Δίκη δολοφονίας Τοπαλούδη: Αποκαλυπτικοί οι μάρτυρες για τα βασανιστήρια που υπέστη η Ελένη

Δίκη δολοφονίας Τοπαλούδη: Αποκαλυπτικοί οι μάρτυρες για τα βασανιστήρια που υπέστη η Ελένη

Σοκαριστικά και άκρως αποκαλυπτικά για το τί πέρασε στα χέρια των βιαστών και των δολοφόνων της η Ελένη Τοπαλούδη είναι όσα κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής που εξέτασε το άψυχο κορμί της στη Ρόδο. Ταυτόχρονα, αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση του Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων του λιμενικού στη Ρόδο, Θωμά Ζόβα που ήταν ο άνθρωπος που εξιχνίασε πρώτος το ειδεχθές έγκλημα.

Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος κατέθεσε ότι τρία προθανάτια τραύματα που έφερε το κορμί της Ελένης οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Αυτά ήταν το τραύμα στο κεφάλι της φοιτήτριας το οποίο προήλθε από το σίδερο, οι χαρακιές που είχε στον λαιμό της οι οποίες είχαν προκληθεί από μαχαίρια αλλά και τα ξεκάθαρα σημάδια στραγγαλισμού.

«Οι επιφανειακές χαρακιές έδωσαν την εντύπωση απειλής», είπε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής λέγοντας πως το καταληκτικό για σημάνουν συναγερμό στις ανακριτικές αρχές είναι τα σημάδια στραγγαλισμού στο λαιμό της Ελένης, που απέδειξαν την απειλή. Όπως κατέθεσε, με τον στραγγαλισμό πιστεύεις ότι πεθαίνεις πριν πεθάνεις.

Στο σημείο αυτό ο πατέρας της νεαρής φοιτήτριας ξέσπασε φωνάζοντας: «Το βασάνισαν το κορίτσι μας, του έκαναν βασανιστήρια».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτρέτσο, το άτυχο κορίτσι ήταν γυμνό και φορούσε μόνο τον στηθόδεσμό της. Έφερε τραύματα σε όλο το σώμα, πολλά από τα οποία ήταν μεταθανάτια και προκλήθηκαν όταν την πέταξαν στα βράχια και έπεσε στη θάλασσα. Ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό σε συνδυασμό με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Δηλαδή η Ελένη ήταν ζωντανή όταν την πέταξαν από το γκρεμνό.

Το «καμπανάκι» ότι επρόκειτο για δολοφονία ήταν σύμφωνα με τον ιατροδικαστή οι διάφορες εκδορές στο σώμα και στον τράχηλο οι οποίες δεν είχαν γίνει από χτύπησα σε κάποιον βράχο αλλά από κάποιο αντικείμενο.

Ο μάρτυρας με τα όσα απάντησε κατέρριψε τους ισχυρισμούς που έχει προβάλλει από την αρχή η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορούμενων περί συναινετικού σεξ. Ερωτηθείς από την εισαγγελέα της έδρας αν από την εμπειρία του, επειδή δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κανένα κατηγορούμενο οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έγινε συναινετικά η ερωτική πράξη, μπορεί να το πει, ήταν αρνητικός. «Ως επιστήμων δεν δέχομαι το σεξ σαν κίνητρο για αυτές τις πράξεις. Είναι ακραία ανθρώπινη συμπεριφορά. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλύπτει η όποια ερωτική πράξη τα σημάδια. Αυτά σημαίνουν μέρος βιασμού».

Σε ό,τι αφορά το πολύ σοβαρό τραύμα που έφερε η Ελένη στο αριστερό μέρος του κεφαλιού της, ο ιατροδικαστής το χαρακτήρισε καθοριστικό και ότι είχε προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία και εγκεφαλικές κακώσεις που θα είχαν θέσει λιπόθυμο το άτομο. Είπε βέβαια ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελένη να ανακτούσε τις αισθήσεις της. Διευκρίνισε ότι οι εγκεφαλικές κακώσεις θα είχαν προκαλέσει τη λιποθυμία της. «Μετά τον αρχικό τραυματισμό θα μπορούσε να έχει λιποθυμήσει. Όσο περνούσε η ώρα αυτή η βύθιση των αισθήσεων θα γινόταν πιο έντονη» εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι θα μπορούσε κάποιος που δεν γνωρίζει, ένας μέσος άνθρωπος να περάσει την Ελένη για νεκρή, όταν βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Πριν δηλαδή πετάξουν το κορμί της στη θάλασσα.

Σοκαριστικό σκηνικό κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία και όταν η εισαγγελέας έδειξε στον μάρτυρα τις φωτογραφίες του άψυχου κορμιού της φοιτήτριας. Μάλιστα, σήκωσε τους κατηγορουμένους και τους ρώτησε το ύψος του με αφορμή τις αναφορές που έλεγαν για το μεγάλο κορμί και σώμα της Ελένης.

«Κουβαλάμε άψυχα σώματα κάθε μέρα, δεν είναι σαν να σηκώνω εν ζωή τον διπλανό μου, ένα μεγάλο σώμα νεκρό είναι αδύνατο να το σηκώσει ένας άνθρωπος», είπε ο μάρτυρας κάτι που η εισαγγελέας χρησιμοποιήσε για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων πως ένας μόνο πέταξε την Ελένη στη θάλασσα.

«Αν το μετέφερε ένα άτομο, θα υπήρχαν σημάδια στο κορμί. Δεν βρέθηκαν σημάδια. Αν κάποιος είχε μεγαλύτερη ικανότητα (σ.σ για να το κουβαλήσει μόνος), τότε σε κάποιο σημείο της διαδρομής θα είχε σύρει το σώμα». Η εισαγγελέας τόνισε πως οι φωτογραφίες της δείχνουν ότι το πρόσωπο φαίνεται πως έχει δεχθεί γροθιές, κάτι που άλλωστε έχουν καταθέσει και οι κατηγορούμενοι. Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι εάν και θεωρεί ότι υπήρχαν δεν γινόταν να αποδειχθεί από τα ευρήματα στη σορό.

Ερωτηθείς αν η Ελένη θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν είχε πάει στο νοσοκομείο, ο κ. Κοτρέτσος είπε ξεκάθαρα ναι και πως είχε ελπίδες να ανακάμψει αν είχε δεχθεί ιατρική βοήθεια.

Τέλος, ανέφερε πως αν είχαν παρασύρει τα ρεύματα τη σορό της φοιτήτριας τότε μπορεί και να μη εντοπιζόταν ποτέ και εάν εμφανιζόταν τότε δεν θα υπήρχαν λόγω της μεγάλης παραμονής στη θάλασσα, στο νερό δηλαδή, τα ευρήματα εκείνα που θα έδειχναν σε έγκλημα. Θα είχαμε ίσως μια υποψία από το τραύμα στο κεφάλι, αλλά αυτό θα μπορούσε να είχε προκληθεί από οτιδήποτε».

Η Ελένη πάλεψε, κατέθεσε μάρτυρας κλειδί

Με την εξέταση του Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων του λιμενικού στη Ρόδο, Θωμά Ζόβα ξεκίνησε η δίκη για τον αποτρόπαιο βιασμό και τη φρικτή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έτρεξε πρώτος την έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των φερόμενων ως δραστών του στυγερού εγκλήματος. Κατά την πρώτη δικάσιμο ο μάρτυρας είχε περιγράψει αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνάς του που οδήγησαν στον εντοπισμό, την προσαγωγή και τη σύλληψη των δυο κατηγορουμένων.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής διευκρίνισε ξανά ότι η περιοχή που εντοπίστηκε η σορός της Ελένης ήταν ερημική. Ανέφερε ότι όπως ήταν το μικρό σπίτι που τελέστηκε το έγκλημα όποιος ήταν στο κάτω διαμέρισμα και είχε φυσιολογική ακοή θα άκουγε ό,τι συνέβαινε πάνω. «Ένας άνθρωπος που ακούει σωστά θα μπορούσε να ακούσει από τη στιγμή που γινόταν ό,τι γινόταν. Θα έπρεπε να ακούει», είπε χαρακτηριστικά με τον συνήγορο της οικογένειας Τοπαλούδη να κάνει μικρή αναφορά στην κατάθεση της γιαγιάς του Ροδίτη κατηγορουμένου που βρισκόταν στο κάτω διαμέρισμα, και ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε τίποτα.

Ερωτηθείς για τα προσωπικά αντικείμενα της Ελένης που εντοπίστηκαν στο σημείο, μεταξύ άλλων ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εντοπίστηκε το εσώρουχο της φοιτήτριας κ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι ο στηθόδεσμος της ήταν πάνω στην κοπέλα. Είπε πως το εσώρουχο της Ελένης ήταν σκισμένο στο πλάι.

«Κάποιος το είχε τραβήξει. Δεν μπορεί να σκίστηκε από τα βράχια. Δεν κάθεται ένα εσώρουχο στο βράχο για να σκιστεί. Δεν έχει βάρος» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας θυμίζοντας και τα όσα είπε στην πρώτη δικάσιμο ότι πέταξαν τα προσωπικά αντικείμενα της Ελένης αφού τα είχαν μαζέψει σε ένα κουτί.

Ο κ. Ζόβας αναφέρθηκε και στην εικόνα που αντίκρισε στο διαμέρισμα όπου μαρτύρησε η Ελένη Τοπαλούδη. «Υπήρχαν σε πολλά σημεία αίματα από την κρεβατοκάμαρα έως το μπάνιο. Η Ελένη πάλεψε…» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως εκτιμά ότι οι κραυγές της νεαρής κοπέλας θα ακούγονταν σε ολόκληρο το κτίριο από «ένα φυσιολογικό άνθρωπο».

Δήλωσε επίσης πως αν τα ρεύματα ήταν διαφορετικά τότε η σορός δεν θα βρισκόταν ποτέ.

Ο κ. Ζόβας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια του 21άχρονου Ροδίτη δεν βοήθησε την έρευνά του, ο ιδιος ο κατηγορούμενος δεν ήταν συνεργάσιμος. «Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση. Δεν έλεγε τίποτα. Έλεγε δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, απαντώντας στις ερωτήσεις της συνηγόρου του πρώτου κατηγορουμένου ήταν ξεκάθαρος ως προς έγκλημα: «Εσείς το διαβάζετε εγώ το βρήκα. Έχει διαφορά»

Η πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης προσπαθούσαν να καταστήσουν σε ένα βαθμό αναξιόπιστο το μάρτυρα όσον αφορά αυτά που κατέθεσε για τον έντονο χαρακτήρα του Έλληνα κατηγορουμένου λέγοντας πως ο παραβατικός του χαρακτήρας ήταν κάτι μεταξύ του να τρώει σποράκια στο μάθημα και να πετάει μπαλόνια.

Ο μάρτυρας ήταν και εδώ αφοπλιστικός. Όπως είπε, από την έρευνά του, ρωτώντας και στην “πιάτσα” όπως λέγεται, βρήκε και έμαθε ότι έμπλεκε σε καβγάδες συχνά. Και ήταν οξύθομος χαρακτήρας. Αυτό του κατέθεσε και ένα άτομο με το οποίο είχε πιαστεί στα χέρια ο κατηγορουμένος.

Όσον αφορά τη συμμετοχή και των δυο, είπε ότι εάν ο ένας δεν ήθελε τότε δεν θα πήγαινε καθόλου. Αναφορικά με τον αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενο, είπε ότι όταν τον είχε προσάγει ως ύποπτο και του ομολόγησε τί είχαν κάνει, ήταν ψύχραιμος και δεν ήταν καθόλου φοβισμένος.

Πριν ξεκινήσει η εξέταση του μάρτυρα τέθηκε αίτημα από τη μεριά της υπεράσπισης του δευτέρου κατηγορουμένου, του αλβανικής καταγωγής, να προσέλθει και να καταθέσει ως μάρτυρας ο ψυχίατρος που είχε εξετάσει και τους δυο, αυτεπαγγέλτως. Στο αίτημα αυτό συναίνεσε και ο συνήγορος του πρώτου κατηγορουμένου, του 21άχρονου Ροδίτη.

Ο κ. Κούγιας συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτό που έγραψε στην έκθεσή του ο ψυχίατρος ήταν πως και οι δυο κατηγορούμενοι «προσποιούνται τους ψυχασθενείς».

Σε σημείο της τοποθέτησής του μάλιστα, έπειτα από πιέσεις και της εισαγγελέως της έδρας, ο συνήγορος του Ροδίτη διευκρίνισε πως αποδέχεται ως θέση στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος είχε συμμετοχή στο βαρύτατο αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ένταση υπήρξε στην αίθουσα αρκετές φορές μεταξύ της εισαγγελέως και του συνηγόρου του Ροδίτη κατηγορουμένου, Θ. Μαντά.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter