Δικαστήριο στις ΗΠΑ καταρρίπτει δύο υποθέσεις μονοπωλίου για το Facebook

Δικαστήριο στις ΗΠΑ καταρρίπτει δύο υποθέσεις μονοπωλίου για το Facebook

Δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε την Δευτέρα ότι οι υποθέσεις που έφεραν 46 πολιτείες και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για μονοπωλιακές πρακτικές της Facebook ήταν ελλιπείς ως προς τις αποδείξεις. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πισογύρισμα στην πορεία προς ένα πιο ελεύθερο διαδίκτυο.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες να χαλιναγωγηθεί η εταιρεία με το να την ‘σπάσουν’ σε μικρότερα κομμάτια για να ‘αραιώσουν’ τη συγκέντρωση δύναμης που ασκεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο δικαστής, πέρα από τις ανεπαρκείς αποδείξεις που προσέφερε η FTC και οι πολιτείες, σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι οι υποθέσεις αφορούν αγορές και συμφωνίες που έκανε η εταιρεία την περίοδο 2012-2014. Οι ενάγοντες έχουν το δικαίωμα να ξανακαταθέσουν το φάκελό τους σε 30 ημέρες. Η εξέλιξη αυτή ξαναθέτει επιτακτικά το ζήτημα της επικαιροποίησης των αντιμονοπωλιακών νόμων για να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή.

Τα δικαστήρια έχουν στενέψει τις ερμηνείες για τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, κάνοντας δύσκολη την ευόδωση των κυβερνητικών υποθέσεων. Την περασμένη εβδομάδα, η νομική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προώθησε έξι νομοσχέδια που θα μεταρρυθμίσουν τους νόμους αυτούς έτσι ώστε να χαλαρώσει ο έλεγχος που έχουν οι μεγάλες εταιρείες σε μεγάλα κομμάτια της οικονομίας.

Οι αγωγές από τις πολιτείες και την FTC αναφέρουν ότι η απόκτηση του Instagram από την Facebook για $1 δις το 2012 και του WhatsApp για $19 δις το 2014 συνέτριψε τον ανταγωνισμό από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι η Facebook πρέπει να χωριστεί από τις δύο εφαρμογές και ότι νέοι περιορισμοί πρέπει να τεθούν σε ισχύ για μελλοντικές συμφωνίες.

Η απόφαση για την χαλιναγώγηση των τεχνολογικών γιγάντων είναι κεντρική επιλογή, καθώς ο Μπάιντεν έχει διορίσει στην FTC μια θερμή επικρίτρια, τη Λίνα Καν, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αποδώσει ευρύτερες αρμοδιότητες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την εταιρική συγκέντρωση σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση της Καν θα είναι να ξαναγράψει την αγωγή προς την Facebook ώστε να αποφύγει τις κριτικές του δικαστή.

Η είδηση ώθησε την μετοχή της εταιρείας προς τα πάνω κατά 4,2% και η εταιρεία ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά, πράγμα που το έχουν καταφέρει μόνο άλλες πέντε εταιρείες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter