Δίκη Φρουζή κατά Documento: Ο Mr. Novartis παραδέχτηκε τα «φιλικά» email στον Μητσοτάκη και το δείπνο υποστήριξης

Δίκη Φρουζή κατά Documento: Ο Mr. Novartis παραδέχτηκε τα «φιλικά» email στον Μητσοτάκη και το δείπνο υποστήριξης

Να πείσει το δικαστήριο ότι δεν διέθετε και δεν διαθέτει φιλική σχέση με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη προσπάθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Το άλλοτε «μεγάλο κεφάλι» της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραδέχτηκε τόσο την αποστολή όσο και το περιεχόμενο των mails που αντάλλαξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα οποία αποκάλυψε το Documento τον Ιούλιο του 2018 προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Στην ηλεκτρονική αυτή αλληλογραφία ο Φρουζής αποκαλούσε «φίλο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ από την απάντηση του προέδρου της ΝΔ και το ύφος αυτής φαινόταν επίσης μια φιλική διάθεση πίσω από την οποία διαφαινόταν βαθύτερη σχέση.

Το περιεχόμενο ενός από τα mails ήταν και το δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής στο σπίτι του προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη δείπνο («Kyriakos Mitsotakis Dinner») με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών φαρμακευτικών και όχι μόνο εταιρειών.

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis έχει μηνύσει το Documento και συγκεκριμένα τον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη και τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Μιχοπούλου για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο Φρουζής ισχυρίστηκε λοιπόν ότι το μόνο που έκανε ήταν να κανονίσει ένα «φαγητό» στο σπίτι του στο οποίο συμμετείχε εκτός των «σοβαρών επιχειρηματιών» που ανήκαν στον… κύκλο του και ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πορεία της δίκης ομολόγησε ότι έγινε και προς υποστήριξη της βουλευτικής υποψηφιότητας του Μητσοτάκη στις Εθνικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την εξέταση του Φρουζή στο δικαστήριο από τον συνήγορο υπεράσπισης των δυο δημοσιογράφων, Γιάννη Απατσίδη. Αναφερόμενος ο γνωστός δικηγόρος στο από 14 Σεπτεμβρίου 2015 email που έστειλε ο Φρουζής στον Μητσοτάκη για να τον ενημερώσει για τους τελικούς συμμετέχοντες στο δείπνο καθώς και για τρία άτομα που θα έλειπαν τα οποία όμως είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στον τον υποστηρίζουν και τον εκτιμούν, ρώτησε:

Απατσίδης: Τι υποστήριξη θα μπορούσαν να παρέχουν; Την ψήφο τους; Χρηματοδότηση; Ποια ήταν ακριβώς αυτή η υποστήριξη;

Φρουζής: Δεν υπάρχουν αυτά περί χρηματοδότησης. Ψήφος ήταν προφανώς γιατί λίγες ημέρες μετά θα είχαμε εκλογές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του Φρουζή, την περίοδο που δημοσιεύτηκαν τα επίμαχα mails (σ.σ 2018) υπήρχε ένα πλάνο μιντιακού εκφοβισμού που είχαν τελικό σκοπό να τον… πείσουν να πει ονόματα από τον «κουβά των δέκα πολιτικών προσώπων», που είχαν ήδη εμπλακεί στο #Novartis_gate.

Όπως είπε ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis, την περίοδο που διοργάνωσε το δείπνο (Σεπτέμβριος του 2015) δεν εργαζόταν πλέον στην φαρμακοβιομηχανία. Ισχυρίστηκε ότι από το Μάιο του 2015 είχε αποχωρήσει από την εταιρεία αλλά στην πράξη, «συμβατικά» όπως το αποκάλεσε, αποχώρησε οικειοθελώς τον Σεπτέμβριο του 2015. Επομένως, όταν απέστειλε το email μαζί με το… βιογραφικό του σημείωμα στον Μητσοτάκη, εργαζόταν στη Νοβαρτις αλλά ήξεραν – εκτός από τον ιδιο φυσικά – ότι θα έφευγε. Μάλιστα, είπε πως πήρε και μπόνους όταν έφυγε ύψους περίπου 200.000 ευρώ.

Ο Φρουζής υπερασπίστηκε την «αθωότητα της σχέσης» του με τον νυν πρωθυπουργό ενώ παραδέχτηκε ότι είχαν μιλήσει τηλεφωνικά πριν την αποστολή των επίμαχων email. Παραθέτουμε και σχετικό διάλογο από την ακροαματική διαδικασία:

Απατσίδης: Του είπατε ότι φεύγετε από τη Νοβάρτις τον Μάιο; Γιατί του στείλατε το βιογραφικό; Για να σας βρει δουλειά;

Φρουζής: Το ήθελε.

Απατσίδης: Για να σας πάρει στο πολιτικό του γραφείο; Για να σας βρει αλλού δουλειά; Γιατί να σας το ζητήσει;

Φρουζής: Οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος όταν θέλει να ξέρει τα στοιχεία ενός άλλου βλέπει το βιογραφικό του. Μου το ζήτησε και το έστειλα.

Απατσίδης: Εμένα γιατί δεν μου το ζητάει;

Σύμφωνα με την κατάθεση του Φρουζή, η πρώτη φορά και η τελευταία που συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν στο δείπνο στο σπίτι του. Βέβαια, ο ίδιος ο Μητσοτάκης λέει ότι έχει συναντηθεί με τον Φρουζή δυο φορές, κάτι που έρχεται φυσικά σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του άλλοτε κραταιού μάνατζερ της Novartis.

Ερωτηθείς γιατί ενημέρωσε τον σημερινό πρωθυπουργό την επίμαχη περίοδο πριν τη διεξαγωγή του δείπνου για άτομα που θα συμμετέχουν ο Φρουζής είπε ότι επειδή δεν ήξερε καλά τότε τον Μητσοτάκη και ήταν βουλευτής, δεν ήθελε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. «Ήθελα να προστατεύσω το φαγητό και να μην φέρω σε δύσκολη θέση τους συνδαιτυμόνες, ρωτούσα τον Μητσοτάκη αν είχε κάποια διαμάχη ή διαφορά με κάποιον».

«Ο πατέρας μου ήταν “μητσοτακικός”»

Αν και επιχείρησε καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαρνηθεί την οποιαδήποτε φιλική σχέση με τον σημερινό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε μια διαχρονική σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ύστερα από πιεστικές ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης των δυο δημοσιογράφων, Γιάννη Απατσίδη, ο Φρουζής παραδέχτηκε πως είχε αποστείλει το 2007, εποχή που ξεκίνησε να εργάζεται για τη Novartis, επιστολή προς την διευθύντρια του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σε αυτήν επισύναψε το βιογραφικό του σημείωμα που ίσως να φαινόταν… χρήσιμο στην Ντόρα Μπακογιάννη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πώς θα φαινόταν χρήσιμος βέβαια, δεν το απάντησε ποτέ στις πιεστικές ερωτήσεις του γνωστού δικηγόρου. Ο Φρουζής αρκέστηκε στο να πει ότι γενικά δεν είναι κακό να στέλνει κάποιος το βιογραφικό του σημείωμα σε σοβαρά άτομα γιατί έτσι δουλεύουν και δικτυώνονται οι άνθρωποι. Ισχυρίστηκε ξανά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε ζητήσει το βιογραφικό του.

Ο mr Novartis είπε ακόμη ότι ο πατέρας του ήταν «μητσοτατικός», καταγόταν από την Κρήτη και πολιτικά ανήκε στο χώρο του κέντρου. Είπε επίσης ότι ως γενικός διευθυντής υπουργείου εργάστηκε και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν εκείνος διετέλεσε υπουργός. Είχε, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ήδη από το σπίτι του μια εκτίμηση στην… οικογένεια Μητσοτάκη.

Τον πείραξε η δημοσίευση

Όπως φάνηκε από τα όσα είπε στην κατάθεσή του ο Φρουζής, εκείνο που τον πείραξε περισσότερο ήταν η δημοσίευση την ώρα μάλιστα που η υπόθεση του σκανδάλου (σ.σ σκευωρία την χαρακτήρισε ο ίδιος) της Νοβάρτις «ήταν ζεστή» και το όνομά του έπαιζε στον Τύπο.

Ερωτηθείς μάλιστα ο Φρουζής από την υπεράσπιση παραδέχτηκε ότι δεν θα τον πείραζε τόσο αν κάποιος είχε στα χέρια του τα προσωπικά του emails ιδιωτικά αλλά τον πείραξε που αυτά δημοσιεύτηκαν στον Τύπο! Δηλαδή ότι έμαθε ο κόσμος τις σχέσεις με τον Μητσοτάκη και το δείπνο υποστήριξης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Φρουζής ισχυρίστηκε ότι μαζί με τους συνηγόρους του ρώτησαν την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη σε συνάντηση (κλήση για εξηγήσεις) που είχαν μαζί της τον Ιούλιο- είχε ασκηθεί ήδη η ποινική δίωξη εναντίον του για την εμπλοκή του στη σκάνδαλο Novartis και είχε δημοσιευτεί το ρεπορτάζ του Documento -, αν τα επίμαχα mails εμπεριέχονται στη δικογραφία. Σκοπός του, όπως ισχυρίστηκε, ήταν να καταλάβει από που έγινε η διαρροή των mails. Όπως ισχυρίστηκαν, η εισαγγελέας Διαφθοράς τους απάντησε αρνητικά.

Το συγκεκριμένο καυτηρίασε ο Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος ρώτησε μεταξύ άλλων τον Φρουζή για το αν κάποιος συνεργάτης του ή γενικά κάποιοι είχαν πρόσβαση στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου. Ο mr Novartis είπε πως δυο άτομα είχαν σίγουρα πρόσβαση, ένα εξ αυτών ήταν υπάλληλος της φαρμακευτικής και το άλλο υπάλληλος στον ΣΦΕΕ στον οποίο ο Φρουζής για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος.

Όπως έθιξε ο εκδότης του Documento με βάση τους ισχυρισμούς του Φρουζή, προκύπτει ότι τα του… δείπνου κανόνιζε μια υπάλληλος της Novartis τη στιγμή που εκείνος είχε αποχωρήσει και συμβατικά από την εταιρεία!

Η δίκη συνεχίζεται στις 12 Οκτωβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter