Δικάζεται στη Λέσβο η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι που έγινε ταινία στο Netflix

Δικάζεται στη Λέσβο η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι που έγινε ταινία στο Netflix

Οι «Κολυμβήτριες» του Αιγαίου ξεκίνησαν από τη βομβαρδισμένη Δαμασκό, κολύμπησαν, έσωσαν ανθρώπους και η ιστορία τους έγινε ταινία στο Netflix. Ηταν Αύγουστος του 2015 όταν οι αδερφές Μαρντίνι, Σάρα και Γιούσρα, εγκατέλειψαν το διαλυμένο από τις βόμβες προάστιο της Δαμασκού στο οποίο ζούσαν με την ελπίδα να φτάσουν στη Γερμανία. Η Σάρα Μαρντίνι επέστρεψε εθελοντικά στη Λέσβο για να βοηθήσει στη διάσωση προσφύγων ως επαγγελματίας ναυαγοσώστρια και μέλος της MKO ERCI. Στις 21 Αυγούστου του 2018 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας τη σταμάτησαν στο αεροδρόμιο και της ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνεται ως μέλος παράνομου κυκλώματος (!).

Σήμερα ξεκινάει στη Λέσβο μία δίκη που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος διώκει την κολυμβήτρια- διεθνές σύμβολο της προσφυγιάς. Συγκατηγορούμενοι της Σάρα, είναι ο Seán Binder, ο Νάσος Καρακίτσος και 21 εθελοντές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Διώκονται για πλημμελήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας τα οποία είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης.

Οι «Πεταλούδες» της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης

«Να κολυμπήσεις για όσους πέθαναν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή». Με αυτήν τη φράση κλείνει η ταινία «Οι κολυμβήτριες» («The swimmers») που προβάλλεται στο Netflix, η οποία περιγράφει τη συγκλονιστική πραγματική ιστορία δύο κοριτσιών από τη Συρία και τη διαδρομή που ακολούθησαν από τη βομβαρδισμένη Δαμασκό μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ηταν Αύγουστος του 2015 όταν οι αδερφές Μαρντίνι, Σάρα και Γιούσρα, εγκατέλειψαν το διαλυμένο από τις βόμβες προάστιο της Δαμασκού στο οποίο ζούσαν με την ελπίδα να φτάσουν στη Γερμανία. Από τις ακτές της Τουρκίας επιβιβάστηκαν σε φουσκωτή βάρκα με προορισμό τη Λέσβο. Μισή ώρα μετά την επιβίβασή τους η μηχανή έπαθε βλάβη και το βαρκάκι έμεινε ακυβέρνητο, με κίνδυνο να παρασύρει στον βυθό του Αιγαίου όλους τους πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό. Δεινές κολυμβήτριες, με πατέρα προπονητή κολύμβησης, τα δύο κορίτσια έπεσαν στα κύματα και κατάφεραν να τραβήξουν τη βάρκα μέχρι τις ελληνικές ακτές σώζοντας τη ζωή 18 ανθρώπων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τις γραμμές του τρένου από πόλη σε πόλη, πότε με τα πόδια και πότε στοιβαγμένες με δεκάδες άλλους ανθρώπους μέσα σε φορτηγά. Πέρασαν από την Ελλάδα, τη Σερβία και την Ουγγαρία και τελικά κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο για το Βερολίνο, όπου υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της σύλληψης και της απέλασης, τις συμμορίες διακινητών, τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η ιστορία τους έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Γιούσρα κατάφερε να συνεχίσει τις προπονήσεις στην κολύμβηση, να γίνει μέλος της ολυμπιακής ομάδας προσφύγων και να αγωνιστεί στο Ρίο στους προκριματικούς στα 100 μέτρα πεταλούδα. Η Σάλι ελ Χοσάινι ανέλαβε τη σκηνοθεσία της ταινίας στο Netflix με σκοπό να μεταφέρει μια δυνατή ιστορία γυναικών από τη Μέση Ανατολή. Το σενάριο κινείται πολύ κοντά στα πραγματικά γεγονότα και περιλαμβάνει κάποιες καθηλωτικές σκηνές. Ο αιφνίδιος βομβαρδισμός σε μια πισίνα κολύμβησης στη Δαμασκό, τα εκατοντάδες σκορπισμένα σωσίβια στις ακτές της Λέσβου, τα εκτυφλωτικά φώτα των αρχών πάνω στα ταλαιπωρημένα πρόσωπα των προσφύγων στη μέση του πουθενά. Η ταινία καταφέρνει να αποτυπώσει την τρυφερή σχέση των δυο κοριτσιών, τις έμφυλες προκαταλήψεις, την προσφυγιά, τον ρατσισμό. Η ταινία «Κολυμβήτριες» ξεσήκωσε αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο η αφήγηση διατρέχει επιφανειακά το ζήτημα του προσφυγικού και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα feelgood συναίσθημα, το οποίο τελικά αποδυναμώνει το θέμα της ταινίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter