Οι αποκαλύψεις του Hot Doc

Δίκη Βαξεβάνη: Με ειρωνείες απαντά η Νικολοπούλου-Στουρνάρα στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης

Με την εξέταση της Λίνας Νικολοπούλου από το συνήγορο του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη, μετά από μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, για αποκαλύψεις του περιοδικού Hot Doc αναφορικά με σχέσεις της εταιρείας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ και υπέρογκα ποσά που ελάμβανε για να δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες ακόμη και για τον καρκίνο.

Κατά την έναρξη της εξέτασης της Λίνας Νικολοπούλου, ο Γιάννης Μαντζουράνης διερωτήθηκε γιατί δεν είχε μηνύσει τον Κώστα Βαξεβάνη για προηγούμενα πολύ βαρύτερα δημοσιεύματά του. Η Λίνα Νικολοπούλου επανέλαβε ότι τότε την είχε καλύψει δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Οι κανονικοί άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν στα δικαστήρια, όταν κάποιος γράψει ένα αισχρό δημοσίευμα, αναρωτιούνται. Μία τακτική είναι να μη ρίχνεις νερό στον μύλο του συκοφάντη. Θεώρησα λοιπόν ότι πρέπει να αντιδράσω.

Η σύζυγος Στουρνάρα επαναλάμβανε διαρκώς τα περί "κανονικών ανθρώπων", με τον Γιάννη Μαντζουράνη να παρεμβαίνει εύλογα και να ρωτάει, αν οι υπόλοιποι δεν είναι κανονικοί άνθρωποι. Τότε εκείνη αντέτεινε ειρωνικά: "το τι είναι κανονικός άνθρωπος καλύτερα να το δούμε κάπου έξω από εδώ".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν γινόταν αναφορά στο συγκεκριμένο τεύχος και δεδομένου ότι δεν είχατε αντιδράσει στα προηγούμενα, τι θα κάνατε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα αντιδρούσα στα επόμενα που θα έγραφε.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, εμμένοντας στα "περί κανονικών ανθρώπων" διερωτήθηκε εύλογα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε για λογαριασμό δικό της και του συζύγου της σε δημοσίευματα του Βαξεβάνη, αλλά η έδρα δεν επέτρεψε να απαντησεί η ερώτηση.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης συνέχισε να παρουσιάζει στη Λίνα Νικολοπούλου σκληρότερα δημοσιεύματα του Κώστα Βαξεβάνη για τα οποία δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Η σύζυγος Στουρνάρα απάντησε εκ νέου ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνεται ένα δημοσίευμα να κάνει μήνυση.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο καρκίνος είναι κολλητικό νόσημα;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ψευδές ότι βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ποιος τον βάφτισε; Το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προκειμένου να δείξει ότι κακώς το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε αυτό το έργο με διαγωνισμό σε εμένα, βρήκε κάτι να πει και είπε ότι βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό για να πάρει χρήματα η οικογένεια Στουρνάρα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πήρε λεφτά η οικογένεια Στουρνάρα απ' αυτόν τον διαγωνισμό;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πήρε λεφτά η εταιρία της οποίας μέτοχος είμαι εγώ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μόνο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αν εννοείται και τις κόρες μου πήραν κι εκείνες.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Από πότε έχουν οι κόρες σας εταιρικά μερίδια;

Στο σημείο αυτό η Λίνα Νικολοπούλου αντέδρασε λέγοντας πως αυτό δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Ο Γιάννης Μαντζουράνης ξεκαθάρισε ότι ως εκ τούτων η εταιρία είναι της οικογένεια της Στουρνάρα και ρώτησε την Λίνα Νικολοπούλου αν γράφει κάτι ψευδές. "Υπονοεί ότι έχει γίνει κάποια απάτη" απάντησε η μηνύτρια. Μαντζουράνης και Νικολοπούλου αντιπαρατέθηκαν εκ νέου για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την καμπάνια για τον καρκίνο. Η σύζυγος Στουρνάρα επέμεινε ότι η εταιρία της κέρδισε διαγωνισμό. Όμως όταν ο Γιάννης Μαντζουράνης ρώτησε πόσες εταιρίες συμμετείχαν εκείνη απάντηση "5-6". Ο συνήγορος υπεράσπισης αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι θα μάθει το δικαστήριο πόσες εταιρίες συμμετείχαν μέσα από τα πρακτικά. Τότε η κα Νικολοπούλου ζήτησε από τον γραμματέα της έδρας να γράψει στα πρακτικά ότι δεν θυμάται πόσες εταιρίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Είναι αληθές ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε πάρτι εκατομμυρίων μέσω διαφήμισης;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Τον Τύπο δεν τον διαβάζετε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν εμπιστεύομαι τον Τύπο του κ. Βαξεβάνη.

Επιμένοντας επί συγκεκριμένων ζητημάτων ο Γιάννης Μαντζουράνης, η Λίνα Νικολοπούλου αρνείτο να απαντήσει, σημειώνοντας ότι θίγεται από το σύνολο του δημοσιεύματος. Ενώπιον δε της έδρας άρχισε να ειρωνεύεται, λέγοντας ότι θα αρχίσουμε να αναλύουμε ένα - ένα τα γράμματα και φωνάζωντας "β και α, βα και φ, βαφ". Τη Λίνα Νικολοπούλου διέκοψε η έδρα και η συζήτηση συνεχίστηκε με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ποιος βάφτισε τον καρκίνο κολλητικό;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ψευδές αυτό. Κανένας δεν το έκανε αυτό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έχει διαβάσει το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βαξεβάνης έγραψε στοιχεία από το πόρισμα;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έγραψε στοιχεία από το πόρισμα, αλλά τα έγραψε με τέτοιο ώστε να είναι προσβλητικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγραψε επιπλέον πράγματα ο κ. Βαξεβάνη;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προσπαθούσε να πει ο κ. Βαξεβάνης ότι με παράνομο τρόπο πήραμε ένα έργο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δεν αναφέρεται στο πόρισμα;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έγραψε κάτι από το μυαλό του ο κ. Βαξεβάνης;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: (έπειτα από σιωπή λίγων δευτερολέπτων) Λέω ότι ήθελε να συκοφαντήσει την οικογένειά μου.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ τα στοιχεία που του ζητήθηκαν;

ΝΙΚΟΛΟΥΠΟΥΛΟΥ: Ξέρω ότι οι επιθεωρητές είπαν ότι παρακωλύθηκε το έργο τους, αλλά αυτό δεν με αφορά.

Στο σημείο αυτό ο Γιάννης Μαντζουράνης διαβάζει απόσπασαμα από το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας από το οποίο προκύπτει ότι πράγματι το ΚΕΕΛΠΝΟ βάφτισε τον καρκίνο κολλητικό. Στη συνέχεια ο πρόεδρος διάβασε αποσπάσματα του πορίσματος από τα οποία προκύπτει σαφώς ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορούσε να κάνει καμπάνια για τον καρκίνο, γιατί κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές του.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε εσείς ότι ετίθετο εν αμφιβόλω η δυνατότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει καμπάνια για τον καρκίνο;.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το γνωρίζω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό.

Η Λίνα Νικολοπούλου διέκοψε εκ νέου τη διαδικασία για να απευθυνθεί ειρωνικά προς το δικαστήριο, λέγοντας ότι θα επαναλάβει κάτι για μια ακόμη φορά, μήπως και το καταλάβει ο συνήγορος υπεράσπισης. "Θα προσπαθήσω" ανταπάντησε σκωπτικά ο Γιάννης Μαντζουράνης, για να συνεχίσει σε επιθετικό τόνο η κα Στουρναρα: "προσπαθήστε σας παρακαλώ".

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αυτά που αναφέρει το πόρισμα για το ποινικό σας μητρώο και το πιθανό κόλλημά σας να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, είναι αληθές;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αληθές, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ έκρινε ότι μπορώ να συμμετάσχω.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Που το είπε αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ; Υπάρχει σε κάποιο έγγραφο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προφανώς έγινε σιωπηλά. Εγώ άλλωστε δεν γνώριζα για το ποινικό μητρώο.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η προθεσμία υποβολής προσφορών παρατάθηκε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα. Προκηρύχθηκε το ένα, εμείς συμμετείχαμε Απρίλιο του 2010.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εντάχθηκε άλλο έργο πλην του δικού σας στο ΕΣΠΑ;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα, ένα έργο για το κάπνισμα κι ένα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Το πόρισμα λέει ότι το μοναδικό έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ είναι το δικό σας.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι λάθος των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν το έργο ελέγχθηκε από το Ελεκγτικό Συνέδριο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έγινε επιτόπιος έλεγχος από τη ρυθμιστική Αρχή.

Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Απατσίδης διακόπτει τη διαδικασία για να καταγγείλει ότι κάποιος εξ αυτών που παρακολουθούν τη δίκη, μαγνητοφωνεί. Αποκαλύπτεται ότι το κινητό με το οποίο ηχογραφείτο η δίκη είναι αυτό της Λίνας Νικολοπούλου. Ο Γιάννης Απατσίδης ζήτησε τη σύλληψη της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Το υλικό διεγράφη άμεσα με εντολή του προέδρου γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Απατσίδη, ο οποίος κρίνοντας από την πράξη αυτή ζήτησε την κατάσχεση του κινητού και εκ νέου τη σύλληψη της Λίνας Νικολοπούλου η οποία όπως είπε θα πρέπει να περάσει αυτόφωρο. Παρακάλεσε επίσης το κινητό να αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή προσωπικών δεδομένων.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι αν υποβληθεί μήνυση, αυτή θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Ο Γιάννης Απατσίδης αντέδρασε εκ νέου ζητώντας την αυτόφωρη διαδικασία για την κα Νικολοπούλου. Ο εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το κινητό.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σπύρος Μουζακίτης διερωτήθηκε αν τα κινητά μπορούν και να ηχογραφούν εκτός από το να τραβούν βίντεο. "Υποτιμάτε τη νοημοσύνης μας" κύριε συνήγορε, απάντησε ο Γιάννης Μαντζουράνης. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.