Δίκη Γηροκομείο Αθηνών: «Αληθείς οι καταγγελίες της βασικής μάρτυρα κατηγορίας»

Δίκη Γηροκομείο Αθηνών: «Αληθείς οι καταγγελίες της βασικής μάρτυρα κατηγορίας»

Με τις καταθέσεις δυο μαρτύρων την Τρίτη 25-9-2019 συνεχίστηκε η πολύκροτη δίκη για το τεράστιο σκάνδαλο στο Γηροκομείο Αθηνών. 

Μάρτυρας, πρώην μέλος του Δ.Σ της ΕΕΑ και λογιστής στο επάγγελμα, κατέθεσε μεταξύ άλλων πως όλες οι καταγγελίες της βασικής μάρτυρας κατηγορίας, Πολυξένης Πραστάκου είναι αληθείς και πως δεν υπερέβαλε σε τίποτα.

Πρόεδρος: Εσείς πιστεύετε ότι η κ. Πραστάκου είχε κάποια εμπάθεια; Οι καταγγελίες της ήταν αληθείς ή ήταν ψευδείς;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι ήταν αληθείς. Τουλάχιστον, όσα μπόρεσα να διασταυρώσω με τιμολόγια κλπ.

Π: Υπερέβαλε σε κάτι;

Μ.: Δεν νομίζω.

Την ίδια στιγμή βέβαια, προσπάθησε να την… τοποθετήσει στο κάδρο λέγοντας αόριστα και χωρίς να επικαλεστεί συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα υποστήριζε, πως η μάρτυρας την επίδικη περίοδο έκανε… τραπεζώματα και σε εκείνον και σε άλλα μέλη του Δ.Σ τα οποία, όπως ενόρκως κατέθεσε, τα πλήρωνε στο τέλος το Γηροκομείο!

Η καταγγελία αυτή βέβαια, κατόπιν συγκεκριμένων ερωτήσεων που έκανε όλη η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, “έμπαζε” από παντού ενώ σε συγκεκριμένο σημείο της εξέτασης του μάρτυρα προκλήθηκε έντονο γέλιο σε όλους όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα.

Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο:

Μάρτυρας: ….μετά από το Δ.Σ πηγαίναμε σε ταβέρνες, μεταξύ μας τα μέλη (11 μέλη) και τρώγαμε. Μας λέει η κα Πραστάκου είναι εντάξει. Εγώ νόμιζα τα πλήρωσε η Πραστακου…. Βγήκαμε 3-4 φορές, 5-6 δεν θυμάμαι. Χρεώθηκαν στο Δ.Σ.

Πρόεδρος: Πώς το ανακαλύψατε αυτό;

Μ.: Είδαμε τα έξοδα φιλοξενίας. Εκεί πήγαιναν λογιστικά αυτά.

Π.: Ειπώθηκε δηλαδή;[… ]Ξέρετε ότι ήταν δαπάνες εστιατορίου; […] Πότε το καταλάβατε;

Μ: Όταν εγώ βλέπω την Πραστακου που λέει έχω κάρτα, να πληρώσω, έ… μας κέρασε.

Π.: Ήρθε τιμολόγιο δηλαδή σχετικό; Με την προσωπική της κάρτα δηλαδή πλήρωσε;

Μ.: Δεν ξέρω, δεν είδα. Είπε έχω κάρτα. Τα τιμολόγια τα είδα μετά.

Π: Τι ύψος είναι;

Μ.: Δεν είδα ένα ένα. Ήρθαν τιμολόγια και περνούσαν σαν δαπάνη της ΕΕΑ.

Π.: Όλο το Δ.Σ ήταν;

Μ: Σχεδόν όλο.

Π.: Μετά ενημερώθηκαν ότι “πλήρωσε η ΕΕΑ;”. Όταν έρχονταν οι κατηγορούμενοι, δεν ήξεραν ότι γίνεται αυτό; Τους ενημερώσετε;

Μ.: Κάποια φορά μπορεί να μην ήρθε κάποιος. Μετά από δυο χρόνια το ανακάλυψα.

Π: Όλοι οι άλλοι δεν προσφέρθηκαν να πληρώσουν;

Μ.: Όχι. Προφανώς οι άλλοι δεν ήξεραν.

Π.: Δεν ήξεραν;

Μ.: Ήξεραν μάλλον ότι θα πλήρωνε η ΕΕΑ. Προφανώς το αποδέχτηκαν.

Π.: Ποιος σώφρων άνθρωπος βγάζει να πληρώσει με προσωπική κάρτα το Δ.Σ τόσες φορές;. Μια φορά ναι… τρίτη, τέταρτη και πέμπτη όμως;

Μ.: […] Δεν είδα τιμολόγια συγκεκριμένα, ειπώθηκε μετά. Δεν θυμάμαι από ποιόν. Ήταν έξοδα που κάναμε.

Εφέτης: Πώς κάνατε την αντιπαραβολή στα έξοδα φιλοξενίας πως είναι από τις ταβέρνες που πηγαίνατε; Ή το υποθέτατε; Πώς προκύπτει ότι τα στα έξοδα ήταν αυτά; Πώς προέκυψαν; Ταιριάζουν τιμολόγια και ποσά στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που τρώγατε στις ταβέρνες;

Μ.:: Είδα έξοδα φιλοξενίας.

Εφ.: Υπήρχαν και άλλα έξοδα φιλοξενίας;

Μ.: Δεν ξέρω. Μετά το κατάλαβα. Η Πραστάκου μου τα είπε. Εγώ όταν είδα το έξοδο αυτό στον απολογισμό, δεν έκανα αντιπαραβολή.

Εφ. Είδατε το έξοδο; Ρωτήσατε την Πραστάκου τί ήταν το έξοδο; Την ρωτήσατε γενικά;

Μ.: Το κατάλαβα μετά.

Εφ.: Την πρώτη φορά σας κέρασε, την πέμπτη φορά δεν υποπτευθήκατε κάτι;

Μ.: Δεν πήγαινα εγώ μετά επειδή μπορεί να τα πληρώνει η ΕΕΑ..

Πρόεδρος: Εδώ μας λέτε ότι σε προγενέστερο σημείο καταλάβατε ότι πληρώνει.

[…]

Εφ.: Δηλαδή κάθε φορά σας εξαπατούσε ότι πλήρωνε;

Μ.: Δεν μου άφησε καμία εντύπωση.

Π.: Δεν σας άφησε καμία εντύπωση;

Εφ.: Ήταν κανονισμένα δηλαδή;

Μ.: Ήταν κανονισμένα. Δεν ήρθε η σειρά μου.

Εφ. – Πρ.: Δηλαδή όταν ήρθε η σειρά σας να πληρώσετε σταματήσατε να πηγαίνετε;

Μ.: Δεν προλαβαίναμε.

Εφ.: Σε αυτήν την ταβέρνα που πηγαίνατε, δεν ελέγξατε τί γίνεται; Μόνο αυτά είδατε;

Μ.: Δεν είδα τιμολόγια. Είδα κονδύλι. Δεν θυμάμαι ποσό. Μου το είπε η Πραστακου ότι ήταν μέσα.

Συνήγορος Δημοσίου: Ήταν μορφή απάτης μας λέτε καθώς πλήρωνε με την κάρτα της, έπαιρνε τις αποδείξεις και μετά έπαιρνε τα χρήματα από την ΕΕΑ;

Μ.: Δεν ήξερα αν τα πήγαινε κάποιος στο λογιστήριο.

Μεταξύ άλλων, o Παναγιώτης Προύντζος, πρώην μέλος του Δ.Σ της ΕΕΑ κατέθεσε πως επί προεδρίας Μπούμπα υπήρξε κακοδιαχείριση του Γηροκομείου που δημιούργησαν μαύρη τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά του ιδρύματος. Ο μάρτυρας τόνισε πολλές φορές πως ενώ ζητούσε πληροφορίες για τα λογιστικά, όντας ο ίδιος λογιστής, δεν του τα έδινε ποτέ το λογιστήριο. Την ίδια στιγμή, όπως κατέθεσε, όταν απευθυνόταν για το θέμα στον Μπούμπα, εκείνος του απαντούσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Είπε ακόμη πως ενώ κανείς δεν είχε εικόνα για τα λογιστικά, στο Δ.Σ που έγινε για να διαγραφεί η κ. Πραστάκου μετά τις καταγγελίες που είχε κάνει, παρουσιάστηκε μια κυρία που είπε ότι ήταν λογίστρια και έλεγξε τα οικονομικά της ΕΕΑ και δεν βρήκε τίποτα το παράνομο ή το παράτυπο! Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν από την έδρα ο μάρτυρας είπε ότι την είχε φέρει στο Δ.Σ ο Μπούμπας, και πως δεν ήταν καθόλου λογικό και εφικτό να έχει ελέξχει τόσα βιβλία και το σύνολο των οικονομικών της ΕΕΑ σε… μια ημέρα!

Αναφορά στη δίκη έγινε και για το ακίνητο που νοικιάζει ο Γιακουμάτος για τον αδερφό του κατηγορουμένου πρώην προέδρου που είχε προσληφθεί ως οικοδόμος ενώ, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, δεν υπήρχαν χρήματα ούτε να… αγοραστούν μπογιές για να βαφτεί μια αίθουσα πόσω μάλλον για οικοδομικές εργασίες!

Ο μάρτυρας μίλησε για ανικανότητα της υπόδικης διοίκησης και όχι για σκοπιμότητα. 

Προϊσταμένη της υπηρεσίας ακινήτων η… ανιψιά Μπούμπα

Με την εξέταση της ανιψιάς του υπόδικου αρχιμανδρίτη που διετέλεσε πρώτα γραμματέας του και μετά προϊσταμένη της υπηρεσίας ακινήτων του Γηροκομείου συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία.

Εν συντομία η μάρτυρας είπε:

– ότι η θέση (σ.σ προϊσταμένη υπηρεσίας ακινήτων) δεν υπήρχε εξ’ αρχής και δημιουργήθηκε λόγω ανάγκης

– Σε ερώτηση της έδρας αν δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να πάει εκείνη εκεί, η μάρτυρας απάντησε αρνητικά ενώ είπε πως η ίδια δεν είχε καμία σχέση με τον κλάδο των ακινήτων. Κατέθεσε όμως ότι υπήρχαν στην υπηρεσία, που λεγόταν αλλιώς πριν, δυο παλαιότεροι υπάλληλοι (σ.σ γιατί άραγε δεν προήχθησαν αυτοί;) στους οποίους έγινε επικεφαλής, ενώ αργότερα προσελήφθησαν άλλοι δυο.

– Περιέγραψε τις αρμοδιότητές της και ισχυρίστηκε ότι δούλευε από το πρωί έως αργά το βράδυ. Σαν να μην έφτανε αυτό, η μάρτυρας είπε ότι ανέλαβε και καθήκοντα γραμματέα της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και το μητρώο εγγραφών νέων μελών! Όταν ρωτήθηκε γιατί μια προϊσταμένη ανέλαβε και άλλες τόσες αρμοδιότητες είπε ότι δεν έλεγε ποτέ όχι και ότι ήθελε να…. βοηθάει.

– Δεν ήξερε το σύνολο των ακινήτων της ΕΕΑ κάτι που επισημάνθηκε από την εισαγγελέα της έδρας.

Διαβάστε σχετικό απόσπασμα:

Εισαγγελέας: Εσείς δηλαδή δεν είχατε καμία προϋπηρεσία σε ακίνητα;

Μάρτυρας: Όχι. Πήγα ως προϊσταμένη. Είχαν μείνει δυο υπάλληλοι. Πήραμε δυο συναδέλφους μετά.

Εισ.: Είχατε άγνοια δηλαδή;.

Μ.: Ήξερα το χώρο (σ.σ εννοεί Γηροκομείο)

Εισ.: Εδώ φάνηκε ότι αγνοείται βασικά πράγματα. Το 2016 σας κάλεσε ο ανακριτής. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις ένας προϊστάμενος είναι πόσα ακίνητα έχει. Οφείλει να τα γνωρίζει αυτά ένας προϊστάμενος.

Μ.: Έχω αποχωρήσει πόσα χρόνια.

Εισ.: Πώς δεν είχατε ευνοϊκή μεταχείριση; Εδώ φαίνεται ότι αγνοούσατε βασικά πράγματα. Είπατε για τον αριθμό των ακινήτων πως υπήρχαν 200 ενώ έχουμε 700. Η διαφορά είναι τεράστια…

– Η μάρτυρας ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίον γινόταν η διαδικασία των μισθώσεων. Είπε ότι έβαζε και αγγελίες σε εφημερίδες αλλά τα ακίνητα ενοικιάζονταν κατά κύριο λόγο στόμα με στόμα. Πρότειναν ενοικιαστές άλλους ή μέλη του Δ.Σ και φυσικά ο Μπούμπας, άτομα.

– Ανέφερε τέλος πως τα χρωστούμενα απο τον μισθό της τα ‘χάρισε” σε ενοικιαστή που ήταν φίλος της και χρωστούσε χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια στην ΕΕΑ. Τελικά, όπως είπε, τα… “πάτσισε” έτσι και μετά από τρία χρόνια πήρε το σύνολο του ποσού από την εν λόγω ενοικιαστή. Της έραψε μάλιστα, όπως κατέθεσε και… μερικά φορέματα!

Η εξέταση της μάρτυρος θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 27-9-2019.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter