών στον δεύτερο. Αμφότεροι αποφυλακίζονται. Ομόφωνα αθώος για όλα κρίθηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, που αντιμετώπιζε αδίκημα σχετικά με κατοχή ναρκωτικών.

Το «ορφανό» καλάσνικοφ που πυροβολεί μόνο του

Πάντως σύμφωνα με νομικές πηγές τα στοιχεία της δικογραφίας έρχονται σε αντίφαση με την απόφαση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, το DNA ενός εκ των κατηγορουμένων είχε εντοπιστεί στον σάκο που είχαν πετάξει οι επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα όταν το βράδυ της επίθεσης στο σπίτι του Φουρθιώτη άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ, οι οποίοι θεωρώντας τους ύποπτους επιχείρησαν να τους σταματήσουν για έλεγχο. Από το σακίδιο είχαν βγάλει οι δράστες το καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησαν εναντίον τους. Μάλιστα από τις εργαστηριακές έρευνες της ΕΛΑΣ στους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο αλλά και στο σπίτι του Φουρθιώτη προέκυψε ότι ήταν το ίδιο όπλο τύπου καλάσνικοφ που είχε χρησιμοποιηθεί. Επίσης, οι δράστες της επίθεσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μάρκας Yamaha μαύρου χρώματος. Τέτοια μηχανή είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς σε συνεργείο στο Περιστέρι. Τη μοτοσικλέτα είχε σταθμεύσει ένας εκ των συγκατηγορουμένων του Μ. Φουρθιώτη.

Το δικαστήριο παρέβλεψε κάτι ακόμη. Μετά την επίθεση στο σπίτι Φουρθιώτη κάμερες στην περιοχή είχαν καταγράψει να κινείται αυτοκίνητο μάρκας Smart γκρι χρώματος. Πράγματι ένας από τους συγκατηγορούμενους του Φουρθιώτη είχε αυτοκίνητο μάρκας Smart και παραδέχτηκε ότι μαζί με τον έτερο συγκατηγορούμενό του είχαν μεταβεί τη μέρα της επίθεσης στην περιοχή του σπιτιού Φουρθιώτη, αλλά για… διαφορετική αιτία.

Της πρωτοφανούς απόφασης είχε προηγηθεί απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Σωτ. Μπουγιούκου για το αδίκημα της συγκρότησης συμμορίας με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Κατά τον εισαγγελέα, ο Φουρθιώτης «προκάλεσε την απόφαση στους συγκατηγορούμενούς του να προμηθευτούν όπλο, όχι όμως καλάσνικοφ». Δηλαδή το ζήτημα για τον εισαγγελέα δεν ήταν αν οι συγκατηγορούμενοι του Φουρθιώτη κουβαλούσαν παρανόμως όπλο, όπως τους ζήτησε, αλλά αν αυτό ήταν τύπου καλάσνικοφ…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter