Δικαστικός κλοιός για τον Τραμπ

Δικαστικός κλοιός για τον Τραμπ

Εισαγγελικές έρευνες για την πιθανότητα διάπραξης τραπεζικής και ασφαλιστικής απάτης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

«Συνέχιση του χειρότερου κυνηγιού μαγισσών στην αμερικανική ιστορία» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο τη δικαστική έρευνα για τη διάπραξη φορολογικής και τραπεζικής απάτης από τον ίδιο και τις επιχειρήσεις του. Τα νέα (και) από το δικαστικό μέτωπο δεν είναι καλά για τον επιχειρηματία-πρόεδρο. Δύο ξεχωριστές εισαγγελικές υποθέσεις απειλούν να βγάλουν στη φόρα τα άπλυτα του ίδιου και του περίφημου Οργανισμού Τραμπ, ναυαρχίδας των περίπου 500 επιχειρήσεών του.

Η πρώτη έρευνα διενεργείται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Ρ. Βανς Τζ., ο οποίος την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι είναι πολύ ευρύτερη από αυτό που μέχρι πρότινος είχε γίνει γνωστό. Παρότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις επιμέρους πτυχές της –βάσει νόμου διεξάγεται υπό άκρα μυστικότητα–, το γραφείο του εισαγγελέα έκανε λόγο για στοιχεία που μαρτυρούν ενδεχόμενη «εκτενή και παρατεταμένη ποινική συμπεριφορά στον Οργανισμό Τραμπ».

Αυξάνονται οι πιέσεις

Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από νέο αίτημα των εισαγγελικών αρχών προς τους λογιστές του Ντόναλντ Τραμπ για υποβολή των φορολογικών στοιχείων του των τελευταίων οκτώ χρόνων – κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται επίμονα.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του τον περασμένο μήνα απέρριψε τον ισχυρισμό των δικηγόρων του Τραμπ ότι η ιδιότητα του προέδρου τον απαλλάσσει από κρατικές ποινικές έρευνες, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εισαγγελικές αρχές να διεκδικήσουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου και των επιχειρήσεών του.

Μέχρι πρότινος αντικείμενο της έρευνας του Βανς ήταν κατά πόσο οι πληρωμές που έγιναν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και του πρώην μοντέλου Κάρεν Μακ Ντούγκαλ, οι οποίες υποστήριζαν ότι είχαν παράνομες σχέσεις με τον Τραμπ, έγιναν κατά παράβαση νόμων της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είχε προηγηθεί η ομολογία εμπλοκής του δικηγόρου του Τραμπ Μάικλ Κόεν στις συγκεκριμένες πληρωμές, ενός από τους –ανησυχητικά πολλούς θα έλεγε κανείς– πρώην συνεργάτες του που έχουν καταδικαστεί για τις παράνομες πράξεις τους.

Τα περιουσιακά του στοιχεία

Η δεύτερη εισαγγελική υπόθεση που αποτελεί αγκάθι για τον Τραμπ, ιδιαιτέρως στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την εικόνα του άμεμπτου ηγέτη ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ερευνά το ενδεχόμενο ο πρόεδρος και ο Οργανισμός Τραμ π να υπ ε ρ κοστολογούσαν τα περιουσιακά του στοιχεία με στόχο να εξασφαλίζουν δάνεια και οικονομικά οφέλη. Αντίθετα, ο Τραμπ φέρεται να δήλωνε μικρότερες αξίες των περιουσιακών στοιχείων του για να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Τουλάχιστον τέσσερις ιδιοκτησίες του προέδρου, μεταξύ των οποίων το Trump International Hotel and Tower στο Σικάγο και το Seven Springs στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνονται στην έρευνα της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης. Οσον αφορά συγκεκριμένα το δεύτερο, ο τρόπος που η αξία του… ανεβοκατέβαινε με τα χρόνια και ανάλογα με τις ανάγκες προκαλεί τουλάχιστον υποψίες.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η τεράστια έκταση αγοράστηκε αντί 7,5 δισ. δολαρίων το 1995, αλλά ο Οργανισμός Τραμπ δήλωσε το 2014 σε έγγραφα με τα οποία διεκδικούσε δάνειο ότι η αξία της ανερχόταν σε 291 δισ. δολάρια. Τέσσερα χρόνια μετά, σε δήλωση πόθεν έσχες του προέδρου η δηλωθείσα αξία είναι μόλις 50 εκατ. δολάρια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter